You are here:

Uredbe, direktive i ostali akti

Ciljevi utvrđeni ugovorima EU-a ostvaruju se različitim pravnim aktima. Određeni su obvezujući, drugi nisu. Neki vrijede za sve zemlje EU-a, a neki samo za pojedine.

Uredbe

Uredba je obvezujući zakonodavni akt koji se mora u cijelosti primjenjivati u čitavoj Europskoj uniji. Kada je, primjerice, EU htio zaštititi nazive poljoprivrednih proizvoda iz određenih područja (npr. parmski pršut), Vijeće je u tu svrhu donijelo uredbu.

Direktive

Direktiva je zakonodavni akt kojim se utvrđuje cilj koji sve države članice EU-a moraju ostvariti. Međutim svaka država samostalno odlučuje o načinu. To je bio slučaj s direktivom o radnom vremenu kojom se određuje da je previše prekovremenog rada nezakonito. Direktivom se utvrđuje minimalan odmor i maksimalan broj radnih sati, ali svaka država izrađuje svoje zakone kojima se to provodi.

Odluke

Odluka je obvezujuća za one kojima je upućena (npr. država članica EU-a ili pojedinačno poduzeće) i neposredno se primjenjuje. Kada je, primjerice, Komisija donijela odluku kojom je novčano kaznila softverskog diva Microsoft zbog zlouporabe vladajućeg položaja na tržištu PDF Odaberi prijevod prethodne poveznice   English (en) , odluka se odnosila samo na Microsoft.

Preporuke

Preporuka nije obvezujuća. Kada je Komisija donijela preporuku u kojoj je iznijela da sustav plaća za zaposlenike financijskog sektora ne bi smio poticati prekomjerno preuzimanje rizika PDF Odaberi prijevod prethodne poveznice   български (bg) čeština (cs) dansk (da) Deutsch (de) eesti keel (et) ελληνικά (el) English (en) español (es) français (fr) italiano (it) latviešu valoda (lv) Malti (mt) Nederlands (nl) polski (pl) português (pt) lietuvių kalba (lt) magyar (hu) română (ro) slovenčina (sk) slovenščina (sl) suomi (fi) svenska (sv) , ona nije imala nikakvih pravnih posljedica. Preporuka omogućuje institucijama da izraze svoja stajališta i predlože pravac djelovanja, a da pritom ne nameću nikakve pravne obveze onima kojima je upute.

Mišljenja

Mišljenje je instrument koji omogućuje institucijama da daju neobvezujuću izjavu, drugim riječima njime ne nameću nikakvu pravnu obvezu onima kojima ga upute. Mišljenje nije obvezujuće. Mogu ga izdati glavne institucije EU-a (Komisija, Vijeće, Parlament), Odbor regija i Europski gospodarski i socijalni odbor. Tijekom izrade zakonodavstva odbori daju mišljenje sa svog specifičnog regionalnog ili gospodarskog i socijalnog stajališta. Primjerice, Odbor regija objavio je mišljenje o Paketu mjera za čisti zrak u Europi PDF Odaberi prijevod prethodne poveznice English (en) .