Cale de navigare

Ţări candidate

CroaţiaCroaţia

Sistem politic: republică

Capitala: Zagreb

Suprafața totală: 56 542 km²

Populaţia: 4,4 milioane

Moneda: kună croată

 

Croaţia

Hartă detaliată - faceţi clic pe hartă

Croaţia a devenit stat independent în 1991, după separarea fostei Iugoslavii.

Relieful este deluros în zona Zagorje, la nord de capitala Zagreb, în timp ce regiunea agricolă, cu terenuri fertile, a Câmpiei Panonice, este mărginită de Dunăre şi de râurile Drava şi Sava, în est. Peste o treime din suprafaţa ţării este împădurită.

Parlamentul croat (Sabor) este un organism legislativ unicameral, care poate avea între 100 şi 160 de membri aleşi prin vot popular, pentru un mandat de patru ani. Economia Croaţiei se bazează în principal pe industria uşoară şi pe servicii. Turismul reprezintă o sursă importantă de venituri. Pentru vizitatorii ţării, zona cea mai cunoscută este coasta dalmată, cu sute de insule şi oraşe istorice precum Dubrovnik, Split şi Zadar.

Bogăţia culturală şi naturală a Croaţiei este ilustrată de cele şase situri incluse în patrimoniul mondial şi de cele opt parcuri naţionale. Cultura croată a fost influenţată de istoria uneori turbulentă a ţării care a făcut parte mai întâi din Imperiul Roman, iar ulterior a devenit regiune de frontieră între Imperiul Austro-Ungar şi cel Otoman.

Gastronomia croată se distinge prin mâncăruri precum carnea la grătar, jambonul afumat de Dalmaţia, brânza de capră şi salamul condimentat cu ardei iute. De asemenea, Croaţia este un important producător de vinuri.

Linkuri utile

1. Portalul administraţiei publice naţionale

Site-ul oficial al guvernului croat oferă o descriere detaliată a instituţiilor politice ale ţării, precum şi o prezentare a miniştrilor. Puteţi consulta numeroase documente publice, cum ar fi textul Constituţiei croate şi programul politic al guvernului. De asemenea, aveţi la dispoziţie o bază de date a comunicatelor de presă, transcrieri ale reuniunilor cabinetului, precum şi buletine informative săptămânale şi lunare.

2. Scurtă prezentare a ţării

Site-ul Biroului naţional de turism al Croaţiei oferă scurte prezentări ale patrimoniului cultural al ţării, precum şi ale istoriei, geografiei şi gastronomiei acesteia. De asemenea, furnizează ultimele previziuni meteorologice, un calendar al evenimentelor programate şi un convertor de valută. Instrumentele multimedia le permit utilizatorilor să trimită cărţi poştale electronice şi să consulte diferite broşuri şi afişe. De asemenea, aceştia pot utiliza harta interactivă, împărţită pe regiuni, pentru a obţine detalii despre o anumită zonă.

Croaţia

Ajutaţi-ne să îmbunătăţim portalul

Aţi găsit informaţiile pe care le căutaţi?

DaNu

Ce informaţii aţi căutat?

Sugestiile dumneavoastră:

Nu aţi găsit ce vă interesa? Încercaţi Indexul de la A la ZAĂÂBCDEFGHIÎJKLMNOPRSŞTŢUVXYZ