Language selector

Hoog contrastNormale tekstgrootteGrotere tekstgrootte

Deze pagina is beschikbaar in 24 talen

Waarom bij de EU werken?


Bouw aan een carrière op Europees niveau

Op zoek naar uitdagend werk in een dynamische omgeving?
We zijn altijd op zoek naar mensen die geen uitdaging uit de weg gaan en het verschil kunnen maken voor Europa.

Voor mensen met ambitie en talent ligt bij de instellingen van de EU een internationale carrière in het verschiet. Een sollicitatie bij ons kan de eerste stap zijn naar een lange carrière met volop doorgroeimogelijkheden. U werkt in het hart van Europa, in een internationale werkomgeving met vanaf de eerste dag concrete verantwoordelijkheid. De instellingen staan ten dienste van zo'n 500 miljoen mensen in 28 landen. Uw werk heeft dus een uitzonderlijk grote impact en betekenis. U kunt een concrete en blijvende bijdrage leveren.

Voor laatstejaarsstudenten en afgestudeerden biedt de EU allerlei startersplaatsen die het begin kunnen zijn van een spannende Europese carrière. Ook zoeken we altijd mensen met beroepservaring op de meest uiteenlopende gebieden.

Wie bij de EU wil werken, moet onder alle omstandigheden kunnen beschikken over goede analytische, organisatorische en communicatieve vaardigheden. Je moet doortastend zijn, altijd streven naar het beste resultaat en efficiënt in een multicultureel team kunnen werken. Je moet graag bijleren en je kennis, kunde en talen ontwikkelen. Wie een hogere functie ambieert, moet leiderschap tonen en mensen kunnen motiveren.

Naar boven

Klaar voor de uitdagingen van de toekomst

Klaar om het verschil te maken voor 500 miljoen mensen?
Werken bij de EU-instellingen is werken aan een betere toekomst.

Al ruim een halve eeuw zorgt de EU voor vrede en stabiliteit in inmiddels 28 landen. De EU heeft onze manier van leven, werken en reizen blijvend veranderd. Met haar instellingen en agentschappen is de EU ondertussen actief op zeer uiteenlopende terreinen, van ontwikkelingswerk tot milieubeleid.

Juist in de uitdagende tijden die Europa en de wereld nu doormaken, hebben we de beste en slimste krachten nodig om de problemen aan te pakken en de Europese Unie sterker te maken. Het moet een plek zijn waar het goed wonen is voor de 500 miljoen inwoners. U kunt daarbij helpen en het verschil maken voor Europa.

Afhankelijk van uw vaardigheden, ervaring en functieomschrijving kunt u betrokken worden bij het opstellen en uitvoeren van EU-wetgeving, projectbeheer, communicatiestrategieën, juridisch advies en vele andere verantwoordelijke taken.

Werken voor de EU betekent werken voor een EU-instelling zoals het Europees Parlement, de Raad van de Europese Unie, de Europese Commissie enz.

Bekijk het overzicht van alle instellingen en hun activiteiten.

De meeste instellingen zijn gevestigd in Brussel of Luxemburg. U werkt daar in een internationale omgeving.

Naar boven

Hier begint de baan van uw leven

Geen zin in zomaar een baan?
Wie kiest voor een baan bij de EU, kiest voor een loopbaan vol mogelijkheden.

De Europese instellingen steunen en stimuleren uw ontwikkeling met flexibele en realistische loopbaanmogelijkheden, eerlijke feedback en de kans om verschillende richtingen te verkennen.

We moedigen u ook aan om uw carrière zelf te plannen. U bent immers de enige die uw belangen en waarden echt kan bepalen en over uw toekomst kan beslissen. We helpen u om die loopbaan uit te stippelen en om uw sterke kanten en leerpunten te ontdekken en te ontwikkelen.

Naar boven

Blijven leren

Leert u graag wat bij?
Dat kan, uw hele
Europese loopbaan lang.

Bent u eenmaal bij de Europese instellingen aan de slag, dan moet u uw vaardigheden voortdurend aanscherpen om te voldoen aan de eisen van uw loopbaan.
U werkt iedere dag in verschillende talen. Talenkennis speelt dus een belangrijke rol in uw loopbaanontwikkeling. Voor uw eerste promotie moet u aantonen dat u drie Europese talen beheerst.

Om de communicatie met uw teamgenoten makkelijker te maken, organiseren we taalcursussen in de 24 officiële talen. U kunt kiezen uit lessen op zes niveaus (van beginner tot gevorderde): intensief, tweemaal per week of via e-learning.
Daarnaast zijn er nog tal van algemene cursussen om uw persoonlijke vaardigheden te ontwikkelen en op de hoogte te blijven van de laatste ontwikkelingen op uw vakgebied. Uw opleiding wordt afgestemd op uw loopbaanplan en de behoeften van uw team.

Naar boven

In het kloppende hart van Europa

Werken en wonen met 24 talen en 28 nationaliteiten om je heen?
Dat kan in het hart van Europa.

Komt u bij ons werken, dan werkt u samen met mensen uit heel Europa. En niet alleen op het werk zit u in een internationaal milieu. De kans is groot dat u verhuist naar een multiculturele en veelzijdige stad als Brussel of Luxemburg.

Door de aanwezigheid van de Europese instellingen wonen en werken hier mensen uit heel Europa, waardoor u bijvoorbeeld op straat mensen in allerlei talen met elkaar hoort spreken. Beide steden beschikken over luxe winkelcentra en een bruisend uitgaansleven, met een ruim aanbod aan restaurants, clubs en bars, culturele evenementen en sportverenigingen. Beide steden zijn ook erg compact, zodat u in een mum van tijd vanuit het centrum weer buiten de stad bent.

Doordat u in het hart van Europa werkt, zijn Europese hoofdsteden zoals Amsterdam, Parijs en London binnen een paar uur te bereiken. Heeft u een gezin, of plant u er een, dan bieden Brussel en Luxemburg uitstekende nationale, Europese en internationale scholen, en we helpen u graag aan kinderopvang en andere voorzieningen.

De Europese Commissie is weliswaar gevestigd in Brussel en Luxemburg, maar heeft ook kantoren (vertegenwoordigingen) in alle EU-landen en delegaties in vele hoofdsteden elders in de wereld. In verschillende landen vindt u ook agentschappen en gedecentraliseerde organen van de EU.

Wilt u meer weten, bekijk dan het overzicht van de verschillende EU-instellingen en -organen.

Naar boven

Een flexibele en moderne werkgever

Wat kunnen wij u bieden?
Ondersteuning en ontwikkeling tijdens uw hele loopbaan

Als u bij ons begint te werken, helpen wij u om te verhuizen. We bieden u ook een interessant salaris, met een pensioenregeling en ziektekostenverzekering. Afhankelijk van uw persoonlijke situatie kunt u recht hebben op extra's, zoals een ontheemdingstoeslag, kindergeld of reiskostenvergoeding.

Meer informatie over de arbeidsvoorwaarden van EU-ambtenaren vindt u in het personeelsstatuut. Bekijk ook de meest recente gegevens over de salarissen van ambtenaren en andere personeelsleden.

We stimuleren mobiliteit en voortdurende professionele ontwikkeling, o.a. via taalcursussen en andere opleidingen. Salarisverhogingen binnen één rang hangen vooral af van het aantal dienstjaren, promoties naar een hogere rang vooral van uw prestaties. We stimuleren flexibele werktijden, gelijke kansen en een gezinsvriendelijke aanpak.

Naar boven