Zet u mee in voor het Europees beleid

Wilt u inspraak in het EU-beleid? Dat kan, op verschillende manieren zelfs:

Europees burgerinitiatief

Vraag de Europese Commissie om wetsvoorstellen over onderwerpen die u belangrijk vindt: organiseer een Europees burgerinitiatief. Om te laten zien dat uw ideeën breed gedragen worden, moet u handtekeningen verzamelen bij minimaal een miljoen EU-burgers uit minstens een kwart van de EU-landen (7 van de 28).

Openbare raadplegingen

Als de Commissie nieuw beleid ontwikkelt of bestaande wetgeving herziet, organiseert ze meestal een openbare raadpleging.

Particulieren, bedrijven en organisaties met belangen of expertise op het betrokken gebied kunnen de Commissie helpen om invulling te geven aan haar voorstellen, voordat ze die ter bespreking en goedkeuring naar de Raad en het Europees Parlement stuurt.

Verzoekschriften aan het Europees Parlement

Alle EU-onderdanen en -inwoners en alle bedrijven en organisaties met hoofdkantoor in de EU, kunnen bij het Europees Parlement een verzoekschrift indienen over EU-beleid waarvan zij rechtstreeks gevolgen ondervinden.

Transparantieregister

Organisaties en zelfstandigen kunnen laten zien dat ze zich aan de "spelregels" houden wanneer ze bij de EU komen lobbyen. Ze moeten zich daarvoor inschrijven in het gezamenlijke Transparantieregister van Parlement en Commissie.

Formele klachten

U kunt:

 Zie ook

  • Eurobarometer English (en) français (fr)  

 Downloads

  • Gids voor het Europees burgerinitiatief pdf - 5 MB [5 MB] English (en)  

CONTACT

Algemene inlichtingen

Bel
00 800 6 7 8 9 10 11 Nadere informatie

E-mail ons uw vragen

Contactgegevens instellingen, bezoekersdiensten, persdiensten

Help ons verbeteren

Gevonden wat u zocht?

JaNee

Wat zocht u?

Heeft u nog opmerkingen?