Serviciul European de Acțiune Externă

Serviciul European de Acțiune Externă (SEAE) este corpul diplomatic al Uniunii Europene. Acesta îi oferă sprijin șefului diplomației UE în desfășurarea politicii externe și de securitate.

Rol

SEAE gestionează relațiile diplomatice ale UE cu alte țări din afara Uniunii. Acesta își propune să amelioreze coerența și eficiența politicii externe a UE, contribuind astfel la creșterea influenței Europei în lume.

Serviciul European de Acțiune Externă colaborează îndeaproape cu serviciile diplomatice naționale din statele membre ale UE, o mare parte din personalul acestora fiind detașat la SEAE.

Un rol major este acela de a sprijini parteneriatele strategice ale UE cu principalii actori internaționali și angajamentul Europei față de puterile emergente din întreaga lume. SEAE colaborează îndeaproape cu ONU și cu alți actori importanți, cum ar fi Statele Unite și Rusia.

Printre activitățile notabile ale UE pe scena internațională se numără:

  • instaurarea păcii, prin sprijin politic, economic și practic - de exemplu, în Balcanii de Vest, după războiul din fosta Iugoslavie
  • desfășurarea de misiuni civile și militare pentru a instaura securitatea în lume, în cadrul politicii comune de securitate și apărare English
  • menținerea relațiilor de prietenie cu țările de la frontierele UE, prin intermediul politicii europene de vecinătate
  • furnizarea de ajutor pentru dezvoltare, răspunsul în situații de criză și furnizarea de ajutor umanitar, precum și abordarea schimbărilor climatice și a aspectelor legate de drepturile omului.

Șeful SEAE

Serviciul este condus de Federica Mogherini, șeful diplomației UE și Înaltul Reprezentant pentru afaceri externe și politica de securitate English.

Înaltul Reprezentant este, de asemenea, comisar european și prezidează reuniunile la nivelul UE ale reprezentaților statelor membre pentru afaceri externe (Consiliul Afaceri Externe Englishfrançais). Aceasta face ca politica externă a UE să fie mai consecventă și mai coerentă.

UE în lume

În afara granițelor sale, Uniunea Europeană este reprezentată de o serie de birouri la nivel național - delegații ale UE - care au un rol similar cu cel al unei ambasade.

Istoric

SEAE este cel mai nou organism al UE, creat în 2011 pentru a reuni serviciile de politică externă ale Comisiei Europene și ale Consiliului UE.


Înregistrări video

 Alte linkuri

CONTACT

Pentru informaţii generale

Sunaţi la
00 800 6 7 8 9 10 11 Detalii despre serviciile oferite

Trimiteţi-ne întrebările dvs. prin e-mail

Datele de contact ale instituţiilor, relaţii cu presa, vizite

Ajutaţi-ne să îmbunătăţim portalul

Aţi găsit informaţiile pe care le căutaţi?

DaNu

Ce informaţii aţi căutat?

Sugestiile dumneavoastră: