Navigacijski put

Kako EU odlučuje

Standardni postupak odlučivanja u EU-u takozvani je redovni zakonodavni postupak (stari naziv „suodlučivanje”). To znači da izravno izabran Europski parlament mora odobriti zakonodavstvo EU-a zajedno s Vijećem (vlade 28 država članica EU-a).

Izrada zakonodavstva EU-a

Prije nego što Komisija predloži nove inicijative, ona mora procijeniti njihove moguće gospodarske, društvene i ekološke posljedice. Stoga priprema procjene učinka u kojima se navode prednosti i nedostaci mogućih političkih opcija.

Komisija se savjetuje i sa zainteresiranim stranama poput nevladinih organizacija, lokalnih vlasti i predstavnika industrije i civilnog društva. Skupine stručnjaka daju savjete o tehničkim pitanjima. Komisija tako omogućuje da zakonodavni prijedlozi odgovaraju potrebama onih kojih se to najviše tiče te da se izbjegnu nepotrebni birokratski postupci.

Građani, poduzeća i organizacije mogu sudjelovati u postupku savjetovanja na web-stranicama pod javna savjetovanja.

Nacionalni parlamenti mogu službeno izraziti rezerve ako smatraju da bi neko pitanje bilo bolje riješiti na nacionalnoj nego na europskoj razini.

Razmatranje i donošenje

Europski parlament i Vijeće razmatraju Komisijine prijedloge i predlažu izmjene. Ako se Vijeće i Parlament ne mogu dogovoriti o izmjenama, slijedi drugo čitanje.

Tijekom drugog čitanja Parlament i Vijeće mogu ponovno predložiti izmjene. Parlament ima ovlasti blokirati zakonodavni prijedlog ako se ne može složiti s Vijećem.

Ako se te dvije institucije dogovore o izmjenama, zakonodavni prijedlog može se donijeti. U slučaju da ne mogu postići dogovor, odbor za mirenje Englishfrançais pokušava pronaći rješenje. I Vijeće i Parlament mogu blokirati zakonodavni prijedlog na završnom čitanju.

Zasjedanja Europskog parlamenta i neke sjednice Vijeća mogu se uživo pratiti na internetu.

Postupci donošenja zakonodavstva

  • Redovni zakonodavni postupak (prethodno poznat kao „suodlučivanje”)
    Podroban opis redovnog zakonodavnog postupka, pri kojem Europski parlament i Vijeće EU-a zajedno donose zakonodavne akte, i popis zakonodavnih akata koji su na taj način doneseni
  • Službeni poslovnik Europskog vijeća pdf - 230 KB [230 KB] български (bg) čeština (cs) dansk (da) Deutsch (de) eesti keel (et) ελληνικά (el) English (en) español (es) latviešu valoda (lv) Malti (mt) Nederlands (nl) polski (pl) português (pt) română (ro) slovenčina (sk)
    Način rada Europskog vijeća
  • Europska pravosudna suradnja u građanskim stvarima
    Suradnja nacionalnih sudova u građanskim stvarima

Video zapisi

Kako funkcionira Europski zakoni

Kako funkcionira Europski zakoni

Animirani vodič koji pojašnjava kako se europski zakoni usvajaju unutar EU.

 Vidi također

KONTAKT

Upiti o općim informacijama

Nazovite
00 800 6 7 8 9 10 11 Više informacija o službi

Pošaljite Vaša pitanja e-poštom

Detalji o kontaktima i posjetama institucijama, kontakti s tiskom

Pomognite nam poboljšati

Jeste li pronašli ono što ste htjeli?

DaNe

Što ste tražili?

Imate li prijedloga?