Language selector

Odaberite jakog kontrasta verzijuPostavite stranicu u normalnu velicinu fontaPovecaj velicinu fonta

Ova stranica je dostupna na 24 jezika

Pripravnički stažŠto je pripravnički staž?

Pripravnički staž moguće je odraditi u više područja te on pruža izvrstan uvid u rad EU-a. Priroda vašeg posla uglavnom ovisi o tome kojoj ste službi dodijeljeni. Moguće je raditi u području prava tržišnog natjecanja, ljudskih resursa, politike zaštite okoliša, komunikacija i u mnogim drugim područjima. Pripravnički staž uglavnom traje otprilike 5 mjeseci, ali mogu postojati razlike ovisno o tome za koju instituciju/agenciju radite.

 

Moje zadaće

Pripravnici („stažisti”) obavljaju iste zadatke kao novi zaposlenici sa završenim studijem. U praksi to može uključivati organizaciju radnih skupina i sastanaka, prikupljanje informacija i dokumentacije, pripremu izvješća i odgovaranje na upite te sudjelovanje u sastancima odjela i drugim događanjima. Neki su zadaci uže povezani s određenom službom – pravnici u Komisiji radit će nešto sasvim različito od ekonomista na Revizorskom sudu ili zaposlenika općeg profila u Parlamentu.

  

Tko se može prijaviti?

Prijaviti se mogu kandidati koji su diplomirali (ako diploma još nije uručena, moguće je priložiti prijepis ocjena). Za razliku od stalnih zaposlenja, državljanstvo države članice EU-a nije obvezno (postoji mali broj mjesta rezerviranih za državljane trećih zemalja), ali uglavnom je potrebno znanje dvaju jezika EU-a. Radno iskustvo i poslijediplomsko obrazovanje poželjni su, ali uglavnom ne i nužni.

  

Hoću li primati plaću?

Pripravnički staž najčešće je plaćen, a plaće iznose otprilike 1000 EUR mjesečno.

 

Gdje ću raditi?

Poput većine poslova u institucijama EU-a, pripravnički staž uglavnom se može odraditi u Bruxellesu ili Luxembourgu.

 

Kako se prijaviti?

Postupak odabira stažista provode pojedine institucije i agencije EU-a. Za više informacija proučite naš Kratki vodič za pripravnički staž u EU-updf. Prijave se obično podnose na internetu, ali ponekad je potrebno podnijeti tiskanu kopiju obrasca prijave za posao. Prijave se u načelu primaju u razdoblju od četiri mjeseca do devet mjeseci prije početka pripravničkog staža te ih je potrebno podnijeti na vrijeme.

Vrh