Navigointipolku

Ehdokasmaat

KroatiaKroatia

Valtiomuoto: tasavalta

Pääkaupunki: Zagreb

Pinta-ala: 56 542 km²

Väkiluku: 4,4 miljoonaa

Valuutta: Kroatian kuna

 

Kroatia

Yksityiskohtaisempi kartta - klikkaa karttaa

Kroatia itsenäistyi vuonna 1991, kun entinen Jugoslavia oli hajonnut.

Pääkaupungin Zagrebin pohjoispuolella sijaitsevan Zagorjen alueen maasto on kumpuilevaa, kun taas idässä sijaitsevan Pannonian tasangon hedelmällistä maatalousaluetta rajaavat Drava-, Tonava- ja Sava-joet. Yli kolmasosa Kroatian pinta-alasta on metsää.

Kroatian yksikamarisessa parlamentissa (Sabor) on 100–160 jäsentä, jotka valitaan suoralla kansanvaalilla nelivuotiseksi toimikaudeksi.

Kroatian talous perustuu pääasiassa kevyeen teollisuuteen ja palvelualaan. Matkailu on tärkeä tulonlähde. Kroatian tunnetuimmat matkailukohteet ovat satojen saarten koristama Dalmatian rannikko ja historialliset kaupungit Dubrovnik, Split ja Zadar.

Kroatian kulttuuriperinnön ja luonnon rikkaudesta kertovat kuusi maailmanperintökohdetta ja kahdeksan kansallispuistoa. Kroatian kulttuurin monimuotoisuus johtuu sen ajoittain myrskyisästä menneisyydestä ensin Rooman valtakunnan osana ja myöhemmin Itävalta-Unkarin ja osmanien valtakuntien välisenä rajaseutuna.

Kroatian ruokaperinteeseen kuuluvat esimerkiksi grillattu liha, Dalmatiassa valmistettu savukinkku, suolatut sardiinit, lampaanjuusto ja paprikalla maustettu salami. Kroatia tuottaa myös useita viinejä.

Hyödyllisiä linkkejä

1. Julkishallinnon portaali

Kroatian hallituksen virallisella verkkosivustolla esitellään yksityiskohtaisesti Kroatian poliittiset elimet ja mm. hallituksen jäsenten toimenkuvat. Sivustolla on käytettävissä myös laaja valikoima julkisia asiakirjoja, kuten Kroatian perustuslaki ja hallituksen poliittinen ohjelma. Lehdistötiedotteet, hallituksen istuntojen pöytäkirjat ja viikkotiedote on koottu yhteen tietokantaan. Sivuilla julkaistaan myös kuukausittain ilmestyvää uutislehteä.

2. Maan esittely

Kroatian kansallisen matkailutoimiston verkkosivustolla esitellään lyhyesti maan kulttuuriperintöä, historiaa, maantietoa ja ruokaperinnettä. Siltä löytyvät myös tuoreimmat sääennusteet, tapahtumakalenteri ja valuuttalaskin. Lukijat voivat multimediavälineiden avulla mm. lähettää sähköisiä postikortteja ja tutustua esitteisiin ja julisteisiin. Interaktiivisen alueisiin jaetun kartan avulla lukijat voivat etsiä tietoja heitä erityisesti kiinnostavista alueista.

Kroatia

Auta meitä kehittämään sivustoa

Löysitkö etsimäsi tiedon?

KylläEn

Mitä tietoa etsit?

Kerro ehdotuksesi.

Etkö löydä etsimääsi? Katso hakemistosta!ABCDEFGHIJKLMNOPQRSTUVWXYZÄÖ