European Union website, the official EU website

Europadag

In mei gooien de EU-instellingen hun deuren wijd open voor u. Kom kijken en ontdek meer over de Europese Unie bij evenementen en activiteiten voor jong en oud.

Waar en wanneer?

  • Brussel: 6 mei 2017
  • Luxemburg: 13 mei 2017
  • Straatsburg: 14 mei 2017

Binnenkort meer informatie!

Europadag (9 mei) is het jaarlijkse feest van vrede en eenheid in Europa. Het is de verjaardag van de historische Schuman-verklaring. In een toespraak in Parijs in 1950 presenteerde de Franse minister van buitenlandse zaken Robert Schuman zijn ideeën voor een nieuwe vorm van politieke samenwerking in Europa, waardoor een nieuwe oorlog in Europa ondenkbaar zou worden.

Hij wilde een Europese instelling oprichten die de samengevoegde productie van kolen en staal zou beheren. Nog geen jaar later was het oprichtingsverdrag voor die instelling een feit. Schumans voorstel wordt gezien als de eerste aanzet tot wat later de Europese Unie zou worden.

EU-instellingen vieren Europadag

Ter gelegenheid van Europadag openen de EU-instellingen in Brussel en Straatsburg begin mei hun deuren voor het publiek. In heel Europa en ook elders in de wereld vinden er allerlei activiteiten en evenementen plaats voor mensen van alle leeftijden.

Elk jaar opnieuw nemen duizenden mensen deel aan rondleidingen, debatten, concerten en andere evenementen die nog eens duidelijk maken hoe belangrijk de EU is.

Downloads: