Sökväg

Kandidatländer

Före detta jugoslaviska republiken MakedonienFöre detta jugoslaviska republiken Makedonien

Statsskick: Republik

Huvudstad: Skopje

Yta: 25 433 km²

Folkmängd: 2,05 miljoner

Valuta: denar

 

Före detta jugoslaviska republiken Makedonien

Detaljerad karta – klicka på kartan

F.d. jugoslaviska republiken Makedonien blev självständig 1991 i samband med Jugoslaviens upplösning. Det är ett land utan kuster i centrala Balkan, med berg och djupa sänkor och dalar. Ohridsjön på gränsen till Albanien är en av världens äldsta sjöar.

Två tredjedelar av befolkningen utgörs av etniska makedonier, men det finns också en stor albansk minoritet och mindre grupper av turkar och romer.

Enkammarparlamentet sobranie har 120 ledamöter som väljs vart fjärde år. Presidenten har begränsade befogenheter och väljs vart femte år.

Makedonien har en del mineralresurser, t.ex. järnmalm, koppar, bly och zink. Textilindustrin står för över hälften av all export. Andra viktiga exportprodukter är järn, stål, vin och grönsaker.

Till de lokala kulinariska specialiteterna hör fläskkött med kummin, fylld duva och den lokala versionen av shopskasallad (med tomater, gurka och fårost) som finns i hela Balkanområdet.

Länkar

1. Nationell webbportal

På den makedonska regeringens webbplats finns länkar till alla myndigheter i landet. Där finns också nyheter, tal och rapporter från regeringssammanträden.

2. Vill du veta mer?

ExploringMacedonia.com är den nationella turistwebbplatsen. Där finns en omfattande beskrivning av Makedoniens natur och dess konst- och kulturarv. Det finns också gott om reseinformation, med tips om hotell och pensionat, ovanliga resmål och kulturevenemang.

Före detta jugoslaviska republiken Makedonien

Hjälp oss att bli bättre!

Hittade du vad du letade efter?

JaNej

Vad letade du efter?

Har du några förslag på förbättringar?

Hittar du inte? Leta i A–ÖABCDEFGHIJKLMNOPQRSTUVWXYZÅÄÖ