2010 | 2011 | 2012 | 2013 | 2014

2014

Ianuarie

1

Grecia preia, pentru șase luni, președinția rotativă a Consiliului UE. Cele patru priorități ale președinției sunt: creșterea economică, locurile de muncă și coeziunea socială; aprofundarea integrării Uniunii Europene și a zonei euro; migrația, frontierele și mobilitatea; politicile maritime.

1

Letonia adoptă moneda euro, devenind astfel al 18-lea stat membru al zonei euro.

1

Rīga (Letonia) și Umeå (Suedia) devin capitale europene ale culturii în 2014.

20

Miniștrii de externe din țările UE suspendă anumite sancțiuni UE împotriva Iranului, ca urmare a convenirii, la nivel internațional, a unui plan de acțiune menit să soluționeze preocupările legate de programul nuclear al acestei țări.

23

Vítor Manuel da Silva Caldeira este reales președinte al Curții de Conturi a UE pentru un al treilea mandat consecutiv de trei ani.

28

În cadrul unei reuniuni la nivel înalt desfășurate la Bruxelles, liderii UE și ai Rusiei discută despre Parteneriatul estic și despre lupta împotriva terorismului.

Februarie

3

Comisia a prezentat primul său raport privind lupta împotriva corupției, în care este descrisă situația din fiecare stat membru.

22

Președintele Ucrainei a fost destituit de Parlament, după mai multe luni de proteste în masă. În această perioadă de incertitudine, sunt în centrul atenției relațiile Ucrainei cu Uniunea Europeană și Rusia.

Martie

17

Miniștrii de externe ai UE condamnă cu fermitate referendumul organizat în Crimeea (Ucraina) de către grupuri care doresc ca regiunea să devină parte din Rusia. UE nu recunoaște anexarea ilegală a Crimeei. UE a impus sancțiuni împotriva unor persoane din Rusia care sunt responsabile pentru subminarea integrității teritoriale a Ucrainei.

21

Reuniți în cadrul Consiliului European, liderii UE discută despre criza din Ucraina, despre diferite aspecte economice și despre chestiuni legate de competitivitatea industrială, schimbări climatice și energie.

26

În cadrul reuniunii la nivel înalt de la Bruxelles, liderii UE și președintele SUA, Barack Obama, discută despre aspecte de politică externă, despre criza din Ucraina și despre o serie de provocări majore la nivel mondial.

Aprilie

15

Parlamentul European adoptă un set de norme privind modalitățile de gestionare a băncilor aflate în dificultate, astfel încât contribuabilii să nu mai fie nevoiți să plătească pentru băncile falimentare. Acest element finalizează realizarea uniunii bancare în UE. În același timp, Parlamentul European aprobă o lege care le garantează rezidenților UE dreptul de a-și deschide un cont de plăți de bază.

28

Înaintea alegerilor europene din acest an, partidele politice își nominalizează, pentru prima dată, candidații pentru funcția de președinte al Comisiei Europene. Candidații participă la dezbateri electorale.

Mai

22-25

În urma alegerilor desfășurate în întreaga Europă, sunt aleși 751 de deputați în Parlamentul European. Cota de participare este de 43,09 %.

25

În Ucraina se desfășoară alegeri prezidențiale, în timp ce în regiunile din estul țării conflictele continuă. Câștigătorul alegerilor, Petro Poroshenko, dorește să coopereze cu UE.

 Alte linkuri

CONTACT

Pentru informaţii generale

Sunaţi la
00 800 6 7 8 9 10 11 Detalii despre serviciile oferite

Trimiteţi-ne întrebările dvs. prin e-mail

Datele de contact ale instituţiilor, relaţii cu presa, vizite

Ajutaţi-ne să îmbunătăţim portalul

Aţi găsit informaţiile pe care le căutaţi?

DaNu

Ce informaţii aţi căutat?

Sugestiile dumneavoastră: