Navigációs útvonal

kids-corner

Az Európai Unióról

Az Európai Unióról

Az Európai Unióról

Az EU arra törekszik, hogy minden szinten jobbá tegye életünket: védi a környezetet, gondoskodik arról, hogy  élelmiszereink biztonságosak legyenek, korlátozza a telefonhívások és az SMS-esek árát, fellép a bűnözés ellen és még sorolhatnánk tovább.

Az EU a gyermekek és a fiatalok életének javításán is munkálkodik. Ismerned kell a jogaidat, tudnod kell, milyen külső segítségre számíthatsz, és hogy milyen bánásmódot nem szabad elviselned!

Rengeteg a témában a tudnivaló, melyekre itt játszva szert tehetsz! Jó szórakozást!

Ismerd meg jogaidat!

Az EU gyermekjogi honlapja HOZZÁTOK, gyerekekhez és tizenévesekhez szól! Nevezz be valamelyik játékba, nézd meg a rajzfilmeket, videókat és ismerd meg jogaidat! Azt is megtudhatod, kihez fordulhatsz hazádban, ha úgy érzed, méltánytalanul bánnak veled. A honlapon Oli, Ana és barátai kalauzolnak el.

Tovább

Mit jelent pontosan az EU?

Mit tudsz az Európai Unióról (EU)?

Tudtad, hogy az Európai Unióban több mint 500 millióan élnek?

Tudtad, hogy az Európai Uniónak 24 hivatalos nyelve van?

És azt, hogy az Európai Unió több mint 50 évvel ezelőtt jött létre, és tagországainak száma 6-ról 28-re növekedett?

Ismered az EU zászlaját, amelyen kék alapon tizenkét aranyszínű csillag látható?

Kattints ide, hogy még többet megtudj az EU-ról!

Fedezzük fel Európát!

Az Európai Uniónak 28 tagállama van. Mindegyik más és más történelemmel, földrajzi adottságokkal és kultúrával rendelkezik. Tedd próbára tudásod e társasjáték segítségével! Játssz egyedül vagy hívd ki párbajra osztálytársaidat!

OLVASÁS12+

Időgép (Time Machine)

A kvízkérdések segítségével derítsd ki, mennyit tudsz Európa történelméről. Az űrhajót irányítsd a helyes válaszok felé és mindenféleképpen kerüld ki a meteorköveket!

12+

NEURODÜSSZEIA

Tedd próbára tudásod az Európai Unióról és 28 tagállamáról, mintha egy földönkívüli lennél, mely a Föld nevű bolygóra látogat. Játssz egyedül vagy hívd ki párbajra barátaidat, esetleg más játékosokat! Egy igazi fejtörőben lesz részed.

12+

€CONOMIA

Az Európai Központi Bank felügyeli, hogy mennyi pénzt hoznak forgalomba Európában. A bank az árstabilitásra törekszik, ami mindannyiunk érdekét szolgálja. Meg tudod szabni a helyes kamatlábat, hogy alacsonyan tartsd az inflációt?

OLVASÁS12+

Inflation Island

A defláció, infláció és hiperinfláció különböző mértékben ugyan, de a társadalom minden területére kihat. Járd be a szigetet és tapasztald meg a különböző hatásokat, majd tedd próbára tudásod!

OLVASÁS12+

Repülős kvízjáték

Kormányozd repülőgépedet a célba, és kerüld el az akadályokat. Gyűjts pontokat az Unióval és jogaiddal kapcsolatos kérdések megválaszolásával.

12+

Keresd meg a biztonsági jellemzőket!

Négyféleképpen ellenőrizheted, hogy egy bankjegy hamis-e. Tudod, hogyan?

OLVASÁS12+

Biliárd kvíz

Tudtad, hogy jogodod van arra, hogy biztonságban légy, megfelelően gondoskodjanak rólad, egészségesen étkezz, betegség esetén orvoshoz kerülj, tanulj, játssz és pihenj? Fedezd fel játék közben, milyen jogaid vannak!

12+

Nyelvi kvíz

Úgy gondolja, tud egyet s mást a nyelvekről? Tegye próbára tudását európai nyelvekről szóló kvízünkkel.

12+

Euro Run

Segíts Annának és Alexnek összegyűjteni az Európai Unió 19 országában használt pénznemének, az eurónak pénzérméit és bankjegyeit. Légy résen! – szarkák és pénzhamisítók is meg akarják szerezni a pénzed.

OLVASÁS9+

LinguaGo!

Az Európai Uniónak 24 hivatalos nyelve van. Ismerd fel őket és kerüld el a gonosz pókokat, hogy pontokat szerezhess! Vigyázz, mert gyorsnak kell lenned!

9+

Labdajáték

Pixel, Urso, Kangi, Blu, Nina, Max és Bob készen áll arra, hogy elkalauzoljon Téged a jogaidat bemutató honlapon. Igen ám, de fogságba estek egy kietlen szigeten. Mentsd meg őket! Bizonyítsd be, hogy ismered a jogaidat, és vezesd őket a szabadság felé vezető útra!

9+

Honnan származik a pénzérme?

Az Európai Unió 19 tagállama használja ugyanazt a fizetőeszközt, az eurót. Mindegyik ország saját tervezésű euróérmét bocsát ki. Melyik országhoz melyik pénzérme tartozik?

112 kvízkérdés

Az Európai Unió egységes segélyhívó számának (112) köszönhetően vészhelyzetben bárki gyorsan kapcsolatba léphet a megfelelő szolgálatokkal akár hazájában, akár külföldön. Tudod, hogyan kell használni? Megtudhatod a kvízkérdésekre válaszolva!

Merülj alá és számolj!

Az euró 19 uniós tagállam fizetőeszköze. Felismered az egyes pénzérméket? Úszd át az óceánt, és gyűjtsd össze a kiszabott pénzösszegeket! Óvakodj a medúzáktól!

Időutazó

Az euró nem mindig volt az EU hivatalos fizetőeszköze. Utazz az időben, gyűjts régi pénzeket, eközben pedig kerüld el a keselyűket, valamint a pókokat!

Memóriajáték

Az Európai Unió 28 tagállama saját zászlóval rendelkezik. A kártyákat felfordítva találd meg a párokat! Ismerd meg a zászlók színeinek jelentését!

OLVASÁS6+

Képkirakós játék

Az Európai Unió 28 tagállamában számos nevezetes épület és emlékmű található. Válassz egyet közülük, és tedd a puzzle darabjait a megfelelő helyre, hogy egész képet kapj!

6+

Bankjegykirakós játék

Az euró 19 uniós tagállam fizetőeszköze. Hét különböző euróbankjegy létezik az öteuróstól az ötszázasig. A bankjegyek kirakásához tedd a helyükre a darabokat!

OLVASÁS6+

112 kirakós játék

Nem szükséges a rendőrség vagy a mentők telefonszámát kikeresni, ha az EU tagállamaiban tartózkodsz, mert ez mindig a 112. Rakd ki a puzzle-t! A képen a segélyhívó szolgálatokat láthatod munka közben.

OLVASÁS6+

Kifestőkönyv

Színezd ki kedvenc színeiddel Ana és Oli, Pixel, Urso, Kangi, Blu, Nina, Max és Bob képét, akik elkalauzolnak a jogaidat bemutató honlapon!

6+

Jigsaw puzzle képkirakó játék

Rakd ki Ana és Oli, Pixel, Urso, Kangi, Blu, Nina, Max és Bob képét, akik elkalauzolnak a jogaidat bemutató honlapon!

6+

Ökológiai gazdálkodás – memóriajáték

A biogazdálkodás révén egészségesebb élelmiszerek állíthatók elő, miközben az állatok jóléte is biztosított. Találd meg az egyes képek párját és ismerd meg közelebbről ezt a típusú gazdálkodást!

OLVASÁS6+