EUROPA - Europski nadzornik za zaštitu podataka

Ured europskoga nadzornika za zaštitu podataka (ENZP) osnovana je 2001. godine. Zadaća je ENZP-a osigurati da sve institucije i tijela EU-a poštuju pravo pojedinca na privatnost pri obradi njegovih osobnih podataka.

Što ENZP radi?

Pri obradi osobnih podataka pojedinca institucije i tijela EU-a moraju poštivati pravo toga pojedinca na privatnost. ENZP se brine da to i čine te ih savjetuje o svim vidovima obrade osobnih podataka.

„Obrada” podrazumijeva aktivnosti kao što su prikupljanje podataka, njihovo bilježenje i čuvanje, pristup podacima, njihovo slanje ili stavljanje na raspolaganje drugim osobama te blokiranje, brisanje ili uništavanje podataka.

Za te aktivnosti vrijede stroga pravila o zaštiti privatnosti. Primjerice, institucije i tijela EU-a ne smiju obrađivati osobne podatke koji otkrivaju vaše rasno ili etničko podrijetlo, političke stavove, vjerska ili filozofska uvjerenja ili članstvo u sindikatu. Ne smiju obrađivati ni podatke o vašem zdravlju ili seksualnoj orijentaciji osim ako ti podaci nisu potrebni za zaštitu zdravlja. Čak i tada te podatke moraju obrađivati zdravstveni radnici ili druge osobe dužne čuvati povjerljivost podataka.

ENZP surađuje sa službenicima za zaštitu podataka u svim institucijama ili tijelima EU-a kako bi osigurao primjenu pravila o zaštiti podataka.

Peter Hustinx ponovno je 2009. imenovan europskim nadzornikom za zaštitu podataka, a Giovanni Buttarelli njegovim pomoćnikom. Njihov mandat trajat će do siječnja 2014.

Kako vam ENZP može pomoći?

Ako smatrate da je neka institucija ili neko tijelo EU-a prekršilo vaše pravo na privatnost, najprije se obratite osobama nadležnima za obradu podataka. Ako niste zadovoljni rezultatom, obratite se odgovarajućemu službeniku za zaštitu podataka (njihova imena dostupna su na internetskim stranicama ENZP-a). Možete i podnijeti pritužbu europskomu nadzorniku za zaštitu podataka koji će je istražiti i obavijestiti vas, što je prije moguće, smatra li je utemeljenom. Obavijestit će vas također što se poduzima da se situacija ispravi. Primjerice, može narediti predmetnoj instituciji ili tijelu da ispravi, blokira, izbriše i uništi sve vaše nezakonito obrađene osobne podatke.

Ako se ne slažete s ENZP-ovom odlukom, možete se obratiti Sudu.


 Vidi također

  • Internetska stranica Europskog nadzornika zaštite podataka български (bg) čeština (cs) dansk (da) Deutsch (de) ελληνικά (el) English (en) español (es) eesti keel (et) suomi (fi) français (fr) Gaeilge (ga) magyar (hu) italiano (it) lietuvių kalba (lt) latviešu valoda (lv) Malti (mt) Nederlands (nl) polski (pl) português (pt) română (ro) slovenčina (sk) slovenščina (sl) svenska (sv)  
  • Potpuni popis adresa Deutsch (de) English (en) français (fr)  

KONTAKT

Upiti o općim informacijama

Nazovite
00 800 6 7 8 9 10 11 Više informacija o službi

Pošaljite Vaša pitanja e-poštom

Detalji o kontaktima i posjetama institucijama, kontakti s tiskom

Pomognite nam poboljšati

Jeste li pronašli ono što ste htjeli?

DaNe

Što ste tražili?

Imate li prijedloga?