Навигационна пътека

kids-corner

About the European Union

About the European Union

About the European Union

ЕС се опитва да направи живота по-добър за всички нас – той следи за опазването на околната среда и за безопасността на нашата храна, работи за поевтиняването на телефонните услуги, участва в борбата с престъпността и се занимава с още много други неща.

ЕС работи също за подобряване на живота на децата и младите хора. Вие трябва да знаете правата си, какво можете да очаквате от света около вас и с какво не трябва да се примирявате!

Има много нови неща за откриване, а тук е най-доброто място да започнете! Приятна игра!

Проверете правата си

Този уебсайт на ЕС за правата на децата е предназначен за деца и тийнейджъри като ВАС! Играйте игри, гледайте комикси и видеоклипове и се запознайте с вашите права. Можете също да научите с кого да се свържете във вашата страна, ако смятате, че не се отнасят справедливо с вас. Оли, Ана и техните приятели ще ви бъдат водачи!

Посетете ни

ЕС – за какво става въпрос?

Какво знаеш за Европейския съюз (ЕС)?

Знаеш ли, че в Европейския съюз живеят над 500 милиона души?

Знаеш ли, че хората в Европейския съюз говорят 24 различни официални езика?

А че Европейският съюз е създаден преди 50 години и броят на страните в него се е увеличил от 6 на 28?

Чувал ли си за европейското знаме с неговите 12 златни звезди на син фон?

Щракни тук, за да научиш много повече за ЕС!

Да опознаем Европа!

ЕС наброява 28 държави-членки. Всяка от тях има различна история, география и култура. Провери знанията си сам, с приятели или съученици.

ПРОЧЕТИ12+

Машина на времето

С тази викторина ще провериш знанията си в областта на европейската история. Насочвай космическия кораб към правилния отговор, като избягваш метеоритите.

Мобилна версия12+

НеврОдисея

Провери знанията си за ЕС и неговите 28 държави-членки, като се въплътиш в ролята на извънземно, изследващо планетата Земя. Играй сам, с приятели или с други играчи. Това е истинска главоблъсканица!

12+

€ВРОНОМИКА

Европейската централна банка отговаря за парите в Европа. Тя се стреми да поддържа стабилни и благоприятни за всички нас цени. Опитай да определиш такъв лихвен процент, при който инфлацията да остане ниска!

ПРОЧЕТИ12+

Островът на инфлацията

Дефлацията, инфлацията и хиперинфлацията оказват различно въздействие върху обществото. Разходи се из острова, за да видиш какво е тяхното влияние, и провери знанията си.

ПРОЧЕТИ12+

Опит за летене

Управлявай самолета, за да избегнеш препятствията и да събереш максимален брой точки, като отговаряш на въпроси за ЕС и за твоите права.

12+

Открий защитните елементи!

Фалшивите банкноти се разпознават по четири белега. Можеш ли да ги откриеш?

ПРОЧЕТИ12+

Билярд викторина

Знаеш ли, че имаш право да бъдеш в безопасност, да се грижат добре за теб, да получаваш здравословна храна, да отидеш на лекар, ако си болен, да се учиш, да играеш и да почиваш? Поиграй на билярд и открий всичките си права!

12+

Езикова викторина

Мислите си, че знаете нещичко за езиците? Проверете познанията си с викторината за европейските езици.

12+

Euro Run

Помогни на Анна и Алекс да събере банкноти и монети от 19-те държави, използващи единната европейска валута - еврото. Но внимавай – свраките и фалшификаторите ще се опитват да ти откраднат парите.

ПРОЧЕТИ9+

LinguaGo!

В ЕС има 24 официални езика. Ако откриеш кои са те, печелиш точки, но се пази от паяците. Движи се възможно най-бързо!

Мобилна версия9+

Игра с балон

Пиксел, Урсо, Канги, Блу, Нина, Макс и Боб искат да ти разкажат за твоите права, но са заточени на пустинен остров. Спаси ги със знанията си за твоите права и направлявай балона по пътя към свободата.

9+

От коя държава е монетата?

19 от държавите в ЕС използват една и съща валута – еврото, но монетите изглеждат по различен начин във всяка от тях. Можеш ли да посочиш коя монета от коя държава е?

Телефон 112 – викторина

Единният номер за спешни повиквания 112 позволява на всеки в ЕС да се свърже със службите за спешна помощ дори и извън своята страна. Знаеш ли как да си служиш с него? Участвай във викторината и ще разбереш!

Гмурни се и преброй

Еврото се използва в 19 страни от ЕС. Ще разпознаеш ли всички евро монети? Гмурни се в океана и събери точната сума. И не забравяй да се пазиш от медузите!

Пътешественик във времето

Не винаги сме използвали еврото. Пътувай във времето и събирай старите валути, но не забравяй да се пазиш от лешоядите и паяците…

Тренировка на паметта

Всяка от 28-те държави от ЕС има свое собствено знаме. Опитай се да откриеш двойките като обръщаш картите. Така ще научиш и значението на цветовете на всяко знаме.

ПРОЧЕТИ6+

Пъзел с картинки

В 28-те страни от ЕС има много известни сгради и културни паметници. Избери някой от тях и подреди разбърканите части, така че да възстановиш картинката.

6+

Пъзел с банкноти

19 от страните в ЕС използват еврото. Съществуват седем различни банкноти – от 5 евро до 500 евро. Събери отделните части, за да получиш цели банкноти.

ПРОЧЕТИ6+

Телефон 112 – пъзел

Когато си в друга страна от ЕС, няма нужда да търсиш телефона на полицията или Бърза помощ. Той винаги е един и същ – 112. Направи пъзела, за да видиш картина на спешните служби в действие.

ПРОЧЕТИ6+

Книжка за оцветяване

Оцвети Ана, Оли, Пиксел, Урсо, Канги, Блу, Нина, Макс и Боб в любимите си цветове. Те са тук, за да ти разкажат за твоите права.

6+

Пъзел

Направи пъзела, за да видиш Ана, Оли, Пиксел, Урсо, Канги, Блу, Нина, Макс и Боб, които са тук, за да ти разкажат за твоите права.

6+

Биологично земеделие – тренировка на паметта

При биологичното земеделие храната е здравословна, а животните се отглеждат в добри условия. Открий еднаквите карти и ще видиш различни видове храна, произведени по този начин.

ПРОЧЕТИ6+