Navigation path

06/01/2014

Η φωνή της Γυναίκας στα Mέσα επικοινωνίας

Toυς τελευταίους 12 μήνες βλέπουμε να παρελαύνουν από τα Μέσα Επικοινωνίας μια σειρά από ομιλητές που προσκαλούνται για να εκφράσουν τις απόψεις τους για τα πολλαπλά προβλήματα που αντιμετωπίζει η Κύπρος μας.

Οι ομιλητές αυτοί, κατά 99% άνδρες, πολιτικοί και ανώτεροι αξιωματούχοι, μας εξηγούν και μας αναλύουν τρόπους για την διάσωση της Κύπρου, που οι ίδιοι αυτοί  πολιτικοί και τεχνοκράτες, με τις αποφάσεις τους , τις ενέργειες ή τις παραλήψεις τους κατάστρεψαν τον τόπο.

Τους ακούμε να μιλούν για  σχέδια Β και C, τους ακούμε να μας εξηγούν πως έφθασε η  χώρα σε αυτήν την κατάσταση, αλλά κανείς δεν δίδει συγκεκριμένες και πρακτικές λύσεις Και σαν να μην φτάνει αυτό αντί να μας εμψυχώνουν  για να αντιμετωπίσουμε την κατάσταση με ένα πιο θετικό τρόπο, αντί να μας βοηθούν με πρακτικά μέτρα να λύσουμε τα καθημερινά προβλήματα, μας παρουσιάζουν την κατάσταση ακόμα πιο απελπιστική από ότι είναι για να μας ρίξουν ακόμα περισσότερο το ηθικό.

Βλέπουμε επίσης σειρά επιστημόνων, οικονομολόγων, αναλυτών και άλλων να αναπτύσσουν  θεωρίες  πώς να σώσουν τον τόπο. Τους βλέπουμε να διαφωνούν για τις ενέργειες  που πρέπει να γίνουν και γενικά να μας  αφήνουν να πιστεύουμε ότι ούτε και αυτοί  δεν γνωρίζουν τι πρέπει να γίνει και πώς να μπουν οι θεωρίες τους στην πράξη.

Και ο κόσμος, εμείς οι απλοί πολίτες  που περιμένουμε  να ακούσουμε  κάτι που να μας δώσει έστω και λίγη ελπίδα, ζαλισμένοι και συγχυσμένοι,  από τις διαφωνίες και τις αντιφάσεις   χάσαμε την εμπιστοσύνη μας προς όλους αυτούς.

Μέσα σε αυτή τη σύγχυση που επικρατεί,  οι γυναίκες  είναι απούσες από παντού. Είναι σαν να μην υπάρχουν. Τα Μέσα επικοινωνίας σπανίως τις παρουσιάζουν και όλοι εμείς δεν γνωρίζουμε τι σκέφτονται αυτές οι αφανείς ηρωίδες που έρχονται να αντιμετωπίσουν τα καθημερινά  προβλήματα που δημιούργησε η ανδροκρατούμενη εξουσία. Το μόνο που ζητούν από τη γυναίκα,  μέσα σε αυτή τη δύσκολη οικονομική κρίση είναι να σταθεί όρθια να στηρίξει την οικογένεια μέσα από σκληρές οικονομικές συνθήκες και την κοινωνία με το φιλανθρωπικό της έργο. Όμως κανείς δεν ζητά τη γνώμη της στη λήψη αποφάσεων και ούτε της δίδουν το λόγο για να εκφράσει την άποψη της ή να δράσει ουσιαστικά ώστε να αποφεύγονται τέτοια προβλήματα.

Και εμείς οι γυναίκες τις περισσότερες φορές δεχόμαστε αυτήν την κατάσταση αδιαμαρτύρητα επιτρέπουμε σε άλλους να παίρνουν αποφάσεις για μας και το μόνο που κάνουμε κάθε φορά που μας καταπλακώνει ένα πρόβλημα, είναι να  μαζεύουμε τα σπασμένα αδιαμαρτύρητα και σιωπηλά.

Όμως αυτό πρέπει πλέον να σταματήσει. Από την ώρα που μας ζητούν να συμμετέχουμε στνη επίλυση των προβλημάτων με σκληρή δουλειά  και όχι με θεωρίες, πρέπει να μας επιτρέψουν να εκφράσουμε τις απόψεις μας που σίγουρα  θα λύσουν πολλά πρακτικά προβλήματα διότι εμείς ζούμε τις καθημερινές δυσκολίες  και εμείς τις αντιμετωπίζουμε.

Αναμφίβολα η οικονομική κρίση βρήκε τη γυναίκα για άλλη μια φορά απροετοίμαστη, όχι μόνο να αντιμετωπίσει την κρίση αλλά και να απαιτήσει συμμετοχή στις αποφάσεις  που λαμβάνονται, σε ότι αφορά την οικονομία και το πολιτικό μας θέμα.

Όμως αυτό δεν μπορεί να συνεχιστεί για πάντα.

Δεν μπορούμε πλέον να δεχτούμε να μας αποκρύβουν στοιχεία, να μας παίρνουν τα λεφτά που εξοικονομήσαμε με τόσους κόπους, να μας διώχνουν από τις δουλείες μας,  και να μη ζητούν τη δική μας γνώμη στη λήψη αποφάσεων. Δεν μπορούμε να δεχτούμε να μας υποχρεώνουν να ακολουθούμε μια πορεία για την χάραξη της οποίας δεν ρωτηθήκαμε αν συμφωνούμε για αυτή.

Γι αυτό οι γυναίκες θα πρέπει να οργανωθούν και να ζητήσουν πλέον δυναμικά να συμμετέχουν στη λήψη αποφάσεων που αφορούν τη χώρα και να απαιτήσουν συμμετοχή στις συζητήσεις που γίνονται γύρω από τα σημαντικά θέματα του τόπου. Αυτό ήταν το μήνυμα από το σεμινάριο που διοργανώθηκε από το ίδρυμα φημονόη και τη Παγκύπρια Κίνηση  Ίσα δικαιώματα Ίσες ευθύνες με θέμα ‘Η φωνή της Γυναίκας στα Μέσα επικοινωνίας’.

 

    

 

ENGLISH SUMMARY

The Voice of women in Mass Media

Over the past 10 months – post-economic crisis – many politicians, economists and analysts could be heard on the radio and seen on TV expressing their opinions. But 99% were male, and no woman was invited to participate in this discussion, no woman was asked to give her opinion on what had to be done.

Therefore the foundation Fimonoi and Pancyprian Movement Equal Rights and Equal Responsibilities organised an event on 14 December within the frame of the European Year of Citizens 2013 to discuss the absence of women from decision-making and discussions on hot issues.

During the seminar, many important issues were raised and the participants declared that now is the time for women to demand, in a more dynamic way, participation in all fora where decisions are made on the future of Cyprus.

Additional tools

  • Decrease text
  • Increase text
  • Choose high-contrast version
  • Choose standard color version

Teagmháil

For questions related to the Year, contact

The team of the Year 2014

Chun fiosrúcháin ghinearálta

Europe Direct : Call 00 800 6 7 8 9 10 11E-mail us your questions

Toghcháin Eorpacha