Europska služba za vanjsko djelovanje

Europska služba za vanjsko djelovanje (EEAS) diplomatski je zbor Europske unije. EEAS podupire šeficu vanjskih poslova EU-a u provođenju vanjske i sigurnosne politike EU-a.

Uloga

EEAS upravlja diplomatskim odnosima EU-a s drugim zemljama izvan Unije. Cilj mu je učiniti vanjsku politiku EU-a dosljednijom i učinkovitijom te na taj način povećati utjecaj Europe u svijetu.

Služba blisko surađuje s nacionalnim diplomatskim službama u državama članicama EU-a. U EEAS-u radi mnogo osoba iz tih službi.

Važna uloga EEAS-a jest podupirati strateška partnerstva EU-a s ključnim međunarodnim igračima te suradnju EU-a s državama u usponu. EEAS blisko surađuje s UN-om i drugim vodećim silama kao što su Sjedinjene Države i Rusija.

Značajne aktivnosti EU-a na svjetskoj razini uključuju:

  • uspostavu mira političkom, gospodarskom i praktičnom potporom, kao na primjer u zemljama zapadnog Balkana nakon završetka rata na području bivše Jugoslavije
  • vođenje civilnih i vojnih misija kako bi se zajamčila sigurnost diljem svijeta u okviru zajedničke sigurnosne i obrambene politike English
  • održavanje prijateljskih odnosa sa zemljama koje graniče s EU-om u okviru Europske susjedske politike
  • pružanje razvojne pomoći, odgovora na krizu i humanitarne pomoći te borba protiv klimatskih promjena i pitanja ljudskih prava.

Voditelj EEAS-a

Službu vodi Federica Mogherini, šefica vanjskih poslova EU-a, odnosno visoka predstavnica EU-a za vanjske poslove i sigurnosnu politiku English.

Visoka predstavnica također je i europska povjerenica te predsjeda sastancima članova vlada država članica na razini EU-a o vanjskim poslovima (putem Vijeća za vanjske poslove Englishfrançais). Na taj je način vanjska politika EU-a dosljednija i usklađenija.

Europska unija u svijetu

Europsku uniju izvan njezinih granica zastupaju brojna predstavništva - Delegacije EU-a. Njihova je uloga slična ulozi ambasada.

Povijest

EEAS je najmlađe tijelo EU-a. Uspostavljen je 2011. kako bi se povezali vanjskopolitički odjeli Europske komisije u Vijeća EU-a.


Video zapisi

 Vidi također

KONTAKT

Upiti o općim informacijama

Nazovite
00 800 6 7 8 9 10 11 Više informacija o službi

Pošaljite Vaša pitanja e-poštom

Detalji o kontaktima i posjetama institucijama, kontakti s tiskom

Pomognite nam poboljšati

Jeste li pronašli ono što ste htjeli?

DaNe

Što ste tražili?

Imate li prijedloga?