Навигационна пътека

Страни кандидатки

Бивша югославска република МакедонияБивша югославска република Македония

Политическа система: република

толица: Скопие

Обща площ: 25 433 км²

еление: 2,05 милиона

Валута: динар

 

Бивша югославска република Македония

Подробна карта - щракнете върху картата

След разпадането на бивша Югославия през 1991 г. Бившата югославка република Македония става независима държава. Тя е държава, разположена във вътрешността на континента, в Централните Балкани, чиито планини се извисяват над равнина и дълбоки водни басейни. Охридското езеро, което страната си поделя с Албания, е едно от най-старите езера в света.

Две трети от населението са македонци, но в страната живеят също и многобройно малцинство албанци и по-малобройни турско и ромско малцинство.

Еднокамарния парламент или Sobranie има 120 членове, избирани за период от четири години. Президентът, който се избира за мандат от пет години чрез всеобщи преки избори, има ограничени правомощия.

Страната разполага с природни ресурси, сред които желязна руда, мед, олово и цинк. Най-важният сектор на промишлеността е текстилният, чийто дял е повече от половината от общия износ на страната. Страната изнася и значителни количества желязо, стомана, вино и зеленчуци.

Местната кухня включва специалитети като свинско с кимион и зеле, пълнен гълъб и местен вариант на шопска салата (приготвена от домати, краставици и овче сирене), която се среща във всички балкански страни.

Полезни връзки

1. Портал на националната публична администрация

Официалният сайт на Македонското правителство служи като портал към сайтовете на всички публични институции. Рубриката „Публични отношения“ дава достъп до новини, речи и доклади от заседания на правителството.

2. Представяне на страната

ExploringMacedonia.com е националният туристически портал. Уебсайтът предлага подробно описание на природното наследство, изкуството и културата на страната. Освен това на неговите страниците може да намерите множество полезни съвети за пътуване, включително за настаняване, нестандартни туристически обиколки и културни прояви.

Бивша югославска република Македония

Помогнете ни да направим сайта по-добър

Намерихте ли търсената от вас информация?

ДаНе

Какво търсехте?

Имате ли предложения?

Не намирате това, което търсите? Опитайте в „От А до Я“.АБВГДЕЖЗИЙКЛМНОПРСТУФХЦЧШЩЪЬЮЯ