Навигационна пътека

Често задавани въпроси относно търсенето на публикации и документи на ЕС

Съвети, които ще ви помогнат да разглеждате раздела за публикации и документи на сайта Europa и да намерите търсената от вас публикация или документ. Насоките включват отговори на най-често задаваните от потребителите въпроси.

Ако не намерите отговор на вашия въпрос или искате да направите предложение, можете също:


General questions

Какво мога да намеря в този раздел?

Връзки към различни видове документи на ЕС, списък на библиотеки (онлайн и "истински"), обяснения за законодателството и договорите на ЕС, статистика и проучвания на общественото мнение по теми, информационни бюлетини за дейностите на ЕС, бази данни, ръководства и архиви.

Също така ще намерите и информация за издаването на публикации за ЕС.

До кои публикации и официални документи имам достъп?
Как мога да изтегля и/или да поръчам публикация?

Щракнете върху „Поръчка или изтегляне на публикация“, за да видите възможностите. Публикациите на институции или други органи на ЕС могат да бъдат изтеглени или поръчани безплатно. Можете също и да се абонирате за информационен бюлетин относно определена тема или област на политиката.

Къде мога да намеря информация за действащото законодателство на ЕС?

На страницата „Законодателство и договори“ ще намерите връзка към база данни със законодателството на ЕС (директиви, решения, международни споразумения и други актове). Използвайте връзките на тази страница, за да отворите подходящата страница за търсене, в зависимост от това дали искате да търсите по номер на документа, по референтен номер или по ключови думи. Също така можете да търсите документи по рубрики, ако желаете да прегледате съществуващото законодателство в дадена област.

Уебсайтът „EUR-Lex“ дава безплатен достъп до най-големия документален архив в света, посветен на правото на Европейския съюз. pdf - 280 KB [280 KB] Deutsch (de) English (en) français (fr)

Как да намеря точно определени директиви/регламенти/решения?

Отидете на страницата „Законодателство и договори“. В него можете да търсите по номер на документа, по брой на Официален вестник или по ключови думи. Ако търсите по ключови думи, въведете възможно най-много, както и датата на съответния акт, ако я знаете. Ако резултатите от търсенето са многобройни, можете да прецизирате търсенето, така че да го ограничите само до директиви например. Щракнете върху „Подобрено търсене“. След това изберете „Вид на документа“ и накрая „Директиви“.

Къде мога да намеря текстовете на Договорите на ЕС?

Изберете „Законодателство и договори“. В раздел „Договори“ ще намерите връзки към информация за отделните договори, както и към страници с преглед на споразуменията и връзки към пълните текстове.

Какво представляват „официалните документи на ЕС“?

Институциите, агенциите и органите на ЕС публикуват официални документи. Те варират от решения на Европейския омбудсман до речи, съобщения и бели книги. Някои от тези документи са обяснени по-долу:

Законодателство

  • Директива - законодателен акт, с който се изисква всички държави от ЕС да постигнат даден резултат, но начинът за постигането му не е определен.
  • Регламент - законодателен акт с пряко правно действие във всички държави от ЕС.
  • Решение - правно обвързващ акт, който може да бъде насочен към определена стана от ЕС, лице или предприятие.

Други документи

  • Съобщение - предложение за законодателство, издавано от Европейската комисия
  • Зелена книга - дискусионен документ, имащ за цел да насърчи дебата и да постави начало на процеса на консултация по дадена тема
  • Бяла книга - експертен доклад, представящ определен проблем и начините за неговото разрешаване. Обикновено се издава след издаването на Зелена книга.
  • Препоръки/Становища/Резолюции - необвързващи декларации
Как мога да намеря тези документи по интернет?

На страницата „Официални документи“ ще намерите връзки към документите на отделните институции на ЕС, регистри с документи за основните европейски институции и документи, издадени от агенции и други органи на ЕС.

Къде мога да намеря информация за правата на гражданите в ЕС?

На страницата „Законодателство и договори“ , в раздел „Договори“ ще намерите връзка към Хартата на ЕС за основните човешки права - единен текст за гражданските, политическите, икономическите и социалните права. Допълнителна информация можете да намерите на страницата „Вашите права в ЕС“, достъпна от началната страница на сайта Europa.

Какви статистически данни мога да намеря в този раздел?

На страницата „Статистика за ЕС и проучвания на общественото мнение“ ще намерите официални статистически доклади, обхващащи широк спектър от теми (околна среда, икономика и др.). Статистическите данни на Евростат могат да бъдат подреждани по теми и/или по азбучен ред.

Статистика за общественото мнение, както и проучвания по други европейски въпроси, можете да намерите в проучванията Евробарометър English français .

Не намирате това, което търсите? Опитайте в „От А до Я“.АБВГДЕЖЗИЙКЛМНОПРСТУФХЦЧШЩЪЬЮЯ