Навигационна пътека

Страни кандидатки

ХърватияХърватия

Политическа система: република

толица: Загреб

Обща площ: 56 542 км²

селение: 4,4 милиона

Валута: куна

 

Хърватия

Подробна карта - щракнете върху картата

След разпадането на бивша Югославия през 1991 г. Хърватия става независима държава.

Областта Загорие на север от столицата Загреб е с хълмист релеф, а плодородният селскостопански регион на Панонската равнина, в източната част на страната, е обграден от реките Драва, Дунав и Сава. Над една трета от територията на Хърватия е покрита с гори.

Хърватският парламент (Sabor) е еднокамарен законодателен орган, съставен от средно между 100 и 160 членове, избирани с пряко гласуване за мандат от четири години. Хърватската икономика е базирана главно на леката индустрия и на сектора на услугите. Туризмът е важен източник на приходи. Далматинският бряг на Хърватия, със своите стотици острови, а също и историческите градове Дубровник, Сплит и Задар са добре известни на туристите.

Шестте обекта, включени в списъка със световното наследство на ЮНЕСКО, и осемте национални парка свидетелстват за огромното културно и природно богатство на Хърватия. Богатството на хърватската култура е резултат от бурната история на страната първо като част от Римската империя, а след това и като граничен регион между Австро-Унгарската и Османската империя.

Типични за хърватската кухня са месото на скара, далматинската пушена шунка, солена сардела, овче сирене и салам с червен пипер. Хърватия е производител на много хубави вина.

Полезни връзки

1. Портал на националната публична администрация

Официалният уебсайт на Хърватското правителство предоставя подробно описание на хърватските политически институции, като включва и профилите на всички членове на правителството. Сайтът дава достъп и до набор от публични документи, като например Конституцията на Хърватия и политическата програма на правителството. Той включва база данни със съобщения за медиите, протоколи от събрания на кабинета и седмичен информационен бюлетин. На сайта се публикува и месечен информационен бюлетин.

2. Представяне на страната

Сайтът на Хърватската национална туристическа служба представя накратко културното наследство, историята, географското положение и гастрономията на страната. Той включва също и последните метеорологични прогнози, предстоящи прояви, както и валутен калкулатор. Мултимедийни инструменти дават възможност на потребителите да изпращат електронни картички и на разглеждат брошури и плакати. Интерактивна карта, разделена на региони, позволява на посетителите да уголемяват изображението на областите, които ги интересуват.

Хърватия

Помогнете ни да направим сайта по-добър

Намерихте ли търсената от вас информация?

ДаНе

Какво търсехте?

Имате ли предложения?

Не намирате това, което търсите? Опитайте в „От А до Я“.АБВГДЕЖЗИЙКЛМНОПРСТУФХЦЧШЩЪЬЮЯ