Navigointipolku

Ehdokasmaat

TurkkiTurkki

Valtiomuoto: tasavalta

Pääkaupunki: Ankara

Pinta-ala: 780 580 km²

Väkiluku: 71,5 miljoonaa

Valuutta: Turkin liira

 

Turkki

Yksityiskohtaisempi kartta - klikkaa karttaa

Euroopan ja Aasian risteyskohdassa sijaitsevalla Turkilla on rikkautenaan kulttuurien ja kansallisuuksien moninaisuus. Maan historia ulottuu muinaisista kulttuureista, kuten hittiiteistä, kreikkalaisen ja roomalaisen kauden (jolloin Paavali toi alueelle kristinuskon) kautta Bysanttiin ja osmanien valtakuntaan. Moderni Turkin tasavalta perustettiin vuonna 1923 länsimaisen mallin mukaiseksi sekulaariseksi valtioksi. Noin 99 prosenttia väestöstä on islaminuskoisia. Maan kaakkoisosassa asuu suuri kurdiväestö.

Bosporinsalmen rannalla Mustanmeren ja Välimeren välissä sijaitsevasta Konstantinopolista (nykyisestä Istanbulista) tuli vuonna 330 jKr. Itä-Rooman valtakunnan pääkaupunki.

Turkin rakennustaiteen helmiä ovat muun muassa Selimiyen ja Suleymaniyen moskeijat sekä Pyhän Sofian kirkko, jonka osmanit muuttivat moskeijaksi ja joka toimii nykyisin museona. Maan valtava arkeologinen perintö tekee siitä merkittävän matkailukohteen. Vahvimmillaan osmanien valtakunta hallitsi itäistä ja eteläistä Välimeren aluetta ja Lähi-itää.

Turkkilainen keittiö perustuu lampaanlihaan. Myös vuohenmaidosta valmistettua jogurttia syödään paljon, etenkin kurkun, valkosipulin tai mintun kanssa. Kahvinjuonnilla on pitkät perinteet, ja kahvihuoneet ovat myös suosittuja tapaamispaikkoja.

Kuuluisia turkkilaisia ovat muun muassa modernin Turkin perustaja Mustafa Kemal Atatürk ja Nobel-palkittu kirjailija Orhan Pamuk .

Hyödyllisiä linkkejä

1. Julkishallinnon portaali

Ulkoasiainministeriön virallisella verkkosivustolla kerrotaan ulkopolitiikan tärkeimmistä aiheista. Siellä on myös runsaasti tietoa Turkin suhteista Kyprokseen ja Euroopan unioniin. Sivustolla voi lisäksi tutustua pääministerin lehdistötiedotteisiin ja puheisiin sekä monipuoliseen lehdistökatsaukseen, josta on linkit Turkin päätiedotusvälineisiin. Sivuilla on myös Turkin suurlähetystöjen ja Ankarassa toimivien diplomaattiedustustojen yhteystiedot sekä konsulaatteihin liittyviä tietoja.

2. Maan esittely

Kulttuuri- ja matkailuministeriön virallinen verkkosivusto tarjoaa yksityiskohtaisia tietoja maan taide-elämästä, kulttuurista, historiasta ja maantiedosta. Matkailulle on varattu oma osastonsa, jossa kerrotaan Turkin merkittävimmistä matkailukohteista ja vaellusreiteistä. Sivustolla on myös uutisia ja tapahtumakalenteri. Hyödyllisten linkkien avulla lukija voi tutustua Turkin julkisiin elimiin ja ministeriöihin.

Turkki

Auta meitä kehittämään sivustoa

Löysitkö etsimäsi tiedon?

KylläEn

Mitä tietoa etsit?

Kerro ehdotuksesi.

Etkö löydä etsimääsi? Katso hakemistosta!ABCDEFGHIJKLMNOPQRSTUVWXYZÄÖ