Euroopan ulkosuhdehallinto

Euroopan ulkosuhdehallinto (EUH) toimii EU:n diplomaattikuntana. Sen tehtävänä on auttaa EU:n ulkoasiainedustajaa unionin ulko- ja turvallisuuspolitiikan hoitamisessa.

Tehtävät

Euroopan ulkosuhdehallinto hoitaa unionin diplomaattisuhteita EU:n ulkopuolisiin maihin. Sen tavoitteena on parantaa EU:n ulkopolitiikan johdonmukaisuutta ja tehokkuutta ja lisätä näin EU:n kansainvälistä vaikutusvaltaa.

EUH tekee tiiviisti yhteistyötä EU:n jäsenmaiden ulkoasiainhallintojen kanssa, ja EUH:ssa työskenteleekin runsaasti jäsenmaiden lähettämää henkilöstöä.

Ulkosuhdehallinnon tehtäviin kuuluu myös tukea EU:n strategisia kumppanuuksia keskeisten kansainvälisten toimijoiden kanssa ja ylläpitää yhteyksiä nopeasti kehittyviin maihin eri puolilla maailmaa. EUH on tiiviissä yhteistyössä YK:n, Yhdysvaltojen, Venäjän ja muiden maailmanpolitiikan johtavien toimijoiden kanssa.

Esimerkkejä EU:n toiminnasta eri puolilla maailmaa:

  • rauhanrakentaminen – EU antoi poliittista, taloudellista ja käytännön tukea esimerkiksi Länsi-Balkanin rauhanrakennustyölle Jugoslavian sotien jälkeen
  • siviili- ja sotilasoperaatiot, joilla edistetään kansainvälistä turvallisuutta yhteisen turvallisuus- ja puolustuspolitiikan puitteissa English
  • ystävällismielisten suhteiden ylläpitäminen EU:n naapurimaihin Euroopan naapuruuspolitiikan avulla
  • kehitysapu, kriisitoiminta ja humanitaarinen apu, ilmastonmuutoksen torjunta ja ihmisoikeusasiat.

Euroopan ulkosuhdehallinnon johtaja

EUH:ta johtaa EU:n ulkoasiainedustaja Federica Mogherini – viralliselta nimikkeeltään unionin ulkoasioiden ja turvallisuuspolitiikan korkea edustaja English.

Ulkoasiainedustaja on myös Euroopan komission jäsen, ja hän toimii puheenjohtajana ulkoasiainneuvoston Englishfrançais kokouksissa, joissa EU-maiden edustajat käsittelevät ulkoasioita. Näin halutaan varmistaa EU:n ulkopolitiikan yhtenäisyys ja johdonmukaisuus.

EU:n edustus maailmalla

EU:lla on rajojensa ulkopuolella lukuisia edustustoja, jotka hoitavat samanlaisia tehtäviä kuin suurlähetystöt.

Historia

Euroopan ulkosuhdehallinto – EU-elimistä uusin – luotiin vuonna 2011 yhdistämällä Euroopan komission ja EU:n neuvoston ulkopolitiikan yksiköt.


Videot

  • Yhteinen turvallisuus- ja puolustuspolitiikka – EU:n operaatiot eri puolilla maailmaa


 Ks. myös

YHTEYDENOTOT

Yleisluontoiset kyselyt

Soita numeroon
00 800 6 7 8 9 10 11 Tietoa puhelinpalvelusta

Lähetä sähköpostia

EU-elinten yhteystiedot, vierailut ja mediakontaktit

Auta meitä kehittämään sivustoa

Löysitkö etsimäsi tiedon?

KylläEn

Mitä tietoa etsit?

Kerro ehdotuksesi.