Language selector

Kontrasztos megjelenítésNormál betűméretBetűméret növelése

Ez a weboldal 24 nyelven olvasható

Az EPSO


Az EPSO küldetése az, hogy színvonalas, hatékony és eredményes kiválasztási eljárások kidolgozásával és lebonyolításával szolgálja az EU intézményeit, és lehetővé tegye számukra, hogy üres állásaikat kellő időben, a feladatra legalkalmasabb személyekkel töltsék be.


Az Európai Személyzeti Felvételi Hivatal (EPSO) feladata, hogy az Európai Unió intézményei, szervei és ügynökségei – többek között az Európai Parlament, a Tanács, az Európai Bizottság, a Bíróság, a Számvevőszék, az Európai Külügyi Szolgálat, a Gazdasági és Szociális Bizottság, a Régiók Bizottsága, az Európai Adatvédelmi Biztos és az Európai Ombudsman – számára munkaerőt toborozzon és válasszon ki.
A hivatal által összeállított listákról minden intézmény saját maga választhatja ki a számára megfelelő jelentkezőt.

Az EPSO 2002. július 26-án jött létre, és 2003. január 1-jén kezdte meg működését.

2008-ban és az azóta eltelt öt évben az EPSO sikeresen működött közre abban, hogy az intézmények meg tudjanak felelni azoknak a személyzeti kihívásoknak, amelyek az EU 2004-es és 2007-es példa nélküli bővítéséből adódtak. A tizenkét új tagállam felvétele kiváló alkalom volt arra, hogy az 50 év óta alig változott, időközben elavulttá vált munkaerő-kiválasztási rendszert korszerűsítsük és hatékonyabbá tegyük.

Az uniós intézmények az elkövetkező tíz évben óriási kihívással szembesülnek az emberierőforrás-gazdálkodás terén, hiszen egy egész nemzedéknyi, nagy tudású és tapasztalt uniós alkalmazott fog nyugdíjba vonulni. Az uniós intézményeknek meg kell majd küzdeniük azért, hogy a megüresedő álláshelyekre a legrátermettebbek és legkiválóbbak kerüljenek, hiszen kiélezett verseny alakult ki az európai egyetemeken legjobb eredménnyel végzett fiatal pályakezdőkért, akik minden eddiginél jobb nemzetközi karrierlehetőségekkel rendelkeznek.

Az elkövetkező években az EPSO arra fog törekedni, hogy tovább csökkentse a kiválasztási eljárások időtartamát. Ezt nagyban segíteni fogja az a nemrég indított EPSO-projekt, amely a tevékenységek újratervezése révén egyszerűbbé, áttekinthetőbbé és gyorsabbá teszi az összes belső folyamatot. Az EPSO ezenkívül – az intézményekkel szorosan együttműködve – azon munkálkodik, hogy javítsa a felvételi eljárást a versenyvizsgákon sikeresen szereplők számára, és hogy ezáltal az egész rendszert átláthatóbbá és még inkább felhasználóbaráttá tegye.

Az oldal tetejére