Navigációs útvonal

Tagjelölt országok

HorvátországHorvátország

Államforma: köztársaság

Főváros: Zágráb

Terület: 56 542 km²

Népesség: 4,4 millió

Nemzeti valuta: kuna

 

Horvátország

Nagyításhoz kattintson a térképre

Horvátország 1991-ben, a volt Jugoszlávia felbomlását követően vált független állammá.

A fővárostól, Zágrábtól északra elterülő Zagorje régió lankás dombvidék, az ország keleti részén a termékeny Pannon-síkság nyúlványát a Dráva, a Duna és a Száva folyó fogja közre. Horvátország területének körülbelül egyharmadát erdő borítja.

Az egykamarás horvát parlamentben (Sabor) 100–160 képviselő foglal helyet, akiket közvetlen szavazással, négyéves időszakra választanak meg. Horvátország gazdasága főként a könnyűiparon és a szolgáltató ágazaton alapul, de jelentős bevételforrást jelent az idegenforgalom is. Az ország leglátogatottabb vidéke a dalmát tengerpart, ahol a turistákat száz meg száz sziget, valamint Dubrovnik, Split és Zadar történelmi városa várja.

Horvátország kulturális és természeti kincseiről az országban található hat világörökségi helyszín és nyolc nemzeti park tanúskodik. A horvát kultúra gazdagsága az egykor a Római Birodalom részét, majd az Osztrák–Magyar Monarchia és az Oszmán Birodalom határvidékét képező ország eseménydús történelmét tükrözi.

A horvát konyha kedvelt ételei közé tartozik a grillezett hús, a füstölt dalmát sonka, a sós szardínia, a juhsajt és a paprikás szalámi. Az ország számos zamatos borfajtát termel.

Hasznos linkek

1. Nemzeti közigazgatási portál

A horvát kormány hivatalos honlapja részletesen bemutatja az ország politikai intézményrendszerét, és ismerteti a kormánytagok szakmai életútját és feladatkörét. A weboldalról számos közérdekű dokumentum, például a horvát alkotmány és a kormányprogram is elérhető. Az oldal anyagát a kormány üléseiről készült beszámolók és heti hírösszefoglalók gazdagítják. Ugyancsak letölthető a weboldalról a horvát kormány havi hírlevele.

2. Idegenforgalmi portál

A Horvát Nemzeti Idegenforgalmi Hivatal weboldala áttekintést ad az ország kulturális örökségéről, történelméről, földrajzi adottságairól és jellegzetes ételeiről, italairól. Az oldalra látogatók tájékozódhatnak a helyi időjárásról, az aktuális eseményekről és a horvát valuta árfolyamáról; a multimédiás eszközök segítségével elektronikus képeslapot küldhetnek ismerőseiknek, tájékoztató kiadványokat tölthetnek le, és poszterek között böngészhetnek. Az úti célul kiválasztott vidéket tájegységekre osztott interaktív térkép segít közelebbről megismerni.

Horvátország

Segítsen tökéletesíteni honlapunkat!

Megtalálta-e a keresett információt?

IgenNem

Milyen információt keresett?

Van-e észrevétele vagy javaslata a honlappal kapcsolatban?

Nem találja, amit keres? Próbálkozzon a betűrendes tárgymutatóval!AÁBCCsDDzDzsEÉFGHIÍJKLMNNyOÓÖŐPQRSSzTTyUÚÜŰVZZs