Navigációs útvonal

Az uniós kiadványok és dokumentumok keresésével kapcsolatban gyakran feltett kérdések

Az alábbi tanácsokkal segíteni szeretnénk Önt abban, hogy eligazodjon az EUROPA portál kiadványokkal és dokumentumokkal foglalkozó weboldalain, és megtalálja az Önt érdeklő anyagokat. Ennek érdekében közreadjuk a felhasználók által leggyakrabban feltett kérdésekre adott válaszokat is.

Ha kérdésére nem talál választ, vagy ha javaslattal szeretne élni, kérjük:


General questions

Milyen információkat találhatok meg a „Kiadványok és dokumentumok” weboldalain?

A webhelyről linkek vezetnek különböző típusú uniós dokumentumokhoz, (online és „tényleges”) könyvtárak listáihoz, az uniós jogszabályokat és szerződéseket ismertető magyarázatokhoz, téma alapján elrendezett statisztikákhoz és közvélemény-kutatási adatokhoz, uniós hírlevelekhez, továbbá adatbázisokhoz, kézikönyvekhez és archívumokhoz.

A „Kiadványok és dokumentumok” weboldalai ezenfelül információkkal szolgálnak az uniós témában, illetve az EU intézményeinek megbízásából publikáló szerzők és kiadók számára is.

Mely kiadványokhoz és hivatalos dokumentumokhoz férhetek hozzá?

A webhelyen feltüntetett linkek általános kiadványokhoz, statisztikákhoz, közvélemény-kutatási adatokhoz, hivatalos dokumentumokhoz, jogszabályokhoz, szerződésekhez és archívumokhoz vezetik el az olvasót. A keresett dokumentumok elektronikus formában, illetve az Ön lakóhelye környékén működő könyvtárakban és dokumentációs központokban lelhetők fel.

Hogyan tölthetek le, illetve rendelhetek meg kiadványokat?

A lehetőségek áttekintéséhez kattintson a Kiadványok megrendelése vagy letöltése menüpontra. Az EU intézményei és más szervei által közzétett kiadványok ingyenesen tölthetők le, illetve rendelhetők meg. Az érdeklődők ezenfelül a különböző szakpolitikai területekkel és témákkal foglalkozó uniós hírlevelekre is feliratkozhatnak.

Hol találhatok információkat a hatályos uniós jogszabályokról?

A Jogszabályok és szerződések elnevezésű oldalon feltüntetett link segítségével Ön hozzáférhet az Európai Unió joganyagát (irányelveket, határozatokat, rendeleteket, nemzetközi megállapodásokat és más jogi szövegeket) tartalmazó EUR-Lex adatbázishoz. Az oldalon megadott linkek segítségével kiválaszthatja, hogy a dokumentum száma, hivatkozási száma vagy pedig szavak megadása révén kíván eljutni a keresett joganyagot feltüntető oldalra. Arra is lehetősége nyílik, hogy téma szerint tallózva áttekintse a hatályos jogszabályokat.

Az EUR-Lex portál ingyenes hozzáférést biztosít az európai uniós joggal kapcsolatos dokumentumok legnagyobb adatbázisához. pdf - 280 KB [280 KB] Deutsch (de) English (en) français (fr)

Hogyan tudok megkeresni egy bizonyos irányelvet, rendeletet vagy határozatot?

Lépjen a Jogszabályok és szerződések elnevezésű oldalra. Az oldalon található linkek segítségével Ön a dokumentum száma, a Hivatalos Lap adatai és szavak szerint is kikeresheti a kérdéses jogszabályt. Utóbbi esetben adjon meg minél több szót, és ha tudja, tüntesse fel a dokumentum dátumát is. Ha nagyon sok találatot kap, szűkítheti a keresést úgy, hogy a találatok között csak az irányelvek jelenjenek meg. Ezt a „Pontosít” linkre kattintva teheti meg. Ezt követően válassza ki „A jogi aktus típusa”, végezetül pedig az „Irányelvek” nevű linket.

Hol találhatom meg az uniós szerződések szövegét?

Lépjen a Jogszabályok és szerződések elnevezésű oldalra. A „Szerződések” című rovatban feltüntetett linkek segítségével olyan oldalakra juthat el, ahol információkat találhat az egyes szerződésekről, áttekintheti a megállapodásokat, és a szerződések teljes szövegét is elolvashatja.

Mit értünk „hivatalos uniós dokumentum” alatt?

Az uniós intézmények, ügynökségek és szervek által kiadott hivatalos dokumentumok rendkívül sokfélék. Közéjük tartoznak az európai ombudsman határozatai éppúgy, mint különböző beszédek és közlemények, illetve az ún. fehér könyvek. Az alábbiakban rövid ismertetést adunk a hivatalos uniós dokumentumok néhány típusáról:

Jogszabályok

  • Irányelvek – olyan jogalkotási aktusok, melyek mindegyik EU-tagállam számára kötelezővé teszik bizonyos célok teljesítését, ám azt nem írják elő, hogyan kell az országoknak a kérdéses eredményt elérniük.
  • Rendeletek – olyan jogalkotási aktusok, melyek hatálybalépésüket követően minden EU-tagországban azonnal alkalmazandóak.
  • Határozatok – EU-tagállamokra, illetve természetes vagy jogi személyekre vonatkozó kötelező erejű jogszabályok.

Egyéb dokumentumok

  • Közlemények – az Európai Bizottság által kiadott jogalkotási javaslatok.
  • Zöld könyvek – konzultációs eljárás lefolytatását kezdeményező vitaindító dokumentumok.
  • Fehér könyvek – kihívást jelentő kérdéseket és azok megoldását jelentés formájában áttekintő, irányadó dokumentumok. A fehér könyvek közzétételére gyakran a zöld könyvek megjelenését követően kerül sor.
  • Ajánlások/Vélemények/Állásfoglalások – nem kötelező erejű nyilatkozatok.
Hogyan találhatom meg az engem érdeklő hivatalos dokumentumokat a honlapon?

A Hivatalos dokumentumok elnevezésű oldalon található linkek elvezetik a látogatót az egyes EU-intézmények által kiadott dokumentumokhoz, a főbb uniós intézmények dokumentumtáraihoz, valamint az uniós szervek és ügynökségek dokumentumaihoz.

Hol találok információkat az európai uniós polgárokat megillető jogokról?

A Jogszabályok és szerződések elnevezésű weboldalról a „Szerződések” című rovatban feltüntetett link segítségével az olvasó eljuthat az Európai Unió Alapjogi Chartájának szövegéhez. A charta egyetlen dokumentumban összegzi az EU által elismert alapvető polgári, politikai, gazdasági és társadalmi jogokat. További információk találhatók „Az EU polgárait megillető jogok” elnevezésű weboldalon, mely az EUROPA portál kezdőlapjáról nyitható meg.

Milyen statisztikákat találhatok meg a „Kiadványok és dokumentumok” weboldalain?

Az Uniós statisztikák és közvélemény-kutatások elnevezésű weboldalon az érdeklődők hivatalos uniós statisztikai jelentések között tallózhatnak, melyek a környezetvédelemtől a gazdaságig rendkívül számos területről információkkal szolgálnak. Az Eurostat statisztikai adatai tárgy- és betűrend szerinti bontásban is áttekinthetők.

A Közvélemény – Eurobarométer English français elnevezésű rovat különböző európai témákban elvégzett közvélemény-kutatások és tanulmányok eredményét adja közre.

Nem találja, amit keres? Próbálkozzon a betűrendes tárgymutatóval!AÁBCCsDDzDzsEÉFGHIÍJKLMNNyOÓÖŐPQRSSzTTyUÚÜŰVZZs