Навигационна пътека

kids-corner

About the European Union

About the European Union

About the European Union

ЕС се опитва да направи живота по-добър за всички нас – той следи за опазването на околната среда и за безопасността на нашата храна, работи за поевтиняването на телефонните услуги, участва в борбата с престъпността и се занимава с още много други неща.

ЕС работи също за подобряване на живота на децата и младите хора. Вие трябва да знаете правата си, какво можете да очаквате от света около вас и с какво не трябва да се примирявате!

Има много нови неща за откриване, а тук е най-доброто място да започнете! Приятна игра!

Проверете правата си

Този уебсайт на ЕС за правата на децата е предназначен за деца и тийнейджъри като ВАС! Играйте игри, гледайте комикси и видеоклипове и се запознайте с вашите права. Можете също да научите с кого да се свържете във вашата страна, ако смятате, че не се отнасят справедливо с вас. Оли, Ана и техните приятели ще ви бъдат водачи!

Посетете ни

ЕС – за какво става въпрос?

Какво знаеш за Европейския съюз (ЕС)?

Знаеш ли, че в Европейския съюз живеят над 500 милиона души?

Знаеш ли, че хората в Европейския съюз говорят 24 различни официални езика?

А че Европейският съюз е създаден преди 50 години и броят на страните в него се е увеличил от 6 на 28?

Чувал ли си за европейското знаме с неговите 12 златни звезди на син фон?

Щракни тук, за да научиш много повече за ЕС!

Да опознаем Европа!

ЕС наброява 28 държави-членки. Всяка от тях има различна история, география и култура. Провери знанията си сам, с приятели или съученици.

ПРОЧЕТИ12+

Машина на времето

С тази викторина ще провериш знанията си в областта на европейската история. Насочвай космическия кораб към правилния отговор, като избягваш метеоритите.

12+

НеврОдисея

Провери знанията си за ЕС и неговите 28 държави-членки, като се въплътиш в ролята на извънземно, изследващо планетата Земя. Играй сам, с приятели или с други играчи. Това е истинска главоблъсканица!

12+

Опит за летене

Управлявай самолета, за да избегнеш препятствията и да събереш максимален брой точки, като отговаряш на въпроси за ЕС и за твоите права.

12+

Езикова викторина

Мислите си, че знаете нещичко за езиците? Проверете познанията си с викторината за европейските езици.

12+

Euro Run

Помогни на Анна и Алекс да събере банкноти и монети от 19-те държави, използващи единната европейска валута - еврото. Но внимавай – свраките и фалшификаторите ще се опитват да ти откраднат парите.

ПРОЧЕТИ9+

LinguaGo!

В ЕС има 24 официални езика. Ако откриеш кои са те, печелиш точки, но се пази от паяците. Движи се възможно най-бързо!

9+

Игра с балон

Пиксел, Урсо, Канги, Блу, Нина, Макс и Боб искат да ти разкажат за твоите права, но са заточени на пустинен остров. Спаси ги със знанията си за твоите права и направлявай балона по пътя към свободата.

9+

Тренировка на паметта

Всяка от 28-те държави от ЕС има свое собствено знаме. Опитай се да откриеш двойките като обръщаш картите. Така ще научиш и значението на цветовете на всяко знаме.

ПРОЧЕТИ6+