Navigacijski put

kids-corner

Dječji kutak

Dječji kutak

Dječji kutak

EU nam pokušava poboljšati život na mnogo načina, poput zaštite prirode, osiguravanjem sigurnosti naše hrane, nižim cijenama telefonskih poziva i poruka, borbom protiv kriminala i još mnogo toga.

EU također radi na poboljšanju života za djecu i mlade. Moraš znati svoja prava, što možeš očekivati od svijeta oko sebe i zašto to ne moraš trpjeti!

Toliko toga još trebaš otkriti - a najbolje je početi ovdje! Zabavi se!

Provjeri svoja prava

Ova internetska stranica EU-a je za djecu i tinejdžere poput TEBE! Igraj igre, gledaj crtiće i videozapise i doznaj svoja prava. Također možeš doznati s kim kontaktirati u svojoj zemlji ako misliš da se prema tebi ne odnose kako treba. Oli, Ana i njihovi prijatelji vodit će te na tom putu!

Posjetite nas

O čemu se radi u EU-u?

Što znaš o Europskoj uniji?

Jesi li znao/znala da u Europskoj uniji živi više od 500 milijuna ljudi?

Jesi li znao/znala da stanovnici Europske unije govore 24 različita službena jezika?

I da je Europska unija osnovana prije 50 godina i da se proširila sa 6 na 28 zemalja?

I jesi li čuo/čula za europsku zastavu s dvanaest zlatnih zvijezda na plavoj pozadini?

Klikni ovdje i doznaj više o EU-u!

Istražimo Europu!

EU ima 28 zemalja članica. Svaka od njih ima drugačiju povijest, geografiju i kulturu. Testiraj svoje znanje društvenom igrom - igraj sam/sama ili izazovi prijatelje iz razreda.

ČITAJ12+

Vremenski stroj

Odigraj ovaj kviz i otkrij koliko znaš o europskoj povijesti. Odleti svemirskim brodom do točnog odgovora, pazeći da pritom izbjegavaš meteorite!

12+

NEURODYSSEY

Provjeri svoje poznavanje EU-a i njezinih 28 zemalja članica dok preuzimaš ulogu izvanzemaljca koji posjećuje planet Zemlju. Igraj sam ili izazovi prijatelje i druge igrače – ova igra je pravi izazov za mozak!

12+

€CONOMIA

Europska središnja banka kontrolira koliko je novca u optjecaju Europom. Banka nastoji postići stabilne cijene koje su svima prihvatljive. Možeš li postaviti odgovarajuću kamatu za održavanje niske stope inflacije?

ČITAJ12+

Otok inflacije

Deflacija, inflacija i hiperinflacija različito djeluju na sve dijelove društva. Kreni u obilazak otoka da vidiš njihov utjecaj, a zatim provjeri svoje znanje.

ČITAJ12+

Kviz s igrom leta

Upravljaj svojim zrakoplovom kroz prepreke i sakupljaj bodove odgovarajući na pitanja o EU-u i svojim pravima.

12+

Pronađi sigurnosna obilježja!

Postoje četiri načina provjere je li novčanica krivotvorena ili nije. Možeš li ih uočiti?

ČITAJ12+

Kviz s bilijarom

Znaš li da imaš pravo na sigurnost, na odgovarajuću brigu, na zdravu hranu, na liječnika kad si bolestan/bolesna, na učenje, igru i odmor? Odigraj igru bilijara i doznaj sva svoja prava!

12+

Jezični kviz

Znaš li ponešto o jezicima? Provjeri svoje znanje našim kvizom poznavanja europskih jezika.

12+

Euro Run

Pomozi Ani i Alexu da sakupi novčiće i novčanice valute EU-a – eura – kojom se koristi 19 zemalja. No pazi - svrake i krivotvoritelji također žele tvoj novac!

ČITAJ9+

LinguaGo!

EU ima 24 službena jezika. Prepoznaj ih izbjegavajući zle pauke i sakupi bodove. Moraš biti brz/brza!

9+

Igra s balonima

Pixel, Urso, Kangi, Blu, Nina, Max i Bob žele te provesti kroz tvoja prava, ali su zarobljeni na pustom otoku. Spasi ih pokazujući da znaš svoja prava i odleti u slobodu.

9+

Odakle je ovaj novčić?

19 zemalja EU-a ima istu valutu - euro. Svaka zemlja ima svoj dizajn. Možeš li spojiti novčić sa zemljom?

Kviz 112

Zahvaljujući istom broju za hitne slučajeve – 112 – u cijelom EU-u, svi možemo brzo nazvati hitnu službu i u svojoj zemlji i u inozemstvu. Znaš li kako se njime koristiti? Odigraj kviz i doznaj!

Zaroni i broji

Euro se upotrebljava u 19 zemalja EU-a. Možeš li prepoznati sve kovanice eura? Plivaj po oceanu i prikupi određenu svotu novca. Ali pazi na meduze!

Putnik kroz vrijeme

Nismo uvijek imali euro. Putuj kroz vrijeme i sakupljaj stare novčiće, ali pazi da izbjegneš lešinare i pauke...

Igra memorije

Svaka od 28 zemalja EU-a ima svoju zastavu. Vidi možeš li spojiti parove okretanjem karata. Nauči što znače boje na svakoj zastavi.

ČITAJ6+

Slikovna slagalica

U svih 28 zemalja EU-a ima mnogo čuvenih zgrada i spomenika. Izaberi jednu od njih i pomiči komadiće slagalice da ponovo dobiješ cjelovitu sliku.

6+

Slagalica s novčanicom

Eurom se ljudi koriste u 19 zemalja EU-a. Postoji sedam različitih novčanica eura, od 5 do 500 €. Spoji komadiće i složi sve novčanice.

ČITAJ6+

Slagalica 112

Kad si u drugoj zemlji EU-a, ne trebaš tražiti telefonski broj policije ili hitne pomoći - broj je uvijek 112. Složi slagalicu da vidiš sliku hitnih službi u akciji.

ČITAJ6+

Bojanka

Odaberi najdraže boje i otkrij Anu i Olija, Pixela, Ursa, Kangi, Blu, Ninu, Maxa i Boba koji su tu da te provedu kroz tvoja prava.

6+

Slagalica

Složi slagalicu i otkrij Anu i Olija, Pixela, Ursa, Kangi, Blu, Ninu, Maxa i Boba koji su tu da te provedu kroz tvoja prava.

6+

Igra memorije o organskom uzgoju

Organski uzgoj čini tvoju hranu zdravijom i osigurava odgovarajuću brigu o životinjama. Pokušaj spojiti karte i pronađi sve vrste hrane proizvedene na ovaj način.

ČITAJ6+