Implicaţi-vă în elaborarea politicilor europene

Doriţi să contribuiţi la elaborarea politicilor europene? Aveţi mai multe opţiuni:

Iniţiativa cetăţenească europeană

Îi puteţi cere Comisiei Europene să propună un act legislativ într-un domeniu care vă interesează, prin intermediul ICE. Pentru a face dovada sprijinului de care se bucură, iniţiativa trebuie să fie semnată de un milion de cetăţeni europeni, provenind din cel puţin un sfert din statele membre (7 din 28).

Consultări publice

Când propune o nouă iniţiativă politică sau o revizuire a legislaţiei existente, Comisia Europeană lansează, de obicei, o consultare publică pe tema respectivă.

Astfel, persoanele fizice, companiile şi organizaţiile care manifestă interes sau deţin un anumit grad de expertiză în domeniul respectiv pot contribui la formularea proiectului de propunere, înainte ca acesta să fie înaintat de către Comisie Consiliului şi Parlamentului European, spre dezbatere şi adoptare.

Petiţii către Parlamentul European

Cetăţenii şi rezidenţii UE pot adresa petiţii Parlamentului European, pe subiecte care îi afectează în mod direct. Acelaşi drept le revine şi companiilor sau organizaţiilor care au sediul în UE.

Registrul de transparenţă

Organizaţiile şi persoanele care desfăşoară activităţi independente şi doresc să facă dovada faptului că respectă „regulile jocului” în cadrul activităţilor de reprezentare a intereselor pe lângă instituţiile UE se pot înscrie în Registrul comun de transparenţă al Parlamentului European şi al Comisiei Europene.

Plângeri oficiale

Puteţi:

 Alte linkuri

  • Eurobarometru English (en) français (fr)  

 Descărcări

  • Príručka európskej iniciatívy občanov pdf - 5 MB [5 MB] English (en)  

CONTACT

Pentru informaţii generale

Sunaţi la
00 800 6 7 8 9 10 11 Detalii despre serviciile oferite

Trimiteţi-ne întrebările dvs. prin e-mail

Datele de contact ale instituţiilor, relaţii cu presa, vizite

Ajutaţi-ne să îmbunătăţim portalul

Aţi găsit informaţiile pe care le căutaţi?

DaNu

Ce informaţii aţi căutat?

Sugestiile dumneavoastră: