Navigation path

07/06/2013

Obilježavanje Europske godine građana 2013 u Republici Hrvatskoj **** Celebrating the European Year of Citizens 2013 in Croatia

U Vukovaru održana rasprava "Sudjelovanje građana u procesima odlučivanja" ***** To mark the European Year of Citizens 2013 in Croatia, a range of events, conferences and seminars are being organised

 

U organizaciji Ureda Vlade Republike Hrvatske za udruge i Hrvatske Alijanse Europske godine građana 2013. u Vukovaru je 23. travnja održana rasprava o „Sudjelovanju građana
u procesima odlučivanja“ koja je za cilj imala potaknuti uključivanje građana u procese odlučivanja na lokalnoj, nacionalnoj i europskoj razini. Rasprava je održana u Gradskom muzeju Vukovar, a prisustvovalo je 30-ak predstavnika organizacija civilnoga društva, gradova i općina te županije Vukovarsko-srijemske.

 

Sudionici su potaknuli raspravu o odgovornosti lokalnih organa vlasti za uključivanje građana
u procese donošenja odluka te postojećim mehanizmima za sudjelovanje organizacija civilnoga društva u odlučivanju. Također, naglašena je važnost jasne i pravovremene komunikacije organizacija civilnoga društva s građanima u pogledu prijenosa informacija
o odgovarajućim europskim tematikama.

 

U panel raspravi sudjelovali su:

•          g. Ivan Doboš, gradonačelnik Belog Manastira,

•          gđa Mirela Alagić, Projekt građanske demokratske inicijative (P.G.D.I.),

•          g. Predrag Zima, Hrvatski institut za lokalnu samoupravu (HILS),

•          gđa Julijana Tešija, Centar za mir, nenasilje i ljudska prava,

•          g. Siniša Mitrović, Grad Vukovar, Upravni odjel za društvene djelatnosti,

•          g. Branimir Bradarić, novinar, dopisništvo Večernjeg lista u Vukovaru.

 

U popodnevnom dijelu održana je informativna radionica za potencijalne prijavitelje na natječaje u sklopu programa Europa za građane. Tijekom radionice sudionici su se upoznali
s pravilima i procedurama provedbe projekata te kriterijima s kojima će njihovi potencijalni projektni prijedlozi trebati biti usklađeni. Gđa Ljiljana Gehrecke, predsjednica Predsjedništva Europskog doma Vukovar, predstavila je primjer uspješno provedenog projekta pod nazivom „Europska unija – veliki mirovni projekt – Hrvatska i Srbija na putu u EU“ - u sklopu natječaja programa Europa za građane (Aktivnost 2., mjera 3) i istaknula važnost jačanja građanske odgovornosti za izgradnju lokalne i europske zajednice te ukazala na poteškoće
s kojima se susretala tijekom ispunjavanja projektnog obrasca.

 

Više o temi: http://www.uzuvrh.hr/vijest.aspx?pageID=1&newsID=2343

 

U Sisku održana rasprava „Sudjelovanje građana u procesima odlučivanja“

 

U organizaciji Ureda Vlade Republike Hrvatske za udruge i Hrvatske Alijanse Europske godine građana 2013. održana je rasprava „Sudjelovanje građana u procesima odlučivanja“, koja je za cilj imala potaknuti uključivanje građana u procese odlučivanja na lokalnoj, nacionalnoj i europskoj razini.

Rasprava je održana 6. svibnja, u Gradskoj vijećnici u Sisku, a prisustvovalo je 30-ak predstavnika organizacija civilnoga društva, gradova i općina te županije Sisačko-moslavačke. Raspravu, koja je uslijedila, moderirala je gđa Vlatka Jurašinović, novinarka radija Sisak. Rasprava je bila usmjerena na identifikaciju modela za aktivnije uključivanje građana u procese odlučivanja na lokalnoj razini te na razmjenu iskustava u području suradnje građana, organizacija civilnoga društva i lokalnih vlasti.

Sudionici su istaknuli važnost utjecaja građana na donositelje odluka na lokalnoj razini
te identificirali nedostatnu razinu suradnje između lokalnih tijela i organizacija civilnoga društva kao ključnu prepreku. Primijećene su i poteškoće u komunikaciji između lokalnih organizacija civilnoga društva i Grada Siska te potreba civilnoga sektora za razvijanjem partnerstava s gradom.  

U popodnevnom dijelu održana je informativna radionica za potencijalne prijavitelje na natječaje u sklopu programa Europa za građane. Tijekom radionice sudionici su se upoznali
s pravilima i procedurama za provedbu projekata te kriterijima s kojima će njihovi potencijalni projektni prijedlozi trebati biti usklađeni. Gosp. Dejan Bjelivuk, predsjednik udruge Ekomuzej Lepoglava, predstavio je primjer uspješno provedenog projekta pod nazivom „Čipka – ista povijest za bolju budućnost“ –
u sklopu natječaja programa Europa za građane (Aktivnost 1., mjera 1.1.) i istaknuo važnost suradnje između organizacija civilnoga društva i tijela lokalne vlasti, u ovom slučaju Grada Lepoglave, nositelja projekta.

Više o temi: http://www.uzuvrh.hr/vijest.aspx?pageID=1&newsID=2353

 

Iste rasprave se planiraju za:

- Dubrovnik, 23. rujna 2013.

- Pazin, 15. listopada 2013.

- Koprivnica, 5. studenoga 2013.

 

Europski tjedan & Dan Europe

 

Već 14. put za redom, u Hrvatskoj se početkom svibnja obilježio Europski tjedan nizom događanja i aktivnosti od kojih su mnoge bile organizirane od strane Delegacije Europske unije u RH ili uz njezinu potporu. Obilježavanje Europskog tjedna završilo je 11. svibnja tradicionalnom proslavom Dana Europe (09.05.) na Cvjetnom trgu u Zagrebu u organizaciji Ministarstva vanjskih i europskih poslova, kada je i zatvorena i izložba "Ja – građanin EU-a" organizirana od strane Delegacije Europske unijeu RH.

 

Osim u Zagrebu, izložba "Ja – građanin EU-a" bit će postavljena i u Splitu (Riva)
od 22. do 25. svibnja, Osijeku (Trg Ante Starčevića) od 5. do 8. lipnja te u Rijeci (Korzo) od 12. do 16. lipnja 2013.

 

Više informacija i foto galerije s brojnih događanja organiziranih u sklopu Europskog tjedna 2013. potražite na linkovima u nastavku:

 

3. - 11. svibnja - Dani europskog filma 

6. – 11. svibnja - Multimedijska izložba „Ja – građanin EU" 

9. svibnja - Svečanim prijemom obilježen Dan Europe 

10. svibnja - Ritam Europe 3

 

 

NAJAVE

 

Poziv na panel raspravu "Organizacije civilnog društva i institucije Europske unije: kakav dijalog možemo očekivati?" (Zagreb, 12.06.2013.)

 

U sklopu Dana otvorenih vrata udruga 2013. Ured Vlade Republike Hrvatske za udruge
u Zagrebu  organizira panel raspravu "Organizacije civilnog društva i institucije Europske unije: kakav dijalog možemo očekivati?". Rasprava će se održati u srijedu 12. lipnja 2013.
od 09:00 do 12:00 sati u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici, Ulica Hrvatske bratske
zajednice 4, Zagreb.

 

Molimo sve zainteresirane za panel raspravu da svoje sudjelovanje potvrde na e-mail: sandra.pernar@uzuvrh.hr

 

Nakon panel rasprave od 13 do 16 sati predviđena je informativna radionica za natječaje
u okviru programa IPA 2011: "Jačanje potpore organizacijama civilnog društva za povećanje transparentnosti i dobrog upravljanja javne uprave u Hrvatskoj i Potpora organizacijama civilnog društva za razvijanje partnerstava za održivo korištenje zaštićenih područja
u Hrvatskoj, uključujući moguća područja unutar NATURA 2000".      

 

Više o temi: http://www.uzuvrh.hr/vijest.aspx?pageID=1&newsID=2379

 

Dani otvorenih vrata udruga 2013. (Hrvatska, 12-15.06.2013.)

 

Dani otvorenih vrata udruga ove godine održavaju se širom Hrvatske. Cilj događanja je građanima i široj javnosti približiti programe i projekte od interesa za opće dobro koje provode udruge u Hrvatskoj (posebice financirane iz javnih izvora) organiziranjem različitih aktivnosti u prostorima udruga ili izvan njih, te otvaranjem vrata građanima u određenom danu ili danima. Očekuje se i predstavljanje aktivnosti odnosno rezultata projekata udruga financiranih iz pretpristupnih fondova EU.

 

Ured za udruge poziva sve zainteresirane udruge iz svih područja djelovanja da se uključe
u Dane otvorenih vrata i osmisle sadržaje kojima će se predstaviti građanima na odgovarajući način, sukladno resursima i sredstvima kojima raspolažu.

 

Više o temi: http://daniudruga.hr/pronadi-otvorena-vrata-udruga/hrvatska

Foto galerija dana otvorenih vrata 2012.: http://daniudruga.hr/dan-otvorenih-vrata-2012

 

 ****************************************************************

Celebrating the European Year of Citizens 2013 in Croatia

To mark the European Year of Citizens 2013 in Croatia, a range of events, conferences and seminars are being organised.  

 

1. “Participation of citizens in decision-making processes at a local, national and EU level” (April - November 2013)
Joint events consisting of two parts - debates on the topic of: “Participation of citizens in decision-making processes at a local, national and EU level” in the context of the EYC2013 and info sessions on the “Europe for Citizens Programme”, with the participation of civil society representatives. Two meetings took place in Vukovar on the 23 April and 6 May in Sisak, with similar meetings taking place later this year in the following cities.

- Dubrovnik, 24 September 2013

- Pazin, 15 October 2013

- Koprivnica, 5 November 2013

 

2. Celebration of European Week and Europe Day (May 2013)
For the 14th consecutive year, Croatia celebrated European Week in early May during which

a series of events took place. The celebration was marked by an event at the flower market in Zagreb on the 11 of May, organised by the Ministry of Foreign and European Affairs. During the event guests could enjoy an interesting multimedia exhibition titled “I – a citizen of the EU”, which was organised by the European Union Delegation.

In addition to Zagreb, "I - EU citizen" will be exhibited in Split (Riva) 22-25 May, Osijek (Ante Starcevic Square) 5-8 June, and Rijeka (Corso) 12-16 June 2013.

For more information and photo galleries please see:

3 - 11 May - European Film Days
6 - 11 May - A multimedia exhibition, "I - a citizen of the EU"
9 May - Europe Day
10 May - Rhythm of Europe 3

 

3. “Civil Society Organisations and EU Institutions: what kind of dialogue can we expect?” (12 June 2013, The National and University Library in Zagreb)

An event will be dedicated to the European Year of Citizens 2013 with a strong emphasis on the role of the ‘Europe for Citizens’ Programme in promoting active citizenship at the European level.

More information is available here: http://www.uzuvrh.hr/vijest.aspx?pageID=1&newsID=2379

 

4. Association Open Days (Hrvatska, 12-15 June 2013) 

Cycle dedicated to the presentation and sharing of information about programmes and projects for communities organised by the NGO Office.

More on the topic here: http://daniudruga.hr/pronadi-otvorena-vrata-udruga/hrvatska
Photo gallery of Open Days 2012: http://daniudruga.hr/dan-otvorenih-vrata-2012

Additional tools

  • Decrease text
  • Increase text
  • Choose high-contrast version
  • Choose standard color version

Contact

For questions related to the Year, contact

The team of the Year 2014

For general information enquiries, contact

Europe Direct : Call 00 800 6 7 8 9 10 11E-mail us your questions

European Elections