Navigációs útvonal

Az uniós döntéshozatal módja

Az EU általános szabály szerint a rendes jogalkotási (korábban az együttdöntési) eljárással hozza meg döntéseit. Ez azt jelenti, hogy a közvetlenül választott Európai Parlament a (28 uniós tagállam kormányait képviselő) Tanáccsal együtt hagyja jóvá az uniós jogszabályokat.

Uniós jogszabályok szövegezése

A Bizottság az új kezdeményezésekre irányuló javaslatokat megelőzően értékeli azok gazdasági, társadalmi és környezeti hatásait. Erre hatásvizsgálat elkészítésével kerül sor, amelyben megállapítják a lehetséges szakpolitikai lehetőségek előnyeit és hátrányait.

A Bizottság emellett konzultációt folytat az érdekelt felekkel is, például a nem kormányzati szervezetekkel, a helyi hatóságokkal és az ipar és a civil társadalom képviselőivel. Egyes szakértői csoportok technikai kérdésekkel kapcsolatos tanácsokat adnak. A Bizottság így tudja biztosítani, hogy a jogalkotási javaslatok megfeleljenek a legfontosabb érdekelt felek igényeinek, illetve hogy a bürokratikus eljárások a szükséges minimumra korlátozódjanak.

A polgárok, a vállalkozások és egyéb szervezetek a konzultációs eljárásban a Nyilvános konzultációk weboldalon keresztül vehetnek részt.

A tagállami parlamentek hivatalos fenntartással élhetnek, ha véleményük szerint valamely kérdést célszerűbb nemzeti, mint uniós szinten kezelni.

Felülvizsgálat és elfogadás

Az Európai Parlament és a Tanács felülvizsgálja a Bizottság javaslatait, és módosításokra tesz javaslatot. Ha a Tanács és a Parlament nem jut egyetértésre a módosításokat illetően, második olvasatra kerül sor.

A Parlament és a Tanács második olvasatban ismét módosításokat javasolhat. A Parlament elutasíthatja a jogszabályjavaslatot, ha nem tud egyetérteni a Tanáccsal.

Ha a két intézmény egyetért a módosításokról, akkor a jogszabályjavaslat elfogadható. Egyetértés hiányában egyeztetőbizottság Englishfrançais igyekszik megoldást találni. Utolsó olvasatban akár a Tanács, akár a Parlament elutasíthatja a jogalkotási javaslatot.

Az Európai Parlament üléseit és a Tanács egyes üléseit az interneten élő adásban is figyelemmel lehet kísérni.

 

A jogszabályok elfogadásának folyamata

  • Rendes jogalkotási eljárás (korábban: együttdöntési eljárás)
    Az Európai Parlament és a Tanács közös jogalkotó tevékenységének alapjául szolgáló rendes jogalkotási eljárás lépéseinek áttekintése, és az ezzel az eljárással elfogadott jogszabályok jegyzéke
  • Az Európai Tanács hivatalos eljárási szabályzata pdf - 230 KB [230 KB] български (bg) čeština (cs) dansk (da) Deutsch (de) eesti keel (et) ελληνικά (el) English (en) español (es) latviešu valoda (lv) Malti (mt) Nederlands (nl) polski (pl) português (pt) română (ro) slovenčina (sk)
    Az Európai Tanács működése
  • Európai igazságügyi együttműködés polgári ügyekben
    A tagállami bíróságok együttműködése polgári ügyekben

Kisfilmek

Hogyan működik az EU?: európai jogszabályok

Hogyan működik az EU?: európai jogszabályok

Animációs kisfilm az uniós jogszabályok elfogadásának folyamatáról.

Együttdöntés: Nyomja meg a START gombot hogy lássa, hogyan működik

Együttdöntés: Nyomja meg a START gombot hogy lássa, hogyan működik

Milyen utat járnak be a jogszabályjavaslatok az együttdöntési eljárás során? Pillantás az uniós jogalkotás kulisszái mögé játékos formában

Segítsen tökéletesíteni honlapunkat!

Megtalálta-e a keresett információt?

IgenNem

Milyen információt keresett?

Van-e észrevétele vagy javaslata a honlappal kapcsolatban?