Navigációs útvonal

  • Nyomtat
  • Betűméret csökkentése
  • Betűméret növelése
  • Kontrasztos megjelenítés
  • Alapértelmezett színséma

Ismertető

2012 – A tevékeny időskor és a nemzedékek közötti szolidaritás európai éve

A kezdeményezés célja, hogy rámutasson, milyen értékes hozzájárulást nyújtanak az idősebbek a társadalomhoz. Arra sarkallja a döntéshozókat és a különböző szinteken fellépő érintetteket, hogy teremtsenek jobb lehetőségeket a tevékeny időskor számára, és erősítsék meg a nemzedékek közötti szolidaritást.

Mit jelent a tevékeny időskor?

A tevékeny időskor azt jelenti, hogy a kor előrehaladtával az emberek a társadalom teljes értékű tagjaként, jó egészségi állapotban, a munkával megelégedve, a mindennapi élet feladatait önállóbban ellátva töltik az időskort, és aktív szerepet játszanak a társadalomban. Az életkorunktól függetlenül részt vehetünk a társadalomban, és jobb életszínvonalon élhetünk. A kihívás tétje az, hogy az előrehaladott kor ellenére a bennük rejlő számos lehetőséget sikerül-e gyümölcsöztetni. A 2012-es európai év három területen igyekszik elősegíteni a tevékeny időskort:

Foglalkoztatás – ahogy nő a várható élettartam Európában, úgy nő a nyugdíjkorhatár is. Sokan azonban attól tartanak, hogy nem lesznek képesek munkahelyüket megtartani, vagy másik állást találni annyi ideig, ameddig az a tisztességes nyugdíj eléréséhez szükséges lenne. Jobb lehetőségeket kell biztosítani a munkaerő-piacon az idősebb munkavállalók számára.

Társadalmi szerepvállalás – a nyugdíjba vonulás nem jelenti azt, hogy valaki hasznavehetetlenné válik. Az idősebbek támaszként szolgálhatnak a társadalomban más személyek számára, általában saját szüleik, házastársuk vagy unokáik ellátásában segítenek, és ezt hajlamosak vagyunk elfelejteni. Az önkéntesként való szereplésükről is gyakran megfeledkezünk. Az európai év célja, hogy nagyobb elismertséget szerezzen az idősebbek társadalomban betöltött szerepének, és kedvezőbb feltételeket teremtsen a számukra.

Önálló életvitel – Az időskorral együtt jár az egészségi állapot romlása, a leépülés ellen azonban sok minden tehető. A környezetünkön tett apró változtatások jelentős különbséget jelenthetnek a különböző egészségkárosodással és fogyatékosságal küszködők számára. A tevékeny időskor azt is jelenti, hogy az idősödő személyek lehetőséget kapnak arra, hogy továbbra is – és amilyen sokáig csak lehet – kezükben tartsák saját életüket.

Uniós szakpolitikák

Tevékeny időskor és nemzedékek közötti szolidaritás – az EU támogatásával

Demográfia, tevékeny időskor és nyugdíjak – Kalauz a Szociális Európához

EU-finanszírozás

A tevékeny időskor elősegítése – EU-támogatás a helyi és regionális szereplőknek

Tények és adatok

Eurobarométer tematikus felmérés az aktív idősödésről

Statisztikai portré, Eurostat, 2012 – A tevékeny időskor és a nemzedékek közötti szolidaritás

Wiki – Tevékeny időskör mutatószámokban