Language selector

Версия на страницата с висок контрастНормален размер на шрифтаГолям размер на шрифта

Тази страница е достъпна на 24 езика

Защо да работим за ЕС?


Направете кариера в европейски мащаб

Търсите пълна с предизвикателства работа в динамична среда?
Винаги търсим хора, готови да се борят с предизвикателства и да допринасят за промените в Европа.

Институциите на Европейския съюз дават възможност за работа в международна среда на амбициозни и способни хора. Започвайки работа при нас, вие правите първата стъпка от една дълга кариера, която може да ви отведе където пожелаете. Работейки в сърцето на Европа, ще се радвате на бързо променяща се международна среда и реални отговорности от самото начало. Нашата задача е да служим на 500 млн. души в 28 страни членки, така че можете да очаквате работа с изключителен мащаб и обхват, както и да дадете своя принос за една реална и трайна промяна.

Ако сте студент последна година или сте завършили висше образование, можете да кандидатствате за позиции в различни области, които са начало на вълнуваща и наистина европейска кариера. Също така редовно наемаме на работа висшисти с трудов стаж, административен персонал и опитни професионалисти в широк кръг области, както и устни и писмени преводачи.

Работата в институциите на ЕС ще ви позволи да приложите силните си аналитични, организационни и комуникационни умения в различна среда. Работите старателно, постигате максимални резултати и умеете да работите ефективно в мултикултурен екип? Искате да учите и да развивате своите знания, умения и владеене на езици? За нашите позиции за висшисти трябва също така да покажете лидерски умения и да умеете да мотивирате хората да постигат резултати.

Начало на страницата

Изправете се пред предизвикателствата на бъдещето

Готов ли сте да допринесете за промени, засягащи 500 млн. души?
Работата в институциите на ЕС е работа за по-добро бъдеще.

За половин век ЕС постигна мир и стабилност за 28-те страни членки и промени начина, по който всички ние живеем, работим и пътуваме. Със своите институции и агенции ЕС се разви до организация, обхващаща много области - от помощи за развитие до политика за опазване на околната среда.

В трудните времена, които преживяват в момента Европа и светът, ние се нуждаем от най-умните и най-добрите, за да се справим с предизвикателствата и да укрепим Европейския съюз, превръщайки го в достойно място за живот за неговите 500 млн. граждани. Можете да ни помогнете да постигнем тази цел и да променим Европа.

В зависимост от вашите умения, стаж и длъжност можете да работите в областта на изготвянето на политики и прилагането на правото на ЕС, управлението на проекти, разработването на комуникационни стратегии, предоставянето на правни съвети и да изпълнявате много други задачи в различни области.

Да работите за ЕС означава да работите за една от неговите институции – Европейския парламент, Съвета, Европейската комисия и др.

Списък на всички институции на ЕС и техните дейности можете да намерите на адрес http://europa.eu/about-eu/institutions-bodies/index_en.htm.

Повечето институции на ЕС се намират в Брюксел или Люксембург, където ще живеете и работите в международна среда.

Начало на страницата

Започнете работата на живота си

Искате нещо повече от просто работа?
Институциите на ЕС ви предлагат кариера, пълна с възможности.

Институциите на ЕС подкрепят и насърчават вашето развитие, като предоставят гъвкави и реалистични възможности за кариера, обективна обратна връзка и възможности за проучване на различни варианти.

Ние също така ви насърчаваме да планирате активно кариерата си, тъй като само вие можете да определите своите интереси и ценности и да вземете решения за бъдещото си професионално развитие. Ние подпомагаме разработването на план за вашата кариера, помагайки ви да откриете силните си страни и областите, в които да се развивате, и създавайки програма, която ще използва силните ви страни и ще изгражда други умения.

Начало на страницата

Не спирайте да учите

Искате да се усъвършенствате?
Продължете своето развитие по време на
кариерата си в европейските институции.

В институциите на ЕС постоянно ще развивате уменията си, за да се справяте с изискванията на поставящата предизвикателства пред вас работа.
В ежедневието си ще чувате множество езици, затова ученето на езици ще бъде важна част от вашата кариера. Преди да получите своето първо повишение, трябва да докажете, че владеете трети европейски език.

Предлагаме езикови курсове по 24-те официални езика, за да улесним общуването с членовете на вашия екип. Можете да избирате курсове между 6 различни нива (от начинаещи до напреднали), които се провеждат всеки ден, два пъти седмично или по интернет.
Освен езикови курсове предлагаме разнообразни обучения за развитие на вашите личностни умения или за да ви държим в течение с новостите във вашата област. Обучението ще бъде съобразено с вашия план за кариера и изискванията на вашия екип.

Начало на страницата

Почувствайте пулса на Европа

Заобиколени сте от 24 езика и 28 националности?
Това означава да работите и живеете в сърцето на Европа.

Когато се присъедините към нас, ще работите с хора от цяла Европа. Ежедневно ще работите в международна среда, а най-вероятно ще трябва да се преместите в мултикултурни и многолики градове като Брюксел или Люксембург.

Заради намиращите се в тях европейски институции, международни организации и компании хора от целия континент отиват да живеят и работят там, затова в Брюксел и Люксембург се говорят много езици. И в Брюксел, и в Люксембург има луксозни зони за пазаруване и богат нощен живот. Те предлагат голям избор от ресторанти, клубове и барове, културни и спортни центрове. И двата града са компактни, така че от центъра на града бързо можете да излезете извън него.

Брюксел и Люксембург се намират в сърцето на Европа, като няколко други европейски столици са само на няколко часа път от тях (Амстердам, Париж, Лондон). Ако имате или планирате да създадете семейство, Брюксел и Люксембург предлагат отлични национални, европейски и международни училища, а ние с удоволствие ще ви свържем с детски ясли, групи за игри и др.

Въпреки че централите ѝ са в Брюксел и Люксембург, Европейската комисия има служби (представителства) във всички страни членки и делегации в столици по цял свят. Някои агенции и децентрализирани органи на ЕС се намират в различни страни.

За да научите повече за тези служби, вижте http://europa.eu/about-eu/institutions-bodies/index_en.htm.

Начало на страницата

Гъвкав и модерен работодател

Какво предлагаме?
Подкрепа и развитие по време на вашата кариера.

Освен че помагат на новите служители да се преместят, институциите на ЕС предлагат конкурента стартова заплата и цялостен пакет от социални придобивки, включващ пенсионно и здравно осигуряване. В зависимост от личното ви положение може да имате право на различни надбавки като надбавка за експатриране, детски надбавки или надбавка за транспортни разходи.

Прочетете повече за условията за работа на всички служители на ЕС в Правилника за длъжностните лица и вижте най-новата информация за заплатите на служителите на постоянен или временен договор.

Насърчаваме мобилността и непрекъснатото професионално развитие, включително чрез езикови и други курсове. Служителите биват повишавани чрез преминаване в по-висока степен, като тези с високи резултати в работата получават повишение по-бързо. Също така предлагаме гъвкави условия на труд, равни възможности и подход, съобразен със семейния живот.

Начало на страницата