Kruimelpad

Kandidaat-lidstaten

TurkijeTurkije

Staatsvorm: Republiek

> Hoofdstad: Ankara

Oppervlakte: 780.580 km²

Bevolking: 71,5 miljoen

Munteenheid: Turkse lire

 

Turkije

Detailkaart - klik op de kaart

Turkije, gelegen op de grens tussen Europa en Azië, heeft een rijke culturele en etnische diversiteit. De geschiedenis begint bij oude beschavingen zoals de Hettieten en loopt via de Griekse en Romeinse tijd (waarin Sint Paulus het christendom introduceerde) tot Byzantium en het Ottomaanse Rijk. De moderne republiek Turkije werd in 1923 gesticht en is een op westerse leest geschoeide seculiere staat. Bijna 99% van de bevolking is moslim. In het zuidoosten van het land leeft een aanzienlijke Koerdische minderheid.

In 330 na Christus werd Constantinopel (het hedendaagse Istanbul), gelegen tussen de Zwarte en de Middellandse Zee, de hoofdstad van het Romeinse Rijk, later enkel van de oostelijke helft, ook wel het Byzantijnse Rijk genoemd.

Enkele Turkse architectonische parels zijn de Selimiye- en Süleymaniyemoskeeën en de wereldberoemde Hagia Sophia of Aya Sophia, die eerst een kathedraal was, onder de Ottomanen een moskee werd, en nu een museum is. Het architectonische erfgoed is een van de belangrijkste toeristische attracties van Turkije. Op zijn hoogtepunt was het Ottomaanse Rijk de dominante macht in het oostelijke en zuidelijke Middellandse Zeegebied en het Midden-Oosten.

De Turkse keuken is gebaseerd op lamsvlees. Ook yoghurt van geitenmelk is populair, vooral in combinatie met komkommer, knoflook of munt. Koffie drinken is een aloude traditie en de Turken ontmoeten elkaar graag in koffiehuizen.

Beroemde Turken zijn o.a. de stichter van het moderne Turkije Mustafa Kemal Atatürk en de auteur en Nobelprijswinnaar Orhan Pamuk.

Nuttige links

1. Portaalsite van de nationale overheid

De website van het ministerie van Buitenlandse Zaken geeft uitleg over het buitenlands beleid, waarbij uitgebreide informatie wordt gegeven aan de betrekkingen tussen Turkije en Cyprus en de Europese Unie. U vindt er persberichten en toespraken van de premier en links naar de belangrijkste Turkse mediasites. Op de site vindt u ook contactgegevens van Turkse ambassades in het buitenland en buitenlandse diplomatieke missies in Ankara, en informatie over consulaten.

2. Informatie over het land

De website van het ministerie van Cultuur en Toerisme biedt gedetailleerde informatie over de Turkse kunst, cultuur, geschiedenis en geografie. Er is een speciale rubriek voor toerisme waar de belangrijkste Turkse attracties en culturele routes worden toegelicht. De website bevat ook rubriek met nieuws en evenementen. Daarnaast vindt u er links naar Turkse instellingen en ministeries.

Turkije

Help ons verbeteren

Gevonden wat u zocht?

JaNee

Wat zocht u?

Heeft u nog opmerkingen?

Iets niet gevonden? Probeer de index van A tot Z.ABCDEFGHIJKLMNOPQRSTUVWXYZ