Διαδρομή πλοήγησης

Υποψήφιες χώρες

ΤουρκίαΤουρκία

Πολιτικό σύστημα: Δημοκρατία

Πρωτεύουσα: Άγκυρα

Συνολική έκταση: 780.580 km²

Πληθυσμός: 71,5 εκατομμύρια

Νόμισμα: τουρκική λίρα

 

Τουρκία

Λεπτομερής χάρτης - κάντε κλικ πάνω στο χάρτη

Η Τουρκία, στο σταυροδρόμι μεταξύ Ευρώπης και Ασίας, παρουσιάζει μεγάλη πολιτιστική και εθνική ποικιλία. Η ιστορία της, που έχει τις ρίζες της στους αρχαίους πολιτισμούς (Χαιτταίοι κ.λπ.), συνεχίστηκε στην ελληνική και ρωμαϊκή περίοδο (ο Άγιος Πέτρος διέδωσε τον χριστιανισμό στην περιοχή) και κατόπιν στους βυζαντινούς χρόνους και την εποχή της οθωμανικής αυτοκρατορίας. Η σύγχρονη Δημοκρατία της Τουρκίας ιδρύθηκε το 1923 ως κοσμικό κράτος δυτικού τύπου. Περίπου 99% του πληθυσμού είναι μουσουλμάνοι. Στο νοτιοανατολικό τμήμα της χώρας κατοικεί σημαντικός πληθυσμός Κούρδων.

Το 330 π.Χ. η Κωνσταντινούπολη (η σημερινή Ιστανμπούλ), που βρίσκεται στο Βόσπορο μεταξύ της Μαύρης Θάλασσας και της Μεσογείου, έγινε πρωτεύουσα της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας, του ανατολικού δηλαδή τμήματος της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας.

Αρχιτεκτονικά αριστουργήματα της Τουρκίας είναι τα τζαμιά Σελιμιγιέ και Σουλεϊμάνιγιε, καθώς και η περίφημη εκκλησία της Αγίας Σοφίας, που μετατράπηκε σε τζαμί κατά την οθωμανική περίοδο και τώρα είναι μουσείο. Η πλούσια αρχαιολογική κληρονομιά της χώρας αποτελεί σημαντικό πόλο έλξεως τουριστών. Στα χρόνια της δόξας της, η Οθωμανική Αυτοκρατορία ήταν η κυρίαρχη δύναμη της ανατολικής και νότιας Μεσογείου καθώς και της Μέσης Ανατολής.

Η τουρκική κουζίνα περιλαμβάνει πολλά φαγητά με βάση το αρνί. Το κατσικίσιο γιαούρτι είναι επίσης δημοφιλές, ιδίως αναμεμιγμένο με αγγούρι, σκόρδο ή δυόσμο. Η κατανάλωση καφέ αποτελεί πατροπαράδοτη συνήθεια και τα καφενεία είναι δημοφιλείς χώροι συγκέντρωσης.

Μεταξύ των διασημότερων Τούρκων είναι ο ιδρυτής του σύγχρονου τουρκικού κράτους, Μουσταφά Κεμάλ Ατατούρκ και ο νομπελίστας συγγραφέας Ορχάν Παμούκ.

Χρήσιμοι σύνδεσμοι

1. Εθνική δικτυακή πύλη για τη δημόσια διοίκηση

Ο επίσημος δικτυακός τόπος του Υπουργείου Εξωτερικών εξηγεί τα βασικά θέματα εξωτερικής πολιτικής με ιδιαίτερη έμφαση στις σχέσεις της Τουρκίας με την Κύπρο και την Ευρωπαϊκή Ένωση. Οι χρήστες μπορούν επίσης να έχουν πρόσβαση στα δελτία Τύπου και τους λόγους που εκφωνεί ο Πρωθυπουργός, καθώς και σε ένα·εκτεταμένο τμήμα δημοσιεύσεων του Τύπου, με συνδέσμους που οδηγούν στις ιστοσελίδες των κυριότερων τουρκικών μέσων ενημέρωσης. Ο δικτυακός τόπος παρέχει επίσης πληροφορίες σε όσους επιθυμούν να επικοινωνήσουν με τουρκικές πρεσβείες στο εξωτερικό και ξένες διπλωματικές αποστολές στην Άγκυρα, καθώς και προξενικές πληροφορίες.

2. Πληροφορίες για τη χώρα

O επίσημος δικτυακός τόπος του Υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού παρέχει λεπτομερείς πληροφορίες σχετικά με τις τέχνες, τον πολιτιστικό πλούτο, την ιστορία και τα γεωγραφικά χαρακτηριστικά της χώρας. Ειδικό τμήμα αφιερώνεται στον τουρισμό, όπου παρουσιάζονται τα κυριότερα αξιοθέατα της Τουρκίας καθώς και πολιτιστικές τουριστικές διαδρομές. O δικτυακός τόπος αφιερώνει επίσης ένα τμήμα σε ειδήσεις και γεγονότα. Χρήσιμοι σύνδεσμοι σας οδηγούν στις ιστοσελίδες των τουρκικών θεσμικών οργάνων και υπουργείων.

Τουρκία

Βοηθήστε μας να βελτιώσουμε το δικτυακό τόπο

Βρήκατε την πληροφορία που ζητούσατε;

ΝαιΌχι

Ποια πληροφορία ζητούσατε;

Έχετε να προτείνετε κάτι;

Δεν μπορείτε να το βρείτε; Ψάξτε στο αλφαβητικό ευρετήριοΑΒΓΔΕΖΗΘΙΚΛΜΝΞΟΠΡΣΤΥΦΧΨCEGIPRSU