Navigointipolku

Ehdokasmaat

Entinen Jugoslavian tasavalta MakedoniaEntinen Jugoslavian tasavalta Makedonia

Valtiomuoto: tasavalta

Pääkaupunki: Skopje

Pinta-ala: 25 433 km²

Väkiluku: 2,05 miljoonaa

Valuutta: denaari

 

Entinen Jugoslavian tasavalta Makedonia

Yksityiskohtaisempi kartta - klikkaa karttaa

Entinen Jugoslavian tasavalta Makedonia itsenäistyi vuonna 1991, kun Jugoslavia oli hajonnut. Makedonia on Keski-Balkanilla sijaitseva sisämaavaltio, jossa vuoret ympäröivät laaksoa ja syvänteitä. Ohrid-järvi, joka on Albanian rajalla, on maailman vanhimpia järviä.

Kaksi kolmasosaa väestöstä on makedonialaisia. Albanialaisvähemmistö on huomattava, minkä lisäksi on pienempiä vähemmistöjä ovat turkkilaiset ja romanit.

Yksikamarisessa parlamentissa Sobraniessa on 120 jäsentä, jotka valitaan neljäksi vuodeksi. Presidentti, jolla on rajalliset toimivaltuudet, valitaan suoralla kansanvaalilla viisivuotiseksi toimikaudeksi.

Maalla on mineraalivaroja, muun muassa rautamalmia, kuparia, lyijyä ja sinkkiä. Tekstiiliteollisuus on tärkein ala, ja sen osuus kokonaisviennistä on yli puolet. Myös rautaa, terästä, viiniä ja vihanneksia viedään.

Paikallisen ruokaperinteen erikoisuuksia ovat esimerkiksi kuminalla maustettu sianliha, jota syödään kaalin kanssa, täytetty kyyhky ja koko Balkanilla tunnetun shopska-salaatin (jonka aineksina ovat tomaatti, kurkku ja lampaanjuusto) paikallinen versio.

Hyödyllisiä linkkejä

1. Julkishallinnon portaali

Makedonian hallituksen virallinen verkkosivusto toimii myös porttina maan kaikkein julkisten laitosten verkkosivustoille. Omassa osiossaan ("Public Relations") on uutisia, puheita ja raportteja hallituksen istunnoista.

2. Maan esittely

ExploringMacedonia.com on kansallinen matkailuportaali. Verkkosivustolla esitellään perusteellisesti Makedonian luontoa sekä sen taidetta ja kulttuuria. Lisäksi tarjotaan monenlaista matkatietoa, kuten majoittumisvinkkejä sekä tietoja tavanomaisilta reiteiltä poikkeavista matkakohteista ja kulttuuritapahtumista.

Entinen Jugoslavian tasavalta Makedonia

Auta meitä kehittämään sivustoa

Löysitkö etsimäsi tiedon?

KylläEn

Mitä tietoa etsit?

Kerro ehdotuksesi.

Etkö löydä etsimääsi? Katso hakemistosta!ABCDEFGHIJKLMNOPQRSTUVWXYZÄÖ