European Union website, the official EU website

Ден на Европа

Ден на Европа

Запазете следните дати:

  • Брюксел: 6 май 2017 г.
  • Люксембург: 13 май 2017 г.
  • Страсбург: 14 май 2017 г.

Институциите на ЕС отварят вратите си за обществеността през май. Присъединете се към честванията и научете повече за Европейския съюз по време на проявите и дейностите за всички възрасти.

Очаквайте повече информация скоро.

Денят на Европа, честван на 9 май всяка година, е посветен на мира и единството в Европа. На тази дата се отбелязва годишнината от историческата Декларация на Шуман. В своя реч през 1950 г. в Париж Робер Шуман, френският външен министър по това време, споделя своята идея за нова форма на политическо сътрудничество в Европа, която ще направи войната между европейските народи немислима.

Неговата идея е да се създаде европейска институция, която да обедини и управлява производството на въглища и стомана. Само година по-късно е подписан договорът за създаване на подобна институция. Предложението на Шуман се счита за началото на това, което днес наричаме Европейски съюз.

Институциите на ЕС честват Деня на Европа

За да отбележат Деня на Европа, през май институциите на ЕС ще отворят своите врати за обществеността в Брюксел и Страсбург. Местните служби на ЕС в Европа и в целия свят ще организират множество дейности и прояви за всички възрасти.

Всяка година хиляди хора участват в посещения, дебати, концерти и други събития, които са посветени на Деня на Европа и имат за цел да се повиши осведомеността за Съюза.

Изтегляния: