2010 | 2011 | 2012 | 2013 | 2014

2014

Januar

1

Grčija je prevzela šestmesečno predsedovanje Svetu EU. Predsedstvo Grčije si je zastavilo štiri prednostne naloge: gospodarska rast, delovna mesta in kohezija; nadaljnje povezovanje EU in evrskega območja; politika glede priseljevanja, mej in mobilnosti ter pomorska politika.

1

Latvija je uvedla evro kot zakonito plačilno sredstvo in s tem postala 18. članica evrskega območja.

1

Rīga (Latvija) in Umeå (Švedska) sta postali evropski prestolnici kulture 2014.

20

Zunanji ministri EU so preklicali nekatere sankcije proti Iranu, potem ko je bil na mednarodni ravni sprejet akcijski načrt v zvezi z jedrskim programom te države.

23

Vítor Manuel da Silva Caldeira je bil ponovno, tokrat že tretjič, izvoljen za triletni mandat predsednika Evropskega računskega sodišča.

28

Na zasedanju na vrhu so voditelji EU in Rusije razpravljali o vzhodnem partnerstvu in boju proti terorizmu.

Februar

3

Komisija je predstavila svoje prvo poročilo o boju proti korupciji, v katerem poroča o stanju v vsaki državi članici.

22

Ukrajinski parlament je odstavil predsednika Ukrajine po več mesecih protestov v državi. V središču tega nemirnega obdobja je vprašanje odnosa države z Evropsko unijo in Rusijo.

Marec

17

Zunanji ministri EU so strogo obsodili referendum, ki so ga na Krimu v Ukrajini izvedle skupine, ki želijo, da bi regija postala del Rusije. EU ne priznava nezakonite priključitve Krima. Proti odgovornim v Rusiji je uvedla sankcije zaradi ogrožanja ozemeljske celovitosti Ukrajine.

21

Na zasedanju Evropskega sveta so voditelji EU razpravljali o krizi v Ukrajini ter o gospodarskih vprašanjih, gospodarski konkurenčnosti, podnebju in energiji.

26

Na vrhu v Bruslju so voditelji EU in predsednik ZDA Barack Obama razpravljali o zunanji politiki, krizi v Ukrajini in glavnih svetovnih vprašanjih.

April

15

Evropski parlament je sprejel sveženj pravil o obravnavi bank v resnih težavah, da davkoplačevalcem ne bi bilo treba več plačevati za propadle banke. To je sklepni del bančne unije EU. Poslanci so sprejeli nov zakon, ki rezidentom EU daje pravico, da odprejo osnovni plačilni račun.

28

Politične stranke v Evropskem parlamentu so še pred letošnjimi volitvami evropskih poslancev prvič doslej predlagale svoje kandidate za predsednika Evropske komisije; kandidati so sodelovali v „predsedniških debatah“.

Maj

22-25

Na volitvah, ki so hkrati potekale v celotni Evropski uniji, je bilo v novi Evropski parlament izvoljenih 751 poslancev. Skupna udeležba na volitvah je bila 43,09 %.

25

V Ukrajini so kljub nemirom v vzhodnem delu države potekale predsedniške volitve. Zmagovalec volitev Petro Porošenko želi sodelovati z EU.

 Glej tudi

KONTAKT

Splošna vprašanja

Pokličite po telefonu
00 800 6 7 8 9 10 11 Podatki o telefonskih storitvah

Vprašanja po e-pošti

Kontaktni podatki in obiski pri institucijah, kontakti za medije

Povejte nam

Ste našli želene informacije?

DaNe

Kaj ste iskali?

Ali imate kakšne predloge?