Cale de navigare

  • Tipăreşte pagina
  • Micşorează dimensiunea caracterelor
  • Măreşte dimensiunea caracterelor
  • Contrast puternic
  • Culoarea standard

Despre Anul european

2012, Anul european al îmbătrânirii active şi al solidarităţii între generaţii

Acest an îşi propune să aducă în prim-plan contribuţia persoanelor în vârstă la dezvoltarea societăţii. În acest sens, încurajează factorii de decizie politică şi părţile implicate să ia măsuri pentru a favoriza îmbătrânirea activă şi pentru a spori solidaritatea dintre generaţii.

Ce înseamnă să îmbătrânim activ?

Înseamnă să ne păstrăm starea de sănătate şi statutul de membri activi, independenţi şi implicaţi ai societăţii, pe măsură ce îmbătrânim. Indiferent de vârstă, putem juca un rol important şi beneficia de o mai bună calitate a vieţii. Esenţial este să reuşim să ne valorificăm potenţialul. Anul european 2012 vizează promovarea îmbătrânirii active în trei domenii:

Ocuparea forţei de muncă – speranţa de viaţă creşte, la fel ca şi vârsta de pensionare. Însă rămâne teama că nu ne vom putea păstra un post sau găsi un altul, înainte de a împlini vârsta la care am avea dreptul la o pensie decentă. Europa trebuie să îmbunătăţească perspectivele profesionale ale persoanelor în vârstă.

Participarea la viaţa societăţii – pensionarea nu înseamnă lipsă de activitate. Mulţi dintre noi avem grijă de cei din jur (cel mai adesea, de părinţi, parteneri sau nepoţi) ori lucrăm ca voluntari - eforturi prea puţin vizibile, deseori neglijate. Anul european doreşte tocmai să pună în valoare astfel de contribuţii şi să încurajeze autorităţile şi societatea să le creeze un cadru mai favorabil.

Traiul independent – în general, starea de sănătate se înrăutăţeşte odată cu trecerea anilor, dar nu trebuie să depunem armele. Orice mică modificare a mediului de viaţă poate reprezenta un ajutor nepreţuit pentru persoanele afectate de anumite boli şi handicapuri. De aceea, Anul european îşi propune să promoveze orice măsuri sau dispozitive care să ne permită să trăim cât mai mult fără să fim dependenţi de altcineva.

Politicile UE

Contribuţia UE la îmbătrânirea activă şi la solidaritatea între generaţii

Demografie, pensii şi îmbătrânire activă – Ghid pentru o Europă socială

Fonduri europene

Cum să promovăm îmbătrânirea activă în Europa? UE acordă sprijin actorilor locali şi regionali

Date şi cifre

Sondajul special Eurobarometru cu privire la îmbătrânirea activă

Eurostat - Profilul statistic al Uniunii în 2012: Îmbătrânirea activă şi solidaritatea între generaţii

Indicele privind îmbătrânirea activă - Wiki