Sökväg

Kandidatländer

KroatienKroatien

Statsskick: Republik

Huvudstad: Zagreb

Yta: 56 542 km²

Folkmängd: 4,4 miljoner

Valuta: kuna

 

Kroatien

Detaljerad karta – klicka på kartan

Kroatien blev en självständig stat 1991 när det forna Jugoslavien upplöstes.

Regionen Zagorje norr om huvudstaden Zagreb har ett landskap med böljande berg, medan den bördiga jordbruksbygden i Pannoniska bäckenet omges av floderna Drava, Donau och Sava. Mer än en tredjedel av Kroatien är skogsmark.

Kroatien har ett enkammarparlament, sabor, som består av mellan 100 och 160 ledamöter som väljs i direktval vart fjärde år. Kroatiens ekonomi bygger mestadels på mekanisk industri och tjänster. Turismen är en viktig inkomstkälla. De mest kända turistmålen ligger vid dalmatiska kusten med sina hundratals öar och de historiska städerna Dubrovnik, Split och Zadar.

Det finns sex minnesmärken som har tagits med i Unescos världsarvslista och åtta nationalparker – det säger något om Kroatiens stora kultur- och naturrikedom. Den rika kroatiska kulturen är ett resultat av dess händelserika historia, först som en del av det romerska riket och senare som ett gränsområde mellan det österrikisk-ungerska och det osmanska riket.

Det kroatiska köket innehåller mycket grillat kött, rökt skinka, salta sardiner, fårost och salami med paprika. I Kroatien produceras också många goda viner.

Länkar

1. Nationell webbportal

På den kroatiska regeringens webbplats kan du läsa om de politiska institutionerna och samtliga ministrar. Du hittar också rad offentliga dokument, t.ex. den kroatiska konstitutionen och regeringens politiska program. Det finns en databas med pressmeddelanden, protokoll från regeringssammanträden och en nyhetsbulletin som uppdateras varje vecka. Ett särskilt nyhetsbrev publiceras också varje månad.

2. Vill du veta mer?

kroatiska turistbyråns webbplats finns korta presentationer av landets kulturarv, dess historia, geografi och gastronomi. Där finns också väderutsikter, tips om kommande evenemang och en valutaomräknare. Via en multimedialänk kan du skicka elektroniska vykort och titta på broschyrer och affischer. Du kan också zooma in särskilt intressanta områden på en interaktiv karta.

Kroatien

Hjälp oss att bli bättre!

Hittade du vad du letade efter?

JaNej

Vad letade du efter?

Har du några förslag på förbättringar?

Hittar du inte? Leta i A–ÖABCDEFGHIJKLMNOPQRSTUVWXYZÅÄÖ