Navigacijska pot

Države kandidatke

Nekdanja jugoslovanska republika MakedonijaNekdanja jugoslovanska republika Makedonija

Politična ureditev: republika

Glavno mesto: Skopje

Celotna površina: 25 433 km²

Prebivalstvo: 2,05 milijona

Denarna enota: denar

 

Nekdanja jugoslovanska republika Makedonija

Podroben zemljevid - kliknite na zemljevid

Nekdanja jugoslovanska republika Makedonija se je osamosvojila leta 1991 po razpadu Jugoslavije. Makedonija je celinska dežela osrednjega Balkana z gorami in globokimi kotlinami. Z Albanijo si deli Ohridsko jezero, ki je eno najstarejših jezer na svetu.

Dve tretjini prebivalstva je Makedoncev, poleg večje albanske manjšine v državi prebivajo tudi Turki in Romi.

Enodomni parlament (sobranje) ima 120 poslancev, ki jih volijo na štiri leta. Predsednik ima petletni mandat z omejenimi pooblastili, izvolijo ga na splošnih volitvah.

Makedonija ima rudno bogastvo, denimo železovo rudo, baker, svinec in cink. Največji trgovinski sektor je tekstilna industrija, ki predstavlja več kot polovico celotnega izvoza. Drugi pomembni izvozni izdelki so še železo, jeklo, vino in zelenjava.

Med narodne jedi sodijo svinina z zeljem in kumino, nadevan golob in makedonska različica šopske solate (paradižnik, kumare in ovčji sir), ki jo sicer poznajo po vsem Balkanu.

Uporabne povezave

1. Portal javne uprave

Uradno spletišče makedonske vlade je tudi vstopna točka za spletne strani vseh državnih ustanov. V razdelku odnosi z javnostmi so novice, govori in poročila s sej vlade.

2. Predstavitev države

Nacionalni turistični portal se imenuje ExploringMacedonia.com . Vsebuje podroben opis naravne dediščine, umetnosti in kulture dežele, na voljo so tudi turistične informacije z nasveti glede prenočišč, izletov v odročnejših krajih in kulturnih prireditev.

Nekdanja jugoslovanska republika Makedonija

Povejte nam

Ste našli želene informacije?

DaNe

Kaj ste iskali?

Ali imate kakšne predloge?

Ne najdete iskanega? Poglejte v kazalo.ABCČDEFGHIJKLMNOPRSŠTUVZŽ