Navigacijska pot

Države kandidatke

HrvaškaHrvaška

Politična ureditev: republika

Glavno mesto: Zagreb

Celotna površina: 56 542 km²

Prebivalstvo: 4,4 milijona

Denarna enota: kuna

 

Hrvaška

Podroben zemljevid - kliknite na zemljevid

Hrvaška se je osamosvojila leta 1991 po razpadu nekdanje Jugoslavije.

Zagorje severno od Zagreba je gričevnato področje, panonski del z rodovitnimi polji na vzhodu meji na Dravo, Donavo in Savo. Več kot tretjino Hrvaške pokrivajo gozdovi.

Hrvaški parlament (sabor) je enodomen zakonodajni organ z od 100 do 160 poslanci, ki jih izvolijo na splošnih volitvah za štiri leta. Hrvaško gospodarstvo temelji na lahki industriji in storitvenih dejavnostih. Turizem je pomemben vir prihodkov. Pri turistih so najbolj priljubljeni dalmatinska obala s številnimi otoki ter zgodovinska mesta Dubrovnik, Split in Zadar.

Na seznamu svetovne dediščine je šest hrvaških krajev, dežela ima tudi osem nacionalnih parkov. Kulturno bogastvo Hrvaške je odsev njene pogosto nemirne zgodovine, ko je bila najprej del rimskega imperija in potem mejno območje med avstroogrskim in turškim cesarstvom.

Za hrvaško kuhinjo so značilni meso na žaru, dalmatinski pršut, girice, ovčji sir in papricirane salame. Na Hrvaškem proizvajajo tudi vino.

Uporabne povezave

1. Portal javne uprave

Uradna spletna stran hrvaške vlade podrobno predstavi politične institucije in člane vlade. Na voljo so razni javni dokumenti, tudi besedilo hrvaške ustave in politični program vlade. Stran vsebuje podatkovno zbirko sporočil za javnost, povzetke vladnih sej in tedenski bilten, objavlja tudi mesečno glasilo.

2. Predstavitev države

Spletna stran hrvaške turistične organizacije na kratko predstavi kulturno dediščino, zgodovino, geografijo in gastronomijo dežele. Vsebuje tudi vremensko napoved, koledar dogodkov in pretvornik valute. Obiskovalci lahko pošljejo elektronske razglednice ter si ogledajo knjižice in plakate, z interaktivnim zemljevidom, razdeljenim na regije, pa lahko povečajo zanimivejša področja.

Hrvaška

Povejte nam

Ste našli želene informacije?

DaNe

Kaj ste iskali?

Ali imate kakšne predloge?

Ne najdete iskanega? Poglejte v kazalo.ABCČDEFGHIJKLMNOPRSŠTUVZŽ