Navigacijska pot

Pogosta vprašanja v zvezi z iskanjem publikacij in dokumentov EU

Nasveti za lažje iskanje želenih publikacij in dokumentov na spletišču Europa. Tukaj boste našli odgovore na najpogostejša vprašanja uporabnikov.

Če ustreznega odgovora niste našli ali če imate kakšen predlog, lahko tudi:


General questions

Kaj lahko najdem v tem razdelku?

Povezave na različne strani z dokumenti EU, seznami knjižnic (spletnih in „klasičnih“), razlagami zakonodaje in pogodb EU, statističnimi podatki in javnomnenjskimi raziskavami po področjih, bilteni o evropskih zadevah, podatkovnimi zbirkami, priročniki in arhivi.

Tukaj boste našli tudi informacije v zvezi s pripravo publikacij za EU ali o njej.

Dostop do publikacij in uradnih dokumentov EU

V tem razdelku boste našli povezave do splošnih publikacij, statističnih podatkov, javnomnenjskih raziskav, uradnih dokumentov, zakonodaje, pogodb in arhivov. Dokumente lahko dobite na spletu, v knjižnici ali najbližjem dokumentacijskem centru.

Prenos in naročanje publikacij

Če želite izvedeti več, kliknite razdelek Naročite ali prenesite publikacijo. Tukaj lahko brezplačno prenesete ali naročite publikacije institucij in drugih organov EU. Lahko se tudi naročite na bilten z določenega področja.

Informacije o veljavni zakonodaji EU

V razdelku Zakonodaja in pogodbe boste našli povezavo do podatkovne zbirke zakonodaje EU (direktive, sklepi, mednarodni sporazumi in drugi akti). S klikom posamezne povezave boste dokumente lahko iskali po njihovi lastni številki, referenčni številki ali ključni besedi. Za splošni pregled veljavne zakonodaje jih lahko iščete tudi po področju.

Spletišče EUR-Lex zagotavlja brezplačen dostop do največje zbirke zakonodaje Evropske unije na svetu. pdf - 280 KB [280 KB] Deutsch (de) English (en) français (fr)

Iskanje posameznih direktiv, uredb in sklepov

V razdelku Zakonodaja in pogodbe boste dokumente lahko iskali po lastni številki, številki Uradnega lista ali ključni besedi. Če boste iskali po ključnih besedah, jih vpišite čim več, vključno z datumom, če ga poznate. Če je zadetkov preveč, lahko iskanje omejite, denimo samo po direktivah. Kliknite gumb Iskanje in izberite vrsto dokumenta (v tem primeru Direktiva).

Besedila pogodb EU

V razdelku Zakonodaja in pogodbe pod naslovom Pogodbe boste našli povezave do posameznih pogodb ter strani s pregledom pogodb in povezavami do celotnih besedil.

Uradni dokumenti EU

Institucije, agencije in drugi organi EU izdajajo uradne dokumente, ki zajemajo vse od sklepov Evropskega varuha človekovih pravic do govorov, sporočil in belih knjig. V nadaljevanju boste našli kratka pojasnila o nekaterih dokumentih:

Zakonodaja

  • Direktiva – zakonodajni akt, ki od vseh držav članic EU zahteva, da uresničijo določen cilj, način uresničevanja pa prepusti njim.
  • Uredba – zakonodajni akt, ki je takoj izvršljiv v vseh državah EU.
  • Sklep – pravni predpis, naslovljen na državo EU, posameznika ali podjetje.

Drugi dokumenti

  • Sporočilo – predlog za zakonodajni akt, ki ga pripravi Evropska komisija.
  • Zelena knjiga – posvetovalni dokument za začetek razprave in posvetovalnega postopka.
  • Bela knjiga – uradno poročilo o določeni temi. Pogosto se objavi po pripravi zelene knjige.
  • Priporočila/mnenja/resolucije – nezavezujoče izjave
Iskanje uradnih dokumentov na spletišču Europa

Razdelek Uradni dokumenti vsebuje ločene povezave do dokumentov posameznih institucij EU, registrov dokumentov za ključne institucije ter dokumentov agencij in drugih organov EU.

Informacije o pravicah državljanov v EU

V razdelku Zakonodaja in pogodbe je pod naslovom Pogodbe povezava na Listino o temeljnih pravicah, v kateri so na enem mestu zbrane informacije o državljanskih, političnih, gospodarskih in socialnih pravicah. Dodatne informacije boste našli v razdelku Vaše pravice v Evropski uniji na domači strani portala Europa.

Statistični podatki

V razdeku Statistični podatki in javnomnenjske raziskave EU boste našli uradne statisične podatke s številnih področij (okolje, gospodarstvo itd.). Statistične podatke Eurostata lahko razvrstite po področju ali po abecedi.

Statistični podatki s področja javnega mnenja so zajeti v javnomnenjskih raziskavah Eurobarometra English français in drugih študijah o različnih evropskih temah.

Ne najdete iskanega? Poglejte v kazalo.ABCČDEFGHIJKLMNOPRSŠTUVZŽ