Language selector

Contrast puternicCaractere de dimensiuni normaleCaractere mărite

Această pagină este disponibilă în 24 de limbi

Despre EPSO


Rolul EPSO este de a veni în sprijinul instituţiilor UE prin proceduri de selecţie eficiente şi de înaltă calitate, care să le permită să recruteze persoana potrivită pentru postul potrivit, la momentul potrivit.


EPSO răspunde de selecţia personalului pentru instituţiile şi agenţiile Uniunii Europene, inclusiv pentru Parlamentul European, Consiliul UE, Comisia Europeană, Curtea de Justiţie, Curtea de Conturi, Serviciul European de Acţiune Externă, Comitetul Economic şi Social, Comitetul Regiunilor, Autoritatea Europeană pentru Protecţia Datelor şi Ombudsmanul European.
Fiecare instituţie are posibilitatea de a-şi recruta personalul dintre candidaţii selectaţi de EPSO.

EPSO a fost creat la 26 iulie 2002 şi a început să funcţioneze la 1 ianuarie 2003.

Chiar dacă EPSO a reuşit să le ofere instituţiilor mijloacele necesare pentru a face faţă valurilor de extindere masive din 2004 şi 2007, începând din 2008 acestea au început să se confrunte cu probleme de resurse umane, simţindu-se nevoia modernizării, îmbunătăţirii şi accelerării unei proceduri de selecţie depăşite, care nu suferise decât foarte puţine modificări în 50 de ani.

Pe de o parte, în deceniul care va urma, instituţiile UE vor avea de înfruntat o situaţie nemaiîntâlnită odată cu pensionarea unei întregi generaţii de angajaţi, ocazie cu care experienţa şi cunoştinţele acumulate de aceştia se vor pierde. Pe de altă parte, instituţiile UE vor trebui să se întreacă pentru a-i angaja, în locul acestora, pe cei mai capabili candidaţi, pe fondul a ceea ce a devenit un adevărat „război pentru talente”, în care şansele absolvenţilor de top ai universităţilor europene de a face cariere internaţionale sunt mai mari ca niciodată.

În anii următori, EPSO se va strădui să reducă şi mai mult durata procedurilor de selecţie. La acest lucru va contribui recentul său proiect de reconfigurare a procesului operaţional, care va clarifica, simplifica şi accelera toate procedurile interne. În plus, EPSO colaborează îndeaproape cu instituţiile pentru a îmbunătăţi procesul de recrutare a laureaţilor concursurilor generale, astfel încât acesta să devină mai transparent şi mai accesibil.

Începutul paginii