Cale de navigare

Întrebări frecvente despre cum pot fi găsite publicaţiile şi documentele UE

Aceste recomandări vă vor ajuta să navigaţi în secţiunea dedicată publicaţiilor şi centrului de documentare de pe site-ul Europa şi să localizaţi publicaţia sau documentul de care aveţi nevoie. Îndrumările includ şi răspunsuri la întrebările pe care utilizatorii ni le adresează cel mai des.

Dacă nu aţi găsit răspunsul dorit sau dacă vreţi să faceţi o sugestie, aveţi la dispoziţie mai multe variante:


General questions

Ce pot găsi în această secţiune?

Linkuri către diferite tipuri de documente UE şi biblioteci (atât virtuale cât şi „reale”), explicaţii cu privire la legislaţia şi tratatele UE, statistici şi sondaje de opinie pe subiecte, buletine informative cu privire la acţiunile şi politicile UE, baze de date, manuale şi arhive.

De asemenea, în această secţiune puteţi găsi informaţii utile privind publicarea şi redactarea documentelor despre UE.

Ce publicaţii şi documente oficiale pot accesa?

Această secţiune vă propune linkuri către publicaţii cu caracter general, statistici, sondaje de opinie, documente oficiale, legislaţie, tratate şi arhive. Puteţi găsi documentele on-line sau la o bibliotecă ori un centru de documentare din regiunea dumneavoastră.

Cum pot descărca şi/sau comanda o publicaţie?

Faceţi clic pe Descărcaţi o publicaţie pentru a vizualiza variantele posibile. Publicaţiile editate de instituţii şi de alte organisme ale UE pot fi descărcate sau comandate gratuit. De asemenea, vă puteţi abona la un buletin informativ pe o anumită temă sau referitor la un anumit domeniu politic.

Unde găsesc informaţii despre legislaţia UE în vigoare?

În secţiunea Legislaţie şi tratate este disponibil un link către o bază de date cu legislaţia europeană în vigoare (directive, decizii, acorduri internaţionale şi alte acte). Folosiţi linkurile de aici pentru a merge la pagina de căutare potrivită, care depinde de tipul de căutare pe care doriţi să o efectuaţi (după numărul documentului, numărul de referinţă sau după cuvinte-cheie). Dacă doriţi să vă faceţi o idee despre legislaţia în vigoare, puteţi căuta documentele pe criterii tematice.

Site-ul EUR-Lex oferă acces gratuit la cea mai mare colecţie documentară de legislaţie europeană. pdf - 280 KB [280 KB] Deutsch (de) English (en) français (fr)

Cum pot găsi o directivă/un regulament/o decizie?

Mergeţi la rubrica Legislaţie şi tratate. Aici puteţi efectua o căutare după numărul documentului, după numărul de referinţă al Jurnalului Oficial sau după cuvinte-cheie. În cazul în care efectuaţi o căutare după cuvinte-cheie, menţionaţi cât mai mulţi termeni, inclusiv date. În eventualitatea în care căutarea returnează un număr mare de documente, puteţi adăuga criterii suplimentare de triere, de exemplu puteţi cere o căutare numai pentru directive. Pentru aceasta, faceţi clic pe „Criterii suplimentare”. Apoi selectaţi „tipul de document” şi mai departe „Directive”.

Unde pot găsi textele tratatelor UE?

Accesaţi secţiunea Legislaţie şi tratate. Sub titul „Tratate” veţi găsi linkuri către informaţii referitoare la diferite tratate, precum şi către pagini cu date privind acordurile şi către textele în versiune integrală.

Ce sunt „documentele oficiale ale UE”?

Instituţiile, agenţiile şi organismele UE publică documente oficiale, de la decizii ale Ombudsmanului European până la discursuri, comunicări şi cărţi albe. Iată mai jos câteva explicaţii referitoare la aceste documente:

Legislaţie

  • Directivă - un act legislativ care impune ţărilor UE obţinerea unui rezultat, dar nu precizează metodele care trebuie utilizate în acest scop
  • Regulament - un act legislativ cu aplicabilitate imediată în toate ţările UE
  • Decizie - o hotărâre obligatorie care poate viza un stat membru, un cetăţean sau o întreprindere din UE

Alte documente

  • Comunicare - o propunere de legislaţie elaborată de Comisia Europeană
  • Carte verde - un document de discuţie menit să lanseze dezbateri şi consultări
  • Carte albă - un raport referitor la o anumită problemă şi la modalităţile de rezolvare a acesteia. Este urmată, adesea, de o carte verde
  • Recomandare/Aviz/Rezoluţie – declaraţie fără caracter obligatoriu
Cum le pot găsi pe site?

Pe pagina Documente oficiale există linkuri către documentele publicate de instituţiile UE, registrele de documente ale principalelor instituţii europene şi documentele editate de agenţiile şi alte organismele UE.

Unde pot găsi informaţii despre drepturile cetăţenilor în UE?

În secţiunea Legislaţie şi tratate, mergeţi la rubrica „Tratate” unde veţi găsi un link către „Carta drepturilor fundamentale”, un text unic reunind drepturile civile, politice, economice şi sociale. Puteţi găsi informaţii suplimentare în secţiunea „Drepturile dumneavoastră în UE”, pe care o puteţi accesa de pe prima pagină a site-ului Europa.

Ce statistici pot găsi în această secţiune?

În secţiunea Statistici şi sondaje de opinie puteţi consulta statistici oficiale pe diverse teme (mediu, economie etc.). Statisticile Eurostat pot fi căutate pe teme şi/sau în ordine alfabetică.

Rezultatele sondajelor de opinie sunt accesibile în secţiunea sondaje Eurobarometru English français precum şi în alte studii pe diverse probleme de interes european.

Nu aţi găsit ce vă interesa? Încercaţi Indexul de la A la ZAĂÂBCDEFGHIÎJKLMNOPRSŞTŢUVXYZ