Navigacijska pot

Države kandidatke

TurčijaTurčija

Politična ureditev: republika

Glavno mesto: Ankara

Celotna površina: 780 580 km²

Prebivalstvo: 71,5 milijona

Denarna enota: turška lira

 

Turčija

Podroben zemljevid - kliknite na zemljevid

Turčija leži na križišču poti med Evropo in Azijo in je kulturno in etnično pestra dežela. Njeno zgodovino so zaznamovale starodavne civilizacije, kot so Hititi, potem obdobje starih Grkov in Rimljanov (ko je sv. Pavel tu uvedel krščanstvo) ter Bizanc in otomansko cesarstvo. Današnjo Republiko Turčijo so ustanovili leta 1923 kot posvetno državo po zahodnem zgledu. Skoraj 99% prebivalstva je muslimanov. Na jugovzhodu države živi precej velika kurdska skupnost.

Konstantinopel (današnji Istanbul), ki leži ob Bosporski ožini med Črnim morjem in Sredozemljem, je leta 330 n. št. postal glavno mesto bizantinskega cesarstva, tj. vzhodne polovice rimskega imperija.

Med bisere turške arhitekture sodijo Selimova in Sulejmanova mošeja ter znamenita cerkev sv. Sofije, ki so jo v času otomanskega cesarstva spremenili v mošejo, danes pa je muzej. Mogočna arheološka dediščina je največja turistična privlačnost dežele. Otomansko cesarstvo je bilo na svojem vrhuncu najpomembnejša sila vzhodnega in južnega Sredozemlja ter Bližnjega vzhoda.

V turški kuhinji prevladuje jagnjetina, zelo priljubljen je tudi jogurt iz kozjega mleka, še posebno s kumarami, česnom ali meto. Pitje kave ima v Turčiji dolgo tradicijo in kavarne so priljubljena shajališča ljudi.

Med znanimi Turki sta ustanovitelj sodobne Turčije Mustafa Kemal Atatürk in Nobelov nagrajenec, književnik Orhan Pamuk.

Uporabne povezave

1. Portal javne uprave

Uradna stran Ministrstva za zunanje zadeve razloži osnovna vprašanja zunanje politike in vsebuje podrobne informacije o odnosih Turčije s Ciprom in Evropsko unijo. Razdelek z novicami vsebuje sporočila za javnost in govore predsednika vlade, pregled tiska in povezave na strani najpomembnejših turških medijev. Na spletišču so tudi kontaktni podatki turških veleposlaništev na tujem, tujih diplomatskih predstavništev v Ankari in konzularne informacije.

2. Predstavitev države

Uradna stran Ministrstva za kulturo in turizem vsebuje podrobne informacije o umetnosti, kulturi, zgodovini in geografiji dežele. Poseben razdelek o turizmu predstavlja največje znamenitosti in kulturne poti. Na spletišču je tudi razdelek z novicami in prireditvami, uporabne povezave pa vodijo na turške institucije in ministrstva.

Turčija

Povejte nam

Ste našli želene informacije?

DaNe

Kaj ste iskali?

Ali imate kakšne predloge?

Ne najdete iskanega? Poglejte v kazalo.ABCČDEFGHIJKLMNOPRSŠTUVZŽ