Vegyen részt az uniós szakpolitikák alakításában!

Részt szeretne venni az európai szakpolitikák kidolgozásában? Ezt többféleképpen is megteheti.

Európai polgári kezdeményezés

A polgárok az európai polgári kezdeményezés keretében felkérhetik az Európai Bizottságot, hogy egy adott témában jogszabályi javaslatot terjesszen elő. Fontos, hogy az ügy széles körű támogatottságra találjon. A kezdeményezést ezért egy millió olyan uniós polgárnak alá kell írnia, aki a tagállamok legalább egynegyedéből (28-ből 7 országból) származik.

Nyilvános konzultációk

Amikor a Bizottság új szakpolitikai kezdeményezésbe vagy a hatályos jogszabályok felülvizsgálatába kezd, rendszerint nyilvános konzultációt indít.

Az ügyben érdekelt vagy egy adott téma kapcsán szakértelemmel rendelkező magánszemélyek, vállalkozások vagy egyéb szervezetek észrevételei befolyásolhatják, hogyan alakítja a Bizottság a javaslattervezetét, mielőtt az megvitatásra és elfogadásra a Tanácshoz és az Európai Bizottsághoz kerülne.

Az Európai Parlamenthez címzett petíciók

Az uniós polgárok és lakosok, illetve az Unióban székhellyel rendelkező vállalatok vagy egyéb szervek petíciókat nyújthatnak be a Parlamenthez olyan uniós szakpolitikai témákkal kapcsolatban, amelyek közvetlenül érintik őket.

Átláthatósági nyilvántartás

Az Uniónál lobbizó szervezetek és független személyek igazolhatják, hogy tevékenységük közben tiszteletben tartják a vonatkozó szabályokat. Ehhez mindössze a Parlament és a Bizottság átláthatósági nyilvántartásába kell regisztrálniuk.

Hivatalos panaszok

Önnek a következő lehetőségei vannak:

 Kapcsolódó weboldalak

  • Eurobarométer English (en) français (fr)  

 Letöltések

  • Az európai polgári kezdeményezésről szóló útmutató pdf - 5 MB [5 MB] English (en)  

Segítsen tökéletesíteni honlapunkat!

Megtalálta-e a keresett információt?

IgenNem

Milyen információt keresett?

Van-e észrevétele vagy javaslata a honlappal kapcsolatban?