Vegyen részt az uniós szakpolitikák alakításában!

Részt szeretne venni az európai szakpolitikák kidolgozásában? Ezt többféleképpen is megteheti.

Európai polgári kezdeményezés

A polgárok az európai polgári kezdeményezés keretében felkérhetik az Európai Bizottságot, hogy egy adott témában jogszabályi javaslatot terjesszen elő. Fontos, hogy az ügy széles körű támogatottságra találjon. A kezdeményezést ezért egy millió olyan uniós polgárnak alá kell írnia, aki a tagállamok legalább egynegyedéből (28-ből 7 országból) származik.

Nyilvános konzultációk

Amikor a Bizottság új szakpolitikai kezdeményezésbe vagy a hatályos jogszabályok felülvizsgálatába kezd, rendszerint nyilvános konzultációt indít.

Az ügyben érdekelt vagy egy adott téma kapcsán szakértelemmel rendelkező magánszemélyek, vállalkozások vagy egyéb szervezetek észrevételei befolyásolhatják, hogyan alakítja a Bizottság a javaslattervezetét, mielőtt az megvitatásra és elfogadásra a Tanácshoz és az Európai Bizottsághoz kerülne.

Az Európai Parlamenthez címzett petíciók

Az uniós polgárok és lakosok, illetve az Unióban székhellyel rendelkező vállalatok vagy egyéb szervek petíciókat nyújthatnak be a Parlamenthez olyan uniós szakpolitikai témákkal kapcsolatban, amelyek közvetlenül érintik őket.

Átláthatósági nyilvántartás

Az Uniónál lobbizó szervezetek és független személyek igazolhatják, hogy tevékenységük közben tiszteletben tartják a vonatkozó szabályokat. Ehhez mindössze a Parlament és a Bizottság átláthatósági nyilvántartásába kell regisztrálniuk.

Az Európai Bizottság tevékenysége – Értesítések és átláthatósági nyilvántartás

Ha szeretné, hogy e-mailben értesítsük az újonnan meghirdetett ütemtervekről és/vagy nyilvános konzultációkról, iratkozzon fel „Az Európai Bizottság tevékenysége – Értesítések”szolgáltatásra. Ha Ön egy szervezet képviseletében vagy önálló vállalkozóként érdekképviseleti tevékenységet folytat az uniós intézmények szakpolitikai és döntéshozatali folyamatának befolyásolása érdekében, kérjük, regisztrálja szervezetét, illetve vállalkozását az EU átláthatósági nyilvántartásába.

Hivatalos panaszok

Önnek a következő lehetőségei vannak:

Kisfilmek

Hogyan működik az EU: Az európai polgári kezdeményezés útjára indítása

Hogyan működik az EU: Az európai polgári kezdeményezés útjára indítása

Mindenki számára elérhető parlamentáris demokrácia: egy új uniós jogszabály elfogadására irányuló polgári kezdeményezés elindítása nagyon bonyolult, de kifizetődő lehet (28/05/2012).

Hogyan működik az EU: Petíciók az Európai Parlamentnek

Hogyan működik az EU: Petíciók az Európai Parlamentnek

Van valami panaszod vagy kérdésed, amely az EU valamelyik tevékenységi köréhez kapcsolódik? Mielőtt elküldenéd a Petíciós Bizottságnak, nézd meg, hogyan működik (29/03/2012).

 Kapcsolódó weboldalak

  • Eurobarométer English (en) français (fr)