Navigointipolku

Usein kysyttyä EU:n julkaisujen ja asiakirjojen hakemisesta

Tällä sivulla on vastauksia yleisimpiin kysymyksiin, jotka koskevat EUROPA-sivuston Julkaisut ja asiakirjat -osion käyttöä.

Jos et saa apua ongelmaasi tältä sivulta, käytettävissäsi ovat seuraavat vaihtoehdot:


General questions

Mitä tästä osiosta löytyy?

Linkkejä erilaisiin EU:n asiakirjoihin, kirjastojen (myös verkkokirjastojen) hakemistoihin, EU:n lainsäädännön ja perussopimusten selityksiin, aiheittain ryhmiteltyihin tilastotietoihin ja mielipidetutkimuksiin, EU-asioita käsitteleviin uutiskirjeisiin, tietokantoihin, oppaisiin ja erilaisiin arkistoihin.

Osiossa on myös tietoa EU:ta koskevan tiedon julkaisemiseen liittyvistä kysymyksistä.

Mihin julkaisuihin ja virallisiin asiakirjoihin voin tutustua?
Miten voin tilata tai ladata julkaisun?

Tutustu eri vaihtoehtoihin napsauttamalla Tilaa tai lataa julkaisu -linkkiä. EU:n toimielinten ja muiden elinten julkaisuja voi tilata tai ladata maksutta. Voit tilata myös jotakin erityisalaa käsittelevän uutiskirjeen.

Mistä löydän tietoa voimassa olevasta EU-lainsäädännöstä?

Lainsäädäntö ja perussopimukset -osiosta on linkki EUR-Lex-sivustolle (EU:n oikeudelliset tekstit: direktiivit, päätökset, kansainväliset sopimukset ja muut asiakirjat). Linkkien kautta voit tehdä EUR-Lex-hakuja esimerkiksi asiakirjan viitenumeron tai hakusanan mukaan. Voit myös selata asiakirjoja aiheittain, jos haluat yleiskatsauksen voimassa olevaan lainsäädäntöön.

EUR-Lex-sivusto tarjoaa maksuttoman yhteyden maailman suurimpaan EU-lainsäädännön asiakirjakokoelmaan. pdf - 280 KB [280 KB] Deutsch (de) English (en) français (fr)

Miten löydän tietyn direktiivin, asetuksen tai päätöksen?

Asiakirjoja voi hakea Lainsäädäntö ja perussopimukset -osiosta asiakirjan viitenumeron, EU:n virallisen lehden numeron tai hakusanan mukaan. Anna mahdollisimman monta hakusanaa ja mahdollisuuksien mukaan myös päivämäärä. Jos haku tuottaa liikaa tuloksia, voit tarkentaa hakua rajaamalla hakuperusteita (esim. vain direktiivit). Napsauta "Tarkenna", valitse asiakirjan tyyppi ja lopuksi "Direktiivit".

Mistä löydän EU:n perussopimukset?

Napsauta Lainsäädäntö ja perussopimukset -linkkiä. Perussopimusten linkit löytyvät samannimisen otsikon alta. Osiosta pääsee myös sivuille, joilla on perustietoa erilaisista sopimuksista ja linkkejä niiden koko teksteihin.

Mitä ovat EU:n viralliset asiakirjat?

EU:n toimielimet, virastot ja muut elimet julkaisevat erilaisia virallisia asiakirjoja. Niitä ovat esimerkiksi Euroopan oikeusasiamiehen päätökset, puheet, tiedonannot ja nk. valkoiset kirjat. Asiakirjat voivat liittyä joko lainsäädäntöön tai politiikan valmisteluun.

Lainsäädäntö:

  • Direktiivissä säädetään tavoitteesta, jonka on toteuduttava kaikissa EU-maissa, joita se koskee. Direktiivissä ei kuitenkaan säädetä, missä muodossa ja millä keinoin tavoite toteutetaan.
  • Asetus on kaikilta osiltaan velvoittava, ja sitä sovelletaan sellaisenaan kaikissa EU-maissa.
  • Päätös velvoittaa kaikilta osiltaan niitä, joille se on osoitettu. Päätös voi koskea yhtä tai useampaa EU-maata, henkilöä tai yritystä.

Muut asiakirjat:

  • Tiedonannossa esitellään Euroopan komission tekemä lainsäädäntöehdotus.
  • Vihreä kirja on keskusteluasiakirja, jonka tarkoituksena on herättää keskustelua ja käynnistää kuulemisprosessi.
  • Valkoinen kirja on raportti, jossa tarkastellaan jotakin erityisalaa ja esitetään ratkaisuja sen ongelmiin. Joissakin tapauksissa asiasta on aiemmin julkaistu vihreä kirja.
  • Suositukset, lausunnot ja päätöslauselmat ovat ei-sitovia asiakirjoja ja julistuksia.
Mistä ne löytyvät EUROPA-sivustolta?

Viralliset asiakirjat -osiossa on linkkejä EU:n eri toimielinten julkaisemiin asiakirjoihin, keskeisten toimielinten asiakirjarekistereihin sekä virastojen ja muiden elinten julkaisemiin asiakirjoihin.

Mistä löydän tietoa kansalaisten oikeuksista EU:ssa?

Lainsäädäntö ja perussopimukset -osiossa on linkki "Perussopimukset" ja siinä linkki "Perusoikeuskirja". Perusoikeuskirjaan on koottu kansalaisoikeudet sekä poliittiset, taloudelliset ja sosiaaliset oikeudet. Lisätietoa perusoikeuksista löytyy EUROPA-sivuston etusivulla olevasta linkistä "Kansalaisten oikeudet EU:ssa".

Mitä tilastoja tästä osiosta löytyy?

Tilastot ja mielipidetutkimukset -osiossa voi tutustua monien eri alojen virallisiin tilastoihin, esimerkiksi ympäristö- ja taloustilastoihin. Eurostatin tilastoja voi selata aiheittain tai aakkosittain.

Yleistä mielipidettä eri EU-kysymyksistä mitataan mm. Eurobarometri-tutkimuksilla English français .

Etkö löydä etsimääsi? Katso hakemistosta!ABCDEFGHIJKLMNOPQRSTUVWXYZÄÖ