Language selector

Contrast puternicCaractere de dimensiuni normaleCaractere mărite

Această pagină este disponibilă în 24 de limbi

Ce înseamnă o carieră în instituţiile UE?


O carieră cu o dimensiune europeană

Vă interesează un loc de muncă într-un mediu stimulator şi dinamic?
Avem nevoie de angajaţi motivaţi, care sunt pregătiţi să facă faţă provocărilor şi doresc să participe la construirea Europei de azi şi de mâine.

Dacă sunteţi o persoană capabilă şi ambiţioasă, instituţiile Uniunii Europene vă oferă şansa unei cariere internaţionale. Din momentul în care vă alăturaţi nouă, începeţi un parcurs profesional pe termen lung, a cărui destinaţie o alegeţi dumneavoastră. Veţi avea responsabilităţi încă din prima zi şi veţi simţi că lucraţi în inima Europei. Suntem în slujba a 500 de milioane de europeni din 28 de state membre, ceea ce presupune o sferă de acţiune cât se poate de largă, cu efecte reale, de lungă durată.

Fie că sunteţi proaspăt absolvent de cursuri universitare (sau sunteţi student în an terminal şi urmează să deveniţi absolvent pe durata concursului), fie că aveţi deja o vastă experienţă profesională, instituţiile UE au concursul şi postul potrivit pentru dumneavoastră.

Ce competenţe sunt necesare? Gândire analitică, spirit organizatoric, abilităţi de comunicare în medii diferite, hotărâre, orientare către rezultate maxime, capacitate de adaptare şi de lucru în echipe multiculturale, dorinţă de perfecţionare şi, în cazul posturilor de administrator, abilităţi de conducere şi de motivare a colegilor.

Începutul paginii

O carieră care vă pune faţă în faţă cu provocările viitorului

Sunteţi gata să influenţaţi vieţile a 500 de milioane de oameni?
Ţelul nostru, al celor care lucrăm în instituţiile europene, este să construim un viitor mai bun.

De jumătate de secol, UE veghează la menţinerea păcii şi stabilităţii în statele membre, schimbând în acelaşi timp modul în care trăim, muncim şi călătorim. Formând un aparat administrativ complex, instituţiile şi agenţiile UE desfăşoară activităţi în domenii diverse - de la ajutor pentru dezvoltare până la politica de mediu.

În vremurile tulburi pe care le traversăm, avem nevoie de cei mai inteligenţi şi dedicaţi angajaţi pentru a face faţă provocărilor şi pentru a consolida Uniunea Europeană, astfel încât aceasta să fie o „casă” primitoare pentru cei 500 de milioane de cetăţeni europeni. Ne puteţi ajuta să ne îndeplinim misiunea.

În funcţie de postul pe care îl veţi ocupa şi de competenţele şi experienţa pe care le deţineţi, aţi putea elabora politici, pune în aplicare legislaţia europeană, gestiona proiecte, elabora strategii de comunicare, furniza consiliere juridică etc.

A lucra pentru UE înseamnă a lucra pentru una din instituţiile sale, cum ar fi Parlamentul European, Consiliul Uniunii Europene, Comisia Europeană ş.a.m.d.

Lista instituţiilor UE şi a activităţilor acestora: http://europa.eu/about-eu/institutions-bodies/index_en.htm.

Majoritatea instituţiilor se află la Bruxelles sau la Luxemburg.

Începutul paginii

O şansă unică

Doriţi mai mult decât un simplu loc de muncă?
Instituţiile UE vă oferă o carieră plină de oportunităţi.

Ca angajat al instituţiilor europene, veţi fi încurajat să vă dezvoltaţi profesional, beneficiind de opţiuni flexibile şi realiste, de evaluări obiective şi de numeroase oportunităţi de a descoperi noi domenii şi responsabilităţi.

De asemenea, veţi fi încurajat să vă planificaţi proactiv cariera - dumneavoastră sunteţi persoana cea mai în măsură să vă definească valorile şi interesele şi să ia deciziile privind parcursul dumneavoastră profesional. Vă vom ajuta să vă creaţi un plan de carieră, să vă identificaţi punctele forte şi slabe şi să aplicaţi un program care să le valorifice pe cele forte şi să le remedieze pe cele slabe.

Începutul paginii

Posibilitatea de a învăţa permanent

Vreţi să deveniţi şi mai bun în ceea ce faceţi?
Noi vă sprijinim
pe tot parcursul carierei.

Pentru a face faţă cerinţelor carierei dumneavoastră în cadrul instituţiilor europene, vă veţi înmulţi şi îmbunătăţi constant competenţele.
Lucrând într-un mediu multilingv, veţi fi încurajat să acumulaţi noi competenţe lingvistice. De altfel,
prima promovare este condiţionată de învăţarea unei a treia limbi europene.

Instituţiile europene vă oferă cursuri pentru toate cele 24 de limbi oficiale, pentru a facilita comunicarea cu colegii. Puteţi parcurge 6 niveluri (de la începător la avansat), urmând cursuri intensive sau cursuri organizate de 2 ori pe săptămână. De asemenea, puteţi opta pentru cursuri on-line.
Pe lângă cursurile de limbi străine, veţi putea urma cursuri de perfecţionare în domeniul de specialitate sau de dezvoltare a competenţelor personale. Formarea dumneavoastră profesională va fi adaptată planului de carieră şi cerinţelor din cadrul echipei în care lucraţi.

Începutul paginii

O viaţă în inima Europei

Veţi simţi că lucraţi şi trăiţi în inima Europei...
... când veţi descoperi că sunteţi înconjurat de oameni din 28 de ţări şi că puteţi auzi frecvent 24 de limbi.

În cadrul instituţiilor europene, veţi avea colegi din toată Europa. Cel mai probabil, preluarea unui post va însemna inclusiv să vă mutaţi la Bruxelles sau la Luxemburg - deci să fiţi într-un mediu multicultural nu doar la serviciu, ci şi în viaţa de zi cu zi.

Prezenţa a numeroase organisme europene şi internaţionale face ca populaţia acestor oraşe să aibă origini cât se poate de diverse. O simplă plimbare vă va oferi ocazia să constataţi existenţa unui adevărat caleidoscop lingvistic. Veţi descoperi spaţii şi evenimente culturale, cluburi sportive, zone comerciale, viaţă de noapte, o gamă largă de restaurante, cluburi şi baruri... oferte pentru toate gusturile. Ambele oraşe sunt destul de compacte, aşa încât vă va lua puţin timp să regăsiţi natura şi zona rurală.

În plus, poziţia privilegiată vă permite să ajungeţi în alte capitale europene în doar 2-3 ore (Amsterdam, Paris, Londra). Aveţi sau plănuiţi să aveţi copii? Atât în Bruxelles, cât şi în Luxemburg, veţi găsi o varietate de şcoli naţionale, europene şi internaţionale de înaltă calitate. De asemenea, vă putem recomanda numeroase creşe, grădiniţe, grupuri de joacă etc.

Pe lângă sediile principale din Bruxelles şi Luxemburg, Comisia are reprezentanţe în toate statele membre ale UE şi delegaţii în principalele oraşe ale lumii. UE dispune şi de o serie de agenţii şi organisme descentralizate cu sediul în alte ţări.

Pentru detalii despre instituţiile şi organismele europene, consultaţi http://europa.eu/about-eu/institutions-bodies/index_en.htm

Începutul paginii

Un angajator flexibil şi modern

Ce vă oferim?
Sprijin şi posibilităţi de dezvoltare pe parcursul întregii cariere

Pe lângă asistenţa pe care o acordăm personalului nou recrutat în ceea ce priveşte relocarea, vă oferim un pachet salarial complet, care include pensie, asistenţă medicală şi un salariu de pornire competitiv. În funcţie de situaţia dumneavoastră personală, puteţi beneficia de diverse tipuri de alocaţii (de expatriere, pentru întreţinerea copilului sau de transport).

Consultaţi Statutul funcţionarilor pentru a afla mai multe informaţii despre condiţiile de angajare şi salariile funcţionarilor şi ale personalului contractual.

Încurajăm mobilitatea şi dezvoltarea profesională continuă prin cursuri de limbi străine şi alte programe de formare. Personalul avansează în grad după criteriul vechimii în muncă, angajaţii cu rezultate deosebite fiind însă promovaţi mai rapid. De asemenea, susţinem flexibilitatea în organizarea programului de lucru, egalitatea de şanse şi echilibrarea vieţii profesionale cu cea personală.

Începutul paginii