Language selector

Hög kontrastNormal textstorlekStörre textstorlek

Den här sidan finns på 24 språk

Varför en EU-karriär?


Satsa på en EU-karriär

Drömmer du om ett spännande jobb i en internationell och dynamisk miljö?
Vi letar alltid efter personer som söker nya utmaningar och vill vara med och påverka EU.

EU-institutionerna söker dig som är målinriktad och har rätt kompetens. Här, i hjärtat av Europa, jobbar du i en dynamisk och internationell miljö och får ett verkligt ansvar från första dagen. Vi arbetar för 500 miljoner människor i 28 EU-länder, så du kan förvänta dig arbetsuppgifter utöver det vanliga – och chansen att bidra till ett bättre EU.

Du kan söka om du går sista året på universitetet eller har tagit ut din examen. Vi rekryterar också universitetsutbildade med arbetslivserfarenhet, administrativ personal, yrkeserfarna på en rad olika områden och översättare och tolkar.

Som EU-anställd får du användning för din analytiska förmåga och dina organisations- och kommunikationskunskaper. Vi söker dig som får saker och ting gjorda, försöker uppnå bästa möjliga resultat och arbetar effektivt i ett mångkulturellt team. Du vill hela tiden lära dig mer och utveckla dina kunskaper, färdigheter och språk. I vissa tjänster ingår att leda och motivera dina kollegor.

Till början

Framtidens utmaningar

Är du beredd att arbeta för 500 miljoner människor?
Som EU-anställd arbetar du för en bättre framtid.

På 50 år har EU uppnått fred och stabilitet för sina 28 medlemsländer och förändrat vårt sätt att leva, arbeta och resa. Med hjälp av sina institutioner och organ har EU utvecklats till en organisation som spänner över många områden, från utvecklingsbistånd till miljöpolitik.

Vi behöver personer med hög kompetens som kan lösa problem och stärka EU, så att det blir en bra plats att leva på för de 500 miljoner invånarna. Du kan hjälpa oss att nå det målet och bidra till Europasamarbetet.

Beroende på din kunskap, erfarenhet och arbetsbeskrivning kan du t.ex. arbeta med att utforma politik och genomföra EU-lagstiftning, leda projekt, ta fram kommunikationsstrategier eller ge juridisk rådgivning.

Som EU-anställd arbetar du för en av EU-institutionerna, t.ex. Europaparlamentet, ministerrådet eller EU-kommissionen.

Läs mer om EU-institutionerna

De flesta institutioner finns i Bryssel eller Luxemburg.

Till början

Starta en livslång karriär

Vill du satsa på framtiden?
Som EU-anställd har du många möjligheter.

EU-institutionerna stöttar dig i din karriär genom att ge dig ärlig feedback, möjlighet att byta arbetsuppgifter och utvecklas inom ditt område.

Vi uppmuntrar dig att aktivt planera din karriär utifrån dina intressen och värderingar. Vi hjälper dig att ta fram en karriärplan och att kartlägga dina starka sidor och se hur du kan utvecklas.

Till början

Lära för livet

Vill du utvecklas?
Du kan fortsätta att fortbilda dig under hela din EU-karriär.

Som EU-anställd får du ständigt utveckla din kompetens för att uppfylla nya krav.
Du får höra många språk på och utanför jobbet, så språkinlärning är en viktig del av karrirärutvecklingen. Innan du kan få din första befordran måste du visa att du kan ett tredje EU-språk.

Vi erbjuder språkkurser i de 24 officiella EU-språken, så att du lättare kan kommunicera med dina kollegor. Det finns sex olika nivåer (från nybörjare och uppåt) och du kan välja mellan att gå en intensivkurs, två gånger i veckan eller en nätbaserad kurs.
Det finns också många andra kurser där du kan utveckla dina färdigheter eller hålla dig ajour med den senaste utvecklingen på ditt område. Utbildningen anpassas till din karrärplan och behoven i ditt team.

Till början

Känn EU-pulsen

Omgiven av 24 språk och folk från 28 länder.
Så är det att bo och arbeta i Europas centrum.

Som EU-anställd arbetar du med kollegor från hela Europa. Din arbetsplats är garanterat internationell och chansen är stor att du får jobba i någon av de multikulturella städerna Bryssel eller Luxemburg.

Bryssel och Luxemburg är internationella städer dit folk kommer från hela världen för att bo och jobba. På stan kan du höra alla möjliga språk. Båda städerna har ett stort utbud av affärer, restauranger, klubbar, barer, kulturevenemang och fritidsaktiviteter. De har båda en ganska liten stadskärna så det går snabbt att ta sig ut på landet.

Och bara några timmar bort ligger andra europeiska huvudstäder som London, Paris och Amsterdam. Både Bryssel och Luxemburg har utmärkta inhemska, europeiska och internationella skolor. Vi kan också förmedla kontakter med förskola och fritids för barnen.

Kommissionen är baserad i Bryssel och Luxemburg, men har också ett kontor i varje EU-land och delegationer i flera huvudstäder runtom i världen. EU har också flera byråer och decentraliserade organ i olika länder.

Läs mer om olika EU-organ

Till början

En flexibel och modern arbetsgivare

Vad erbjuder vi?
Stöd och utveckling under hela karriären.

Som nyanställd kan du få hjälp med flytten och du får en bra ingångslön. Lönesystemet omfattar förstås också pension och sjukförsäkring. Beroende på din situation kan du också ha rätt till olika tillägg, som utlandstillägg, barntillägg och resebidrag.

Mer om anställningsvillkor och löner hittar du i tjänsteföreskrifterna och lönetabellen för EU-personal.

Vi uppmuntrar karriärutveckling och kontinuerlig fortbildning genom olika kurser, bland annat språkkurser. Du flyttas automatiskt upp ett steg i din lönegrad med jämna mellanrum, men högpresterande personal kan befordras snabbare. Vi stöder också flexibla arbetsformer, lika möjligheter och möjlighet att kombinera jobb och familj.

Till början