Διαδρομή πλοήγησης

kids-corner

Η ΕΕ: Τι ακριβώς είναι;

Η ΕΕ: Τι ακριβώς είναι;

Η ΕΕ: Τι ακριβώς είναι;

Στόχος της ΕΕ είναι να κάνει τη ζωή όλων μας καλύτερη με διάφορους τρόπους, όπως προστατεύοντας την ύπαιθρο, φροντίζοντας ώστε οι τροφές που τρώμε να είναι ασφαλείς, κάνοντας τα τηλεφωνήματά μας και τα μηνύματα που στέλνουμε φθηνότερα, καταπολεμώντας την εγκληματικότητα, κ.λπ. κ.λπ!

Η ΕΕ προσπαθεί επίσης να βελτιώσει τη ζωή των παιδιών και των νέων.Πρέπει να ξέρεις τα δικαιώματά σου, τι μπορείς να περιμένεις από τον κόσμο γύρω σου και τι δεν πρέπει να ανέχεσαι!

Υπάρχουν τόσα πράγματα που μπορείς να μάθεις, και αυτός είναι ο καλύτερος τρόπος για να αρχίσεις!Καλή διασκέδαση!

Μάθε τα δικαιώματά σου

Ο ιστότοπος αυτός της ΕΕ για τα δικαιώματα του παιδιού απευθύνεται σε παιδιά και εφήβους σαν ΕΣΕΝΑ! Παίξε παιχνίδια, δες βίντεο και κόμικς και μάθε ποια είναι τα δικαιώματά σου. Μπορείς ακόμα να μάθεις με ποιον πρέπει να επικοινωνήσεις στη χώρα σου, αν κρίνεις ότι κάποιοι δεν σου συμπεριφέρονται σωστά. Ο Όλι, η Άννα και η παρέα τους θα σε βοηθήσουν να τα μάθεις όλα!

Επισκεφθείτε μας!

Η ΕΕ: Τι ακριβώς είναι;

Τι ξέρεις για την Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ);

Ξέρεις ότι στην Ευρωπαϊκή Ένωση ζουν πάνω από 500 εκατομμύρια άνθρωποι;

Ότι στην Ευρωπαϊκή Ένωση μιλιούνται 24 διαφορετικές επίσημες γλώσσες;

Ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση δημιουργήθηκε πριν από περισσότερα από 50 χρόνια και οι χώρες-μέλη της από 6 έχουν φτάσει σήμερα τις 28;

Έχεις δει την ευρωπαϊκή σημαία με τα δώδεκα χρυσά αστέρια σε μπλε φόντο;

Κάνε κλικ εδώ για να ανακαλύψεις πολλά περισσότερα για την ΕΕ!

Πάμε να εξερευνήσουμε την Ευρώπη!

Η EΕ έχει 28 χώρες-μέλη. Κάθε χώρα-μέλος έχει τη δική της ιστορία, γεωγραφία και πολιτισμό. Δοκίμασε τις γνώσεις σου με ένα επιτραπέζιο παιχνίδι. Μπορείς να παίξεις μόνος σου ή με τους συμμαθητές σου.

ΔΙΑΒΑΣΕ12+

Η μηχανή του χρόνου

Παίξε αυτό το κουίζ για να δεις τι γνωρίζεις για την ιστορία της Ευρώπης. Οδήγησε το διαστημόπλοιό σου προς τη σωστή απάντηση, προσπαθώντας πάντα να αποφύγεις τους μετεωρίτες!

12+

ΕΥΡΩΟΔΥΣΣΕΙΑ

Δοκίμασε τις γνώσεις σου γύρω από την ΕΕ και τις 28 χώρες της, παίζοντας τον ρόλο ενός εξωγήινου που επισκέπτεται τον πλανήτη Γη. Μπορείς να παίξεις μόνος ή με τους φίλους σου: το παιχνίδι αυτό είναι μια πραγματική σπαζοκεφαλιά!

12+

ΕΥΡΩΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ελέγχει πόσο χρήμα κυκλοφορεί στην Ευρώπη. Η Τράπεζα επιδιώκει να υπάρχει σταθερότητα τιμών, κάτι που είναι καλό για όλους μας. Μπορείς να βρείς ποιο πρέπει να είναι το επιτόκιο, ώστε ο πληθωρισμός να παραμένει σε χαμηλά επίπεδα;

ΔΙΑΒΑΣΕ12+

Το νησί του πληθωρισμού

Ο πληθωρισμός, ο αποπληθωρισμός και ο υπερπληθωρισμός επηρεάζουν διαφορετικά την κάθε κοινωνική ομάδα. Κάνε το γύρο ενός νησιού για να δεις τον αντίκτυπό τους και κατόπιν δοκίμασε τις γνώσεις σου.

ΔΙΑΒΑΣΕ12+

Κουιζ με αεροπλάνο

Οδήγησε το αεροπλάνο σου αποφεύγοντας τα εμπόδια και μάζεψε πόντους απαντώντας σε ερωτήσεις σχετικά με την ΕΕ και τα δικαιώματά σου.

12+

Βρείτε τα χαρακτηριστικά ασφαλείας!

Υπάρχουν τέσσερις τρόποι για να ελέγξεις αν ένα χαρτονόμισμα είναι γνήσιο. Μπορείς να τους βρείς;

ΔΙΑΒΑΣΕ12+

Το τρελό μπιλιάρδο

Ήξερες ότι έχεις το δικαίωμα να είσαι ασφαλής, να σε φροντίζουν όπως πρέπει, να τρέφεσαι υγιεινά, να σε εξετάζει ο γιατρός όταν είσαι άρρωστος, να αποκτάς γνώσεις, να παίζεις και να ξεκουράζεσαι; Ανακάλυψε ποια είναι τα δικαιώματά σου παίζοντας μπιλιάρδο!

12+

Γλωσσικό κουίζ

Πιστεύεις ότι ξέρεις αρκετά για τις γλώσσες; Δοκίμασε τις γνώσεις σου με το κουίζ μας για τις ευρωπαϊκές γλώσσες.

12+

Euro Run

Βοήθησε την Άννα και τον Αλέξη να ανακαλύψουν τον κόσμο των χαρτονομισμάτων και των κερμάτων ευρώ περνώντας και από τα επτά επίπεδα, συγκεντρώνοντας όσους περισσότερους βαθμούς μπορείς και απαντώντας στις σχετικές ερωτήσεις.

ΔΙΑΒΑΣΕ9+

LinguaGo!

Η ΕΕ έχει 24 επίσημες γλώσσες. Βρες ποιες είναι αποφεύγοντας τις αράχνες για να κερδίζεις πόντους. Πρέπει να παίζεις γρήγορα!

9+

Παιχνίδι με μπαλόνια

Ο Πίξελ, ο Ούρσο, ο Κάγκι, ο Μπλου, η Νίνα, ο Μαξ και ο Μπομπ θέλουν να σε βοηθήσουν να μάθεις τα δικαιώματά σου, αλλά βρίσκονται αιχμάλωτοι σ' ένα ερημονήσι. Πήγαινε να τους σώσεις δείχνοντας ότι γνωρίζεις τα δικαιώματά σου και οδήγησε το αερόστατό σου προς την ελευθερία.

9+

Ποιας χώρας είναι το κέρμα αυτό

19 χώρες της ΕΕ χρησιμοποιούν το ίδιο νόμισμα: το ευρώ. Κάθε χώρα όμως έχει το δικό της σχέδιο. Βρες σε ποια χώρα αντιστοιχεί το κάθε κέρμα.

Κουίζ για το 112

Ξέρεις πως να χρησιμοποιείς το 112, τον κοινό αριθμό κλήσης της ΕΕ για περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης;  Μάθε παίζοντας αυτό το κουίζ!

Κολύμπα και μέτρα!

Το ευρώ χρησιμοποιείται σε 19 χώρες της ΕΕ. Μπορείς να αναγνωρίσεις τα κέρματα του ευρώ; Κολύμπησε στον ωκεανό και συγκέντρωσε ένα συγκεκριμένο χρηματικό ποσό. Πρόσεξε όμως τη μέδουσα!

Ταξίδι στο χρόνο

Το ευρώ δεν ήταν ανέκαθεν το νόμισμα που κυκλοφορούσε στην ΕΕ. Ταξίδεψε στο χρόνο και μάζεψε αρχαία νομίσματα, φροντίζοντας βέβαια να αποφεύγεις τα αρπακτικά και τις αράχνες...

Παιχνίδι μνήμης

Καθεμιά από τις 28 χώρες της ΕΕ έχει τη δική της σημαία. Δες αν μπορείς να αντιστοιχίσεις ζεύγη ανοίγοντας τις κάρτες. Μάθε τι σημαίνουν τα χρώματα κάθε σημαίας.

ΔΙΑΒΑΣΕ6+

Παζλ για εικόνες

Υπάρχουν πολλά περίφημα κτήρια και μνημεία και στις 28 χώρες-μέλη της ΕΕ. Διάλεξε ένα από αυτά και τοποθέτησε τα κομμάτια έτσι ώστε να σχηματίσεις την εικόνα του.

6+

Παζλ για χαρτονομίσματα

Το ευρώ κυκλοφορεί σε 19 χώρες της ΕΕ. Υπάρχουν επτά διαφορετικά χαρτονομίσματα του ευρώ, από 5 έως 500 ευρώ. Σχημάτισε το καθένα από αυτά τοποθετώντας κατάλληλα τα κομμάτια του παζλ.

ΔΙΑΒΑΣΕ6+

Παζλ για το 112

Δεν χρειάζεται να ψάξεις για το τηλέφωνο της αστυνομίας ή των πρώτων βοηθειών όταν είσαι σε άλλη χώρα της ΕΕ: πάρε το 112 από όπου και αν βρίσκεσαι. Συμπλήρωσε το παζλ για να δεις τις υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης εν δράσει.

ΔΙΑΒΑΣΕ6+

Άλμπουμ για χρωμάτισμα

Διάλεξε τα χρώματα που προτιμάς για την Άννα, τον Όλιβερ, τον Πίξελ, τον Ούρσο, τον Κάγκι, τον Μπλου, τη Νίνα, τον Μαξ και τον Μπομπ, που θα σε βοηθήσουν να μάθεις τα δικαιώματά σου.

6+

Παζλ "Jigsaw"

Συμπλήρωσε τα κομμάτια του παζλ για να εμφανιστούν η Άννα, ο Όλιβερ, ο Πίξελ, ο Ούρσο, ο Κάγκι, ο Μπλου, η Νίνα, ο Μαξ και ο Μπομπ, που θα σε βοηθήσουν να μάθεις τα δικαιώματά σου.

6+

Παιχνίδι μνήμης για τη βιολογική γεωργία

Η βιολογική γεωργία βοηθά ώστε οι τροφές μας να είναι πιο υγιεινές και τα ζώα να έχουν την κατάλληλη φροντίδα. Προσπάθησε να αντιστοιχίσεις τις κάρτες βρίσκοντας τις τροφές που παράγονται με βιολογικό τρόπο.

ΔΙΑΒΑΣΕ6+