Kruimelpad

Kandidaat-lidstaten

KroatiëKroatië

Staatsvorm: Republiek

Hoofdstad: Zagreb

Oppervlakte: 56.542 km²

Bevolking: 4,4 miljoen

Munteenheid: Kuna

 

Kroatië

Detailkaart - klik op de kaart

Na het uiteenvallen van Joegoslavië werd Kroatië in 1991 een onafhankelijke staat.

Ten noorden van de hoofdstad Zagreb ligt de heuvelachtige regio Zagorje. Tussen de rivieren de Drava, de Donau en de Sava ligt de Pannonische vlakte, een vruchtbare landbouwregio. Een derde van Kroatië bestaat uit bos.

Het Kroatische parlement (de Sabor) bestaat uit één kamer en heeft 100 tot 160 leden die elke vier jaar direct gekozen worden. De Kroatische industrie is voornamelijk gebaseerd op lichte industrie en diensten. Ook toerisme is een belangrijke bron van inkomsten. Kroatië is een populaire toeristische bestemming, vooral de Dalmatische kust met honderden eilanden en de historische steden Dubrovnik, Split en Zadar.

De immense culturele en natuurlijke rijkdommen van Kroatië omvatten o.a. zes UNESCO-werelderfgoedgebieden en acht nationale parken. De rijke Kroatische cultuur komt voort uit het turbulente verleden van het land. Zo maakte het deel uit van het Romeinse Rijk en later vormde het een grensregio tussen Oostenrijk-Hongarije en het Ottomaanse Rijk.

Kroatische gerechten zijn o.a. gegrild vlees, Dalmatische gerookte ham, gezouten sardines, schapenkaas en salami met paprikasmaak. Kroatië produceert veel goede wijnen.

Nuttige links

1. Portaalsite van de nationale overheid

De website van de Kroatische regering geeft een gedetailleerde beschrijving van de Kroatische politieke instellingen, waaronder een profiel van alle leden van de regering. U kunt er officiële documenten vinden, zoals de tekst van de Kroatische grondwet en het politieke programma van de regering. De site bevat een databank met persberichten, notulen van kabinetsvergaderingen en een wekelijks nieuwsbulletin. Op de site verschijnt maandelijks ook een nieuwsbrief.

2. Informatie over het land

Op de site van de Kroatische toeristische dienst vindt u korte presentaties van het Kroatische culturele erfgoed, de geschiedenis, geografie en gastronomie. Verder zijn er weersvoorspellingen, aankondigingen van evenementen en een valutaomrekenfunctie. Dankzij multimediatools kunt u elektronische kaarten versturen, en brochures en posters bekijken. Een interactieve kaart met alle regio’s helpt u de regio’s te vinden die u het meest interesseren.

Kroatië

Help ons verbeteren

Gevonden wat u zocht?

JaNee

Wat zocht u?

Heeft u nog opmerkingen?

Iets niet gevonden? Probeer de index van A tot Z.ABCDEFGHIJKLMNOPQRSTUVWXYZ