Διαδρομή πλοήγησης

Υποψήφιες χώρες

ΚροατίαΚροατία

Πολιτικό σύστημα: Δημοκρατία

Πρωτεύουσα: Zάγκρεμπ

Συνολική έκταση: 56.542 km²

Πληθυσμός: 4,4 εκατομμύρια

Νόμισμα: κούνα

 

Κροατία

Λεπτομερής χάρτης - κάντε κλικ πάνω στο χάρτη

Η Κροατία έγινε ανεξάρτητο κράτος το 1991 μετά τη διάσπαση της πρώην Γιουγκοσλαβίας.

Η περιοχή Zαγκόριε, βορείως της πρωτεύουσας Ζάγκρεμπ, είναι λοφώδης, ενώ η εύφορη γεωργική πεδιάδα της Παννονίας οριοθετείται από τους ποταμούς Δράβα, Δούναβη και Σάβα προς ανατολάς. Περισσότερο από το ένα τρίτο της Κροατίας καλύπτεται από δάση.

Η Βουλή της Κροατίας (Sabor) αποτελείται από ένα μόνο νομοθετικό σώμα με 100-160 μέλη τα οποία εκλέγονται από τον λαό για τετραετή θητεία. Η οικονομία της Κροατίας βασίζεται κυρίως στην ελαφριά βιομηχανία και τις υπηρεσίες. Ο τουρισμός αποτελεί σημαντική πηγή εισοδήματος. Οι τουρίστες γνωρίζουν την Κροατία κυρίως για τις Δαλματικές ακτές της με τα χιλιάδες νησιά τους, καθώς και για τις ιστορικές πόλεις Ντουμπρόβνικ, Σπλιτ και Ζαντάρ.

Έξι μνημεία παγκόσμιας κληρονομιάς και οκτώ εθνικά πάρκα μαρτυρούν την τεράστια πολιτιστική και φυσική κληρονομιά της Κροατίας. Ο πολιτιστικός πλούτος της Κροατίας προέρχεται από την ενίοτε ταραχώδη ιστορία της, ως μέρους της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας αρχικά και στη συνέχεια ως μεθοριακής περιοχής στα σύνορα μεταξύ της Αυστροουγγρικής και της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας.

Η κροατική κουζίνα περιλαμβάνει φαγητά όπως το κρέας στη σχάρα, το δαλματικό καπνιστό ζαμπόν, τις παστές σαρδέλες, το πρόβειο τυρί και το σαλάμι με πάπρικα. Η Κροατία παράγει πολλά εκλεκτά κρασιά.

Χρήσιμοι σύνδεσμοι

1. Εθνική δικτυακή πύλη για τη δημόσια διοίκηση

Ο επίσημος δικτυακός τόπος της κροατικής κυβέρνησης παρέχει λεπτομερή περιγραφή των κροατικών πολιτικών θεσμικών οργάνων και παρουσιάζει όλα τα μέλη της κυβέρνησης. Παρέχει επίσης πρόσβαση σε μια σειρά δημοσίων εγγράφων, για παράδειγμα στο κείμενο του συντάγματος της Κροατίας και στο πολιτικό πρόγραμμα της κυβέρνησης. Στο δικτυακό τόπο υπάρχει βάση δεδομένων με συνεντεύξεις Τύπου, πρακτικά συνεδριάσεων του υπουργικού συμβουλίου και εβδομαδιαίο δελτίο ειδήσεων. Δημοσιεύεται επίσης μηνιαίο ενημερωτικό δελτίο.

2. Πληροφορίες για τη χώρα

Ο δικτυακός τόπος του Κροατικού Οργανισμού Τουρισμού παρουσιάζει συνοπτικά την πολιτιστική κληρονομιά, την ιστορία, τη γεωγραφία και τη γαστρονομία της χώρας. Περιλαμβάνει επίσης τις τελευταίες μετεωρολογικές προβλέψεις, ενημερώνει για τις προσεχείς εκδηλώσεις και παρέχει μετατροπέα νομισμάτων. Εξάλλου, συστήματα πολυμέσων επιτρέπουν στους χρήστες να στέλνουν ηλεκτρονικές κάρτες και να συμβουλεύονται φυλλάδια και αφίσες. Ένας διαδραστικός χάρτης που υποδιαιρείται σε περιοχές βοηθά τον χρήστη του δικτυακού τόπου να μελετήσει λεπτομερέστερα τις περιοχές που τον ενδιαφέρουν ιδιαίτερα.

Κροατία

Βοηθήστε μας να βελτιώσουμε το δικτυακό τόπο

Βρήκατε την πληροφορία που ζητούσατε;

ΝαιΌχι

Ποια πληροφορία ζητούσατε;

Έχετε να προτείνετε κάτι;

Δεν μπορείτε να το βρείτε; Ψάξτε στο αλφαβητικό ευρετήριοΑΒΓΔΕΖΗΘΙΚΛΜΝΞΟΠΡΣΤΥΦΧΨCEGIPRSU